Ümmet Coğrafyasının Dünü Bugünü

Bingöl Üniversitesi Bilgi ve Düşünce Kulübü öğrencileri tarafından düzenlenen “Ümmet Coğrafyasının Dünü Bugünü” konulu konferansda konuşmacı olan Musa Üzer, üniversitenin konferans salonunda öğrencilerle bir araya geldi.

Sunuculuğunu ve açılış konuşmasını Mehmet Akça’nın yaptığı program, M. Zeki Özdemir ve Çemra Kaya’nın okudukları Kur’an tilaveti ve mealinin ardından başladı. Devamında Musa Üzer konuşmasını yapmak üzere kürsüye davet edildi.

Üzer, giriş konuşmasında Hz. Peygamber’in, küfür bataklığı içinde olan ve hayatlarının her yerine ifsat bulaşmış bir toplumu nasıl ıslah ettiğine ve gerçekleştirilen bu devrimin mahiyetine değindi. Kitap nedir iman nedir bilmeyen bir Peygamberin, vahiyle yoğurularak, yaşadığı çağın ve sonraki nesillere aktarılabilecek büyük devrimin önemi ve hassasiyeti üzerinde duran Üzer akabinde ümmet coğrafyasının oluşum aşamalarından kısaca bahsetti.

İslam Devleti’nin yaptığı fetihlere kronolojik olarak değinen Üzer, Müslümanların Bizans ve İran topraklarının da fethedilmesiyle birlikte İslam’ın güçlendiğini ve birçok yere yayıldığını belirtti. Ardından Müslümanların bu ilerleyişinden rahatsızlık duyan devletlerin İslam’ı yıkmaya, çökertmeye yönelik açtıkları savaşlardan bahsetti. 12-13 yy ‘da Müslümanlar üzerine düzenlenen haçlı seferleriyle birlikte Müslümanların büyük kayıp verdiklerini ve zulme uğradıklarını üzülerek belirten Musa Üzer, uzun yıllar boyunca Müslümanların toparlanamadığını vurguladı. Bu toparlanmanın kısmen 15-16 yy ‘da gerçekleştiğini belirten Üzer, batı emperyalizmi karşısında belirli bir güce ulaştığını ve bunun batı emperyalizmini ileri derecede rahatsız ettiğini belirtti. Buna karşı batının gelişim ve dönüşüm aşamasındaki en büyük hamlelerinin ise Fransız İhtilali ve Sanayi İnkılabı ile birlikte geldiğini söyledi. Yapılan bu inkılap ve ihtilalin batıyı dünya genelinde bir üst basamağa taşıdığını ve bu bağlamda batının da bu güçleri kullanarak Müslüman kimlikleri, İslam inancını yıkmaya çalıştıklarını vurguladı. Bu yolla Müslümanlığa ve dolayısıyla İslam’a, batı emperyalizmi tarafından büyük tahrifatlar yaşatıldığını vurgulayan Üzer, Ortadoğu topraklarındaki sömürgecilik faaliyetleri gerekse burada yaptıkları asimilasyon çalışmalarıyla istedikleri amaçlara ulaşma doğrultusunda yaptıkları büyük kıyımları ve zulümleri anlattı. Bu dönemlerde yapılan sömürgecilik faaliyetlerine ve zulümlere başkaldıran ve bugünlerde halen bizlerin öncü olarak kabul ettiğimiz; Cemaleddin Afgani, Muhammed Abduh, Ömer Muhtar, Hasan el-Benna, SeyyidKutub… gibi önemli isimlerin İslam davasını o günlerde sahiplenip emperyalistlere ve Siyonistlere karşı mücadele verdiğini belirtti.

Müslümanların yapılan zulümlere karşı sessiz kalmadığını, Afganistan’da, o dönemki Sovyet Rusya’da, Hindistan’da ve daha birçok yerde direniş hareketlerinin başladığını belirtti. Yaşadığımız dönemde ise yine emperyalistler ve sosyalistler tarafından Libya’da, Tunus’ta, Mısır’da, Cezayir’de, Irak’ta Suriye’de Müslümanlara yönelik birçok zulmün olduğunu, bizlerin yapılan bu zulümleri ve sayılan ülkelerdeki kardeşlerimizi unutmamız gerektiğini belirtti. Batı düşünce fikrinin bizlere vermiş olduğu bir düşünce olan, sınırları çizilmiş ülkelere hapsolmamız ve bu bağlamda Libya’da, Tunus’ta, Mısır’da, Cezayir’de, Irak’ta Suriye’de ve daha birçok ülkedeki Müslüman kardeşlerimizi unutmamızın çok yanlış bir algı olduğunu ve bunun Mümin şahsiyete yakışmayacağını belirtti. Ardından Üzer, bahsedilen ulusçuluk çıkmazını nasıl kırmamız gerektiğini ve ulusçuluk fikrinin yeniden nasıl ümmetçilik fikrine dönüştürebileceği hususunda dinleyicilere fikirler verdi.

Son olarak Üzer, batı emperyalizminin ve dünyadaki tüm uşaklarının İslam toprakları üzerinde birçok kirli oyun çevirdiğini, İslam’ı tamamıyla bitirmeye çalıştıklarını belirtti. Ama bunu asırlardır yaptıkları kitli oyunlara, hilelere rağmen gerçekleştiremediklerini, Müslümanların halen var olduğunu vurguladı. Dolayısıyla bugünlerde bizlerin böyle etkinlikler yapabilmemizin göstergesi olarak batı emperyalizminin amaçlarına ulaşamadıklarını belirtti. Ardından konferans soru-cevap faslından sonra sona erdi.

Haber: Furkan Kılıç

Foto: Ümit Kutbay

Etkinlik-Eylem Haberleri

Diyarbakır Özgür-Der Gençlik Çalışmaları başladı
Ali Emre: “Gazze’nin bize değil, bizim Gazze’ye ihtiyacımız var”
Saraçhane'de eller Gazze için semaya kalktı: Lübnan halkının yanındayız!
Özgür-Der Gazze’de yemek ve temiz su dağıtımını sürdürüyor
Muşlu Müslümanlardan "Seccadeni Al Gel" etkinliği