Ukrayna, Rusya'ya ait petrol depolarını bombalıyor

25 Nisan’da Rusya’nın Bryansk kentindeki petrol depolarının Ukrayna’ya ait Türkiye yapımı Bayraktar TB2 ile vurulduğu ifade edildi. Ukrayna hem savaşı sınırlarının ötesine taşıdı hem de TB2'lerin kabiliyetlerini kanıtlamış görünüyor.

HAKSÖZ HABER

Türkiye tarafından Ukrayna’ya satılan Bayraktar TB2’ler Rusya’ya zayiat vermeye devam ederken Ukrayna sınırlarını da aşan faaliyetler icra ediyor.

TB2 silahlı bir insansız hava aracının Ukrayna tarafından Pazartesi günü Rus toprakları içindeki iki petrol deposunu vurmak için kullanıldığı belirtildi. Savaşı cephe hatlarının arkasına taşıyan bu durum, Rusya'nın hava savunmasını utandırıyor.

Kimi uzmanlar ve kaynaklar, Middle East Eye'a Moskova'nın 370 km güneyindeki küçük bir şehir olan Bryansk'ta meydana gelen saldırıda Türkiye yapımı TB2 Bayraktar'ın kullanıldığını aktardı.

Rusya'nın hava savunmasını aşan ve Rus topraklarının en az 150 km derinliklerine uçmayı başaran TB2’nin faaliyeti oldukça önemli bir askeri olay olarak tartışılıyor.

Rus devlet medyası, Bryansk'ta 10 bin ton yakıtın bulunduğu sivil bir petrol deposunda yangın çıktığını ardından 5.000 tonluk bir askeri yakıt deposunda da başka bir yangın olduğunu söylemişti. Petrol depolarının hedef alındığı bu şehir, Rus ordusunun Ukrayna'daki savaş çabaları için bir lojistik üs olarak kabul ediliyor.

Popüler savunma sitesi Oryx'i yöneten bir silah uzmanı olan Stijn Mitzer, MEE'ye, Ukraynalılar tarafından yayınlanan görüntü eksikliğine rağmen bir TB2 Bayraktar'ın saldırıda kullanılmasının makul olduğunu ifade etti.

Mitzer, "Böyle düşünmemizin bir nedeni de Rusya'nın hala TB2'lerin faaliyet gösterdiği üslere füze fırlatıyor olması" dedi ve ekledi, "Görüntüler yayınlarlarsa, Rusya daha sert misillemelerde bulunmak zorunda olduğunu hissedecek."

Rusya’nın askeri raporları da bölgede bir TB2 Bayraktar’ın düştüğünü belirtiyor. Ukrayna'nın Bryansk'taki yakıt bombalamalarından sonra, muhtemelen üsse geri dönerken Rusya'nın Kursk bölgesinde aynı gün bir TB2 düşürüldüğü belirtiliyor.

Mitzer, "Bu baskın Rus hava sahasının derinliklerine gerçekleştirildi" dedi. Askeri uzman Mitzer'e göre, Ukrayna bir TB2 kaybetse dahi maddi ve manevi olarak buna fazlasıyla değiyor.

Ukrayna silah sistemleri ve savaş kabiliyetlerine aşina olan kaynaklar, Rusya'nın Karadeniz Filosunun amiral gemisi olan güdümlü füze gemisi Moskva'nın 14 Nisan'da batırılmasında TB2 Bayraktar'ın rol aldığını da doğruladı.

MEE’ye demeç veren kaynaklar, “Ukrayna'nın gemisavar füzesi Neptün'ün yol gösterici bazı sorunları var. Bir TB2 Bayraktar, geminin yerini tespit ederek sorunu çözmüş olmalı” diyor. 

Ukrayna ve Türkiye, son yıllarda gelişen bir ilişki içerisinde. Özellikle savunma sanayi işbirliği içerisinde olunan Ukrayna’da TB2 Bayraktarların üreticisi Baykar, savaştan önce bir fabrika inşa ediyordu. Ukraynalı şirketler de TB2'nin motorlarını üretiyor. Türkiye son iki yılda Kiev'e 20'den fazla Bayraktar sattı.

Türkiye ile Polonya arasında son iki ayda sık yapılan uçuşlar Türkiye'nin, TB2'leri ve MAM-L mühimmatını Kiev'e ulaştırmaya devam ettiğini gösteriyor. Bazı uzmanlar, savaştan önce kararlaştırıldığı gibi altı veya 12 TB2'nin daha teslim edildiğine inanıyor.

TB2'ler Libya, Suriye ve Dağlık Karabağ'daki çatışmalarda birçok düşmana karşı kanıtlanmış bir başarı geçmişine sahip. Ancak Ukrayna’daki Rus işgaline kadar hiçbir zaman sofistike elektronik savaş yeteneklerine ve son teknoloji hava savunma sistemlerine sahip bir orduyla karşılaşmamışlardı.

Şimdiye kadar da Ukrayna topraklarının kontrolü TB2’ler üzerinden Ukrayna silahlı kuvvetlerinde görünüyor. Rusya’nın birçok “vurulamaz” dediği nokta ve askeri araç çoktan TB2’ler veya onların yardımıyla imha edildi.

Yorum Analiz Haberleri