Uludere’den Sekiz Maddelik Manifesto

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, Uludere’ye giderek bombardımanda hayatını kaybeden 34 kişinin yakınları ile görüştü.

TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu, 34 köylünün F-16 savaş uçakları tarafından bombalanarak öldürüldüğü Uludere’ye giderek, ölenlerin yakınlarını dinledi. Failler bulunana kadar devletin gönderdiği tazminata dokunmayacaklarını belirten aileler, heyete olayın kısa sürede aydınlatılmaması durumunda sınırı geçip Federal Kürt Yönetimi Bölgesi’ne göç edeceğini söyledi.

Komisyon Başkanı AKP’li milletvekili Ayhan Sefer Üstün, Alt Komisyon Başkanı AKP Milletvekili İhsan Şener, üyeler AKP’li milletvekilleri Mehmet Kerim Yıldız, Hamza Dağ, Abdurrahim Akdağ, Gülşen Orhan, CHP milletvekilleri Levent Gök, Malik Özdemir, MHP Milletvekili Atilla Kaya ve BDP Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, bir mülkiye başmüfettişi ile bir komisyon uzmanından oluşan heyet, helikopterle dün Şırnak’ın Uludere İlçesi Gülyazı Köyü’ne geldi. Heyet üyelerini taşıyan Sikorsky helikopter, köye iniş yapmadan önce bombalamanın yaşandığı bölgeyi havadan inceledi. Daha sonra heyet, olayda ölen Nadir Alma’nın babası Sadık Alma’nın köydeki evinde olayda yaşamını yitiren 34 kişinin yakınlarıyla biraraya geldi.

Ailelerle görüşme öncesi açıklama yapan Komisyon Başkanı Üstün “Sizin çocuklarınız, bizim yüreğimiz parçalandı” dedi. Açıklamanın ardından heyet basına kapalı gerçekleşen görüşmede 34 kişinin yakınını dinledi. Heyette bulunan AKP’li Milletvekili Gülşen Orhan ise ölenlerin yakını kadınlarla ayrıca görüştü. Kadınlar toplantıya ellerinde ölen yakınlarının fotoğraflarıyla geldi.
 

Sekiz madde talepli dilekçe

Mağdur aileler adına hazırlanan iki sayfalık dilekçe, milletvekillerine okunarak verildi. Sekiz maddelik talepten oluşan dilekçede, şunlar kaydedildi: “Olayda yaşamını yitiren 25 çocuğun ailesi, 20 yıldan fazla bir süredir geçici köy koruculuğu yapmaktadır. Askerler ve korucular Beyaz Tepe üs bölgesinde 2008 yılına kadar birlikte nöbet tutmakta ve sınırı gözetlemekteydiler. Olay tarihine kadar ve bu raporu hazırladığımız şu saatte bile sınır ticareti ve trafiğinde bir kesinti olmamıştır. Gülyazı Taburu, olan biten her şeye vâkıf olmasına rağmen, sınır ticaretine göz yummuş ve geçişimize zımni olarak izin vermiştir. 2011 yılı ilkbaharından itibaren Beyaz Tepe Üs bölgesinden geçiş güzergâhlarımızın sağına soluna, ötesine berisine, hemen hemen her akşam toplarla ateş ediliyordu. Ancak, asker bu yolu kullananların köylüler olduğunu bildiği için bu atışlarda bizleri hedef almıyordu.

 

Askerler yolu kapattı

Olayın olduğu gece Türkiye’ye girişi olan yolların tamamının kapatılması ve olay anında aydınlatma mermilerinin atılması bir ilktir. Sınır ticaretinde Irak tarafında kullandığımız tek güzergâh ve geçiş yolu bulunmaktadır. Ancak, tam sıfır noktasında Türkiye tarafından açılan dört yol bulunmaktadır. Bu yolların tamamı geçiş için kullanılan yollardır. Ancak olay gecesi bu yolların tamamı askerler tarafından kapatılmış, çocuklarımızın Türkiye tarafına geçişlerine müsaade edilmemiştir.”

Dilekçede devletin aile başına 123 bin TL tazminat gönderdiği hatırlatılarak, “34 kişinin ölümüne sebebiyet veren bu vahim olayın failleri tesbit edilip cezalandırılıncaya kadar devletten hiç bir tazminat talebinde bulunmayacağımızı, yapılmış ve yapılacak maddi, manevi tazminat tekliflerini reddedeceğimizi bilmenizi isteriz. İçimiz kan ağlarken, çocuklarımızın kan bedeli olan paraya dokunmayacağımızın bilinmesi gerekir” dendi.

Dilekçenin son bölümünde, şunlar talep edildi: “Bu işin içinde olan ve tüm istihbari bilgi akışını sağlayan resmî ya da gayriresmî, statüdeki her failin tesbiti ile bunların da adlî makamların önüne çıkarılmasını istiyoruz. Ayrıca bu olayda en ufak bir ihmali ve kusuru bulunan kamu görevlisi, asker ve sivil tüm idarecilerin bir an önce görevlerinden el çektirilmelerinin sağlanması için hükümetin sorumlu davranmasını ve olaya ilişkin soruşturmanın açık ve aleni bir şekilde kamu vicdanını rahatlatacak makuliyetle sonuçlandırılmasını talep ediyoruz.”

 

Köylüler: Göç ederiz

Toplantı sonrası kısa bir açıklama yapan Komisyon Başkanı Üstün, köylülerin acısının taze olduğunu, toplantıda duygusal olarak göçten de bahsedildiğini belirterek, konunun aydınlatılması için her türlü çabanın gösterildiğini ifade etti. Heyet daha sonra kaçakçılık güzergâhı olarak bilinen yolda da inceleme yapıp köyden ayrıldı.

Haber Haberleri

Emevi Camii halılarının yenilenmesine Gaziantep talip oldu
"Çarşı"ın Gezi davasında tüm sanıklar beraat etti
Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı