Ukrayna'da Ayrılıkçılarından 'Seferberlik'

Çatışmaların şiddetlendiği Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçılar seferberlik başlattıklarını açıkladı, yeni gönüllülerle silahlı güçlerinin 100 bini bulacağını öne sürdü.

Ukrayna'nın doğusunda ateşkesin bozulmasıyla yeniden şiddetlenen çatışmaların ardından Rusya yanlısı ayrılıkçılar seferberlik ilan etti. Ayrılıkçıların tek taraflı ilan ettiği Donetsk Halk Cumhuriyeti lideri Aleksandır Zakharşenko, Rus RIA haber ajansına yaptığı açıklamada seferberlik halinin 10 gün içinde başlayacağını ve ilk etapta 10 bin kişinin silahlandırılacağını söyledi.

Zakharşenko, seferberlikle Donetsk ve Luhansk kentlerindeki güçlerinin 100 bin kişiyi bulacağını öne sürdü. Ayrılıkçı lider seferberliğin nasıl uygulanacağıyla ilgili soruya detaylara girmeden yanıtladı, “İlk aşama seferberlik, önce gönüllüleri toplayacağız sonraki aşamalara zamanı gelince bakacağız” dedi.

Zakharşenko, hali hazırda kaç kişinin ayrılıkçıların saflarında savaştığını ise belirtmedi.

Ukrayna hükümeti Pazartesi günü yaptığı açıklamada bölgede son 24 saatteki çatışmalarda beş asker ile üç sivilin öldüğünü bildirdi.

ABD Kiev’e silah yardımını değerlendiriyor

Beş ay aradan sonra çatışmaların yeniden başlaması üzerine ABD ve NATO Kiev yönetimine silah yardımını değerlendiriyor.

ABD’de yayın yapan New York Times gazetesinin haberine göre, Washington hali hazırda devam eden çelik yelek gibi askeri ekipman yardımının yanı sıra ağır silah yardımını da gündemine aldı.

Gazete Dışişleri Bakanı John Kerry ve Genelkurmay Başkanı Martin Dempsey’nin silah yardımını tartışmaya açık olduğunu yazdı. NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı General Philip Breedlove da fikre sıcak bakıyor.

Kerry’nin Perşembe günü Kiev’de Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko ile görüşmesi bekleniyor.

En az 5 bin ölü 

Ukrayna'da geçen nisan ayında Kiev yönetimiyle doğudaki Rusya yanlısı ayrılıkçılar arasında başlayan çatışmalar son aylarda uygulanmaya çalışılan ateşkes girişimlerine rağmen devam ediyor. Bugüne kadar 5 binden fazla insanın öldüğü ve yaklaşık 1,5 milyon insanın göç etmek zorunda kaldığı çatışmalardan dolayı Kiev ve Batılı ülkeler Rusya'yı suçluyor. Moskova'nın ayrılıkçılara silah ve asker desteği sağladığı iddiası var. Putin yönetimi ise bu iddiaları reddediyor.

RIA, New York Times

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu