HAKSÖZ HABER
Rusya’nın safında savaşın hem tarafı hem de tarafsızı olarak pozisyon alan Çin Halk Cumhuriyeti, Tayvan işgaline zemin hazırlamaya çalışırken görüldü.
Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi, Rusya'nın işgale giriştiği Ukrayna'da insani krizin önlenmesi için Çin hükümeti adına 6 öneride bulundu.
Soykırımcı ülkenin Dışişleri Bakanı dünyaya akıl verirken, Rusya-Ukrayna arabuluculuğuna sığınan ülkesinin cürümlerini bir kenara bırakarak şöyle dedi. “İnsani yardım operasyonlarının tarafsızlık ilkesine uygun olmasına dikkat edilmesi gerekir. İnsani konuların siyasallaştırılmasına izin verilmemesi gerekiyor.”
Doğu Türkistan’da Müslümanları sistematik bir şekilde soykırıma maruz bırakan Çin’in askeri uçaklarıyla Tayvan hava sahasını defalarca ihlal ettiği ve işgal girişimi için nabız yokladığı ifade ediliyor.
Çin Dışişleri Bakanı Vang, "İkincisi Ukrayna içinde ve dışındaki tüm yerinden edilmiş insanlara yardım eli uzatılmalı, uygun sığınak sağlanmalı. Üçüncüsü siviller koruma altına alınmalı ve ikincil insani felaketlerin ortaya çıkması önlenmeli. Dördüncüsü, düzgün ve güvenli insani yardım faaliyetleri hızlı, güvenli ve engelsiz erişimle sürdürülmeli. Beşincisi Ukrayna'daki yabancı ülke vatandaşlarının güvenliği sağlanmalı, güvenli ayrılış ve ülkelerine dönüş imkanı sağlanmalı." ifadelerini kullanırken ülkesinin neden Doğu Türkistan ve Tayvan topraklarını işgal etmek istediğine dair herhangi bir yorumda bulunmadı.
Ukrayna işgalinin derhal sonlandırılması için Rusya'ya çağrıda bulunmayan Çin, müttefiki ile Ukrayna arasındaki ilişkileri düzeltmek için arabuluculuk tekliflerine devam ediyor.
Çin, Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve egemenliğine vurguda bulunurken, işgal edilmiş topraklara dair hiçbir söylemde bulunmaması ile dikkat çekiyor.
Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ayrıca Tayvan sorunu ile Ukrayna'daki durum arasında benzerlik kurulamayacağını belirtti.
Vang Rusya'nın Ukrayna için iddia ettiği hakkın bir benzerini Tayvan'a gösteren hükümetinin yaptığının farklılık olduğunu iddia etti. Vang, "Tayvan Boğazı'ndaki bugünkü gerginliğin sebebi, Demokratik İlerici Parti (DPP) otoritesinin 'tek Çin' prensibini reddetmesi ve Tayvan Boğazı'nın iki yakasının tek ve aynı Çin'e ait olduğu statükoyu değiştirmeye teşebbüs etmesidir." dedi.
‘Bombardımanlar devam etsin fakat insani yardımlar aksamasın, uygun sığınaklar sağlansın’ söylemiyle Çin, aslında insani krizi çözermiş gibi bir hamlede bulunuyor. Ancak temelde müttefiki ‘Rusya zor duruma düşmesin, Ukrayna bağımsızlığını ve egemenliğini koruyamasın ki Çin yakın bir zamanda Tayvan'a yapacağı işgal planları dolayısıyla çelişkili bir pozisyona düşmesin!’ hamlesinde bulunuyor.