Düşünce, siyaset ve kültür dergisi Umran, Türkiye gündeminden İslâm âlemine ve dünyaya uzanan genişlikte yazılar yayımlamaya devam ediyor. Her zaman olduğu gibi gündem sayfalarıyla dikkat çeken dergi, Mustafa Aydın’ın “Cumhuriyet’in 100. Yılı” başlıklı yazısıyla gündem sayfalarını açıyor. Ercan Yıldırım’ın “Yeni Bir Paradigmaya Yazgılı Kürt Milliyetçiliği”, Burhanettin Can’ın “Ergenlik Döneminin Kavramsal Analizi”, Emre Saygın- Tahsin Yamak’ın “Türkiye Ekonomisinde Rasyonalite Arayışı: Orta Vadeli Plan Neyi Değiştirdi?” ve Yasin Aktay’ın “Yabancı Düşmanlığına Karşı Dostluk Siyaseti” başlıklı yazılarıyla devam ediyor. Gündemin çeviri yazılardan oluşan kısmında ise Sadiye Mufrih’in “Mısır’da Peçe, Fransa’da Aba Yasağı ve Özgürlükler”, Mervan Kaplan’ın “Fırat’ın Doğusu ve Suriye Çekişmesinin Geleceği”, Hişam el-Hammami’nin “Tüm Sözünü Söylemeyen Adam: Fehmi Huveydi”, Ahmed el-Kadidi’nin “Müslümanların Uyanışının ve Birliğinin Şartları” başlıklı yazıları bulunuyor. Selim Sari Sisi’nin Mısır’ın tarihini toprağa gömüşünü, Kudsü’l-Arabi’nin başyazısı ise İsrail-Suudi Arabistan normalleşmesini masaya yatırıyor.
Büyük Hakikatlerin Sadeliği
Umran’ın Ekim sayısında 20. yüzyılın son on yılında kendisinden en çok bahsedilen liderlerden rahmetli Aliya İzzetbegoviç’i, vefatının 20’nci seneidevriyesinde düşüncelerinden bir kesit sunarak anıyor. Metin Önal Mengüşoğlu’nun “Aliya’dan Müslümanlara Şifa Sunan Acı Reçeteler”, Kamil Ergenç’in “Aliya’yı Anla(t)mak”, Mehmet Furkan Ören’in “Bilge Kral’ın Gözüyle Eğitim”, Gülşen Özer’in “Aliya ve İslâm Dünyası” başlıklı yazılarından oluşan dosya, okurlarını önemli meseleleri hatırlayan milletlerin tarihe sahip olacaklarını belirten Aliya’nın düşünce dünyasına yöneltiyor.
Kritik ve Kültür Sanat
Derginin kritik ve kültür sanat sayfaları da zengin… Yıldız Ramazanoğlu, “Yücel Çakmaklı Sinemasında Kadın Profilleri” başlıklı yazısıyla bu sayıya ayrı bir kıymet katıyor. Kâmil Yeşil ise “Başını Örten Kızlar Neden Felsefe Bilmelidir?” diye soruyor. Halim Sezer geçen aylarda aramızdan ayrılan Hüseyin Atay Hoca odaklı portre yazısıyla yer alıyor. Nevin Meriç, dindar çevrelerdeki değişimi fetvalar üzerinden ele alan akademik çalışmalardaki problemler üzerine değerli bir yazı kaleme almış. Ömer Kantarcı ise Osman Özbahçe’nin Edebiyatsız Edebiyat ve Çevrimdışı adlı kitapları üzerinden bizleri bir eleştirmenin dünyasıyla tanıştırıyor.
www.umrandergisi.com.tr aboneumrandergisi@yandex.com (0212) 293 90 41