Umran dergisinin Haziran 2024/358. sayısı çıktı

Umran dergisi Haziran 2024 tarihli 358. sayısı, nisan ayının sonlarında açıklanan yeni müfredat bağlamında “Türkiye Yüzyılı Maarif Model”i konulu manşetle çıktı.

Müfredat çalışmaları, sistemin paradigma krizi, eleştirilerde öne çıkması gereken fakat geri planda tutulan boyutlar Batı sonrası dünya bağlamında işleniyor.

Gündem sayfalarında yerel seçim sürecine doğrudan etki eden faktörlerden futbol, Burhanettin Can’ın “Futbol Üzerinden Gayrimemnun Üretme Stratejisini Görememe” başlıklı yazısında ele alınıyor, futbolun asla futboldan ibaret olmadığı başka bir açıdan gözler önüne seriliyor. Ercan Yıldırım krizlerle anılan çağımızı, gençliğin hassasiyetlerini ve siyasi hayattaki tezahürlerini “Yeni Dijital Tekno-İnsan, Gençler, Siyasal Alan” başlıklı yazısında analiz ederek bir perspektif ortaya koyuyor. Talat Özkan ise Bosna Savaşı örneğinden hareketle rahmetli Şükrü Tufan’ın portresini “idealist bir büyükelçi” çerçevesinde çiziyor.

 Ortadoğu’daki gelişmelerden dünyaya uzanan çevirilerde Ahmed Adnan, İran’ın geleceğini değiştiren helikopter kazasını yorumluyor. Hasan Meden medeniyetler çatışması oyunu üzerinden Batı’nın ‘barbarlar’ korkusunu,  Ahmed Muvaffak Zeydan İssam el-Attar örneğinden yola çıkarak ümmetin sürgünde ölen elitlerini masaya yatırıyor. Ali Safar Suriyeli mültecilerin çıkar rüzgârlarının savurduğu yapraklar gibi oluşunu işliyor. Muhammed Cemih Vietnam’dan Gazze’ye uzanan elitlerin savaşı ve öğrencilerin öfkesini analiz ediyor.

Yeni müdredatla alakalı yorum ve değerlendirmelere yer verilen eğitim dosyasında Mustafa Aydın, Mehmet Furkan Ören, Kamil Ergenç, Kâmil Yeşil, Ömer Kantarcı ve Mustafa Gülali’nin yazıları var.

TRT ile ilgili öteden beri süren tartışmalara başka bir zaviyeden düşünmeyi sağlayan Güngör Göçer TRT’nin 60. kuruluş yıl dönümü vesilesiyle İsmail Cem’in TRT anılarını ele alıp değerlendiriyor. Aytaç Ören Cuma kayıtlarına zamansızlık, yazı ve sözle devam ediyor. Abdullah Yıldız ise merhum Dursun Ali Taşçı’yı “Sesi Özden Gelen Mahir Müdekkik Muharrir Bir Muallim” başlıklı yazısında anlatıyor.

Metin Önal Mengüşoğlu Cahit Koytak’ın bir şiirinden yola çıktığı “Şairin Shopping Feste İtirazı” başlıklı yazısında günümüzü çeşitli açılardan kritiğe tabi tutuyor. Serdar Araslı sol Kemalist çevrelerin hışmına uğrayan “İlgasının 100. Yılında Hilâfet Çalıştayı”nda konuşulanlar üzerinden bir değerlendirme yapıyor.

Uğur Cumaoğlu Murat Pay’ın Dilsiz filmine dair düşüncelerini “Kalemin Bıraktığı Mürekkep İzi: Dilsiz Filminden İnsana Bakmak” yazısıyla paylaşıyor. Yakup Çetinkaya geçen ay ülkemize gelen Seyyid Hüseyin Nasr’ın konferansında söylediklerinden hareketle onun entelektüel dünyasının öne çıkan boyutlarını hatırlatıyor. Mehmet Semih Özdemir ise 2018’de kurulan İslam Düşünce Enstitüsünü, faaliyetlerini ve yayımladığı bülteni değerlendiriyor. Kaan Küçük ise Filistin edebiyatının önemli kalemlerinden Âtıf Ebu Seyf’in Gazzeli mülteci Derviş’i anlattığı romanını tanıtıyor.

Kültür Sanat Haberleri

Bilgi, inanç ve eyleme yönelik bir ömür çaba: Sezai Karakoç
Genç Birikim dergisinin Kasım 2024 sayısı çıktı
Umran dergisinin 363. sayısı çıktı!
Dava ahlakına sahip bir Müslüman: Sezai Karakoç
Genç Birikim dergisinin Ekim 2024 (268'inci) sayısı çıktı