Umran dergisi eylül 349. sayısı çıktı!

​​​​​​​Umran, 349. sayısı Eylül 2023 sayısında Cezayirli entelektüel Malik Bin Nebi’nin vefatının ellinci yılında onun anısına hazırlanmış bir dosyaya yer veriyor.

Düşünce yazılarıyla dikkat çeken Umran, Hüseyin Etil’in, vefatının 20. yılında Edward Said üzerine yazdığı “Edward Said Okumak Hâlâ Cazip mi?” adlı yazısıyla sayfalarını açıyor. Bu sayıda ayrıca Cihan Aktaş, Musa Carullah’ın kadınlarla ilgili düşüncelerini dile getirdiği kitabı Hatun üzerinden modern zamanlardaki kadın tartışmalarına yeniden bakmayı sağlıyor. Gülşen Özer’in eğitim bilimci ve psikolog Hasan Bacanlı, Halim Sezer’in Abdülmelik Fırat konulu yazıları ise derginin ilerleyen sayfalarında okuru karşılıyor ve Ceydanur Yıldırım küreselleşme ve kültür münasebetini çeşitli yönleriyle irdeliyor.

Ölü/Öldürücü Fikirler, İdeolojik Savaş Ajanları ve İmkânlar

Umran’ın Eylül sayısında yer alan Malik Bin Nebi dosyası hayli kapsamlı. Malik Bin Nebi’nin, aklını kullanma cesaretinden yoksun, özne olma bilincini yitirmiş, kolaylıkla sevk ve idare edilebilen, siyasal bilince yabancı insan yığınlarının herhangi bir değişime katkı sunamayacağına dikkat çekmesi başta olmak üzere farklı yönleri ele alınıyor. Sömürgeciliğin kültürel emperyalizme evrildiği şartlarda alternatif düşünceler üretmek ve buna kamusallık kazandırarak küresel bir vizyon katarak sorunların çözümü için gereken teklifleri insanlığa sunmanın gerekliliğine dikkat çekiliyor. Bin Nebi’nin Müslümanların kendi durumlarını değiştirmedikçe toplumda geniş kapsamlı, anlamlı bir değişim meydana getiremeyecekleri yönündeki şaşmaz kanaatinin, İlahi Kelam’dan bağımsız olmadığı vurgulanıyor.İslâm dünyasının yeni bir uyanışı sağlayabilecek dayanakların seçimi noktasında her inananın meseleyi idrak etmesi, üzerinde ciddiyetle kafa yorması, öğüt ve tavsiyelerle doğru bir misyon üstlenmesinin önemi kaydediliyor. Dosyada Metin Önal Mengüşoğlu, Mustafa Aydın, Mehmet Furkan Önen, Kâmil Ergenç, Fethi Güngör ve Ömer Kantarcı’nın yazıları yer alıyor.

Umran’ın Eylül sayısının gündem sayfalarında Ortadoğu’dan çeviriler yer alıyor. Abdulvehhab Bedirhan “Üçüncü Dünya Savaşı Nijer’den mi Patlak Verecek?” diye sorarken, Dr. Salih En-Neami “Mahmud Abbas’ın Halefi Kim Olacak?” sorusuna cevap arıyor. Muhammed Ebu Rumman “Suud-ABD-İsrail Antlaşması: Bölgede Yeni Denklemin Yüz Hatları”na odaklanıyor. Faysal El-Kasım, Arap dünyasındaki darbeler üzerinden “Vatanları Kurtarmadan Önce Arap Ordularını Kurtarın” diye haykırıyor.

Umran’ın Eylül sayısının kültür sanat sayfalarında Nazgülü Çarkanat, Murat Pay’ın Türkiye Diyanet Vakfı İslâm Ansiklopedisi hakkındaki belgeseli Hep Otuz Üç Yaşındayı tanıtıyor. Mücahit Gökduman ise dergideki ilk yazısında okurlarını hayatın ayrıntılarını yeniden düşünmeye davet ediyor. Merve Özgez TRT 12 Punto günlerini değerlendirirken, Talat Özkan Kâni Karaca sergisi vesilesiyle hazırlanan kitabı merkeze alarak sanatkârın hayatını, üstatlarını, bestelerini ve kültür hayatımızdaki yerini belirgin kılıyor.

www.umrandergisi.com.tr

aboneumrandergisi@yandex.com

(0212) 293 90 41

Kültür Sanat Haberleri

Genç Birikim dergisinin Aralık 2024 sayısı çıktı
Vatanına dönerken yaşadıkları kadar ağır değildi yükü
“Made in Gaza: From Ground Zero” Savaş bölgesinde mahsur kalan film yapımcılarının sesi oluyor
Taksim Camii Filistin Kitap ve Kültür Günlerine ev sahipliği yapacak
Ümraniye Kitap Fuarı cumartesi günü başlıyor