Musul'un kontrolünü ele geçiren Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) Kerkük'ün güneydeki ilçe ve nahiyelerine saldırdı. Akşam saatlerine doğru Kerkük'ün bazı ilçe, nahiye ve köyleri IŞİD'e neredeyse bir kurşun sıkılmadan teslim oldu. Kerkük'ün 60 kilometre uzağındaki Şeria köyünde ve Zap nahiyesinde bazı çatışmalar yaşandı ancak bölge IŞİD militanlarının eline geçti. İlerleyen saatlerde Kerkük'ün güneyindeki Abbasi nahiyesi ile Riyad ve Havice ilçeleri IŞİD'e teslim oldu.
IŞİD militanları uzun konvoylar oluşturarak havaya ateş açıp ilçe merkezlerinde zafer turları attı. Ordu güçleri ise ellerindeki modern ve ağır silahları bırakarak bölgeyi terk etti. Bunun üzerine saat 21.00 sularında IŞİD militanları, Türkmenlerin yoğunlukta yaşadıkları Selahaddin iline bağlı Tuzhurmatu ilçesine doğru yola çıktı. Haberi alan Kürt yönetimine bağlı peşmerge güçleri, ilçeye gelerek bölgeyi kontrol altına aldı.
İki tugaydan oluşan peşmerge gücü ilçenin dört bir yanını sararak IŞİD'in ilçeye sızmasını engellemeyi amaçlıyor. Son gelişmeye ilgili olarak AA muhabirine açıklama yapan Tuzhurmatu Kaymakamı Şellal Abdul, ilçesindeki güvenlik durumun giderek kötüye gittiğini söyledi.
IŞİD'in, ilçeye çok yakın olduğunu belirten Abdul, "Tuzhurmatu ilçesine bağlı Süleymanbeg bölgesi, Yengice ve Bastamlı köyleri IŞİD'in kontrolüne geçti. Bunun üzerine iki tugaydan oluşan peşmerge gücü Tuzhurmatu'ya geldi. Peşmergeler, bölgenin güvenliğine katkı yapacak" diye konuştu.
Irak ordusu Tikrit'ten çekildi
Musul'u ele geçirdikten sonra Selahaddin eyaletine yürüyen IŞİD milisleri, eyaletin merkezi Tikrit'e doğru ilerliyor. Anadolu Ajansı'na göre Irak ordusuna bağlı birlikler, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları ve bazı aşiret gruplarının, ülkenin kuzeyindeki Tikrit kentine yakın birkaç kasabayı ele geçirmesinin ardından Tikrit'ten çekildi.
Musul’dan kaçan ve geri çekilen ordu birlikleri yeniden bir araya getirilmeye çalışılıyor. Birlikler Kerkük’te toplanıyor. Musul’un geri alınması için yeniden yapılandırılacak.
'Milislerle iş yapan hükümet'
Irak Müslüman Alimler Birliği Başkanı Abdulhakim Sadi, Amerikan ve İngiltere’nin Irak’ı işgalinde 'böl-yönet taktiği' uyguladığını söyledi. Bu siyaset sonucu milislerle iş yapan bir hükümetin ortaya çıktığını ve bunun sorunların temelini oluşturduğunu ifade etti.
İşgalcilerin ırki ve mezhebi ayrılıkları körükleyen kanunlar çıkardığını söyleyen Sadi, insan hakları ihlallerinin yeni rejimin temeli olduğunu ifade etti. Sadi'ye göre bu durum 'İran'la irtibatlı' milislere ortam oluşturdu.
'Ordu mezhebi temeller üzerine kurulu'
Sky News'e konuşan Irak Başbakan Yardımcısı Salih Mutlak, Irak ordusunun mezhebi temeller üzerine kurulu olduğunu ifade ederek bunun yaşanılan sorunların temelini oluşturduğunu belirtti. Mutlak şöyle devam etti:
"Ellerindeki askeri gücü maalesef halkı provoke etmek ve tutuklamak için kullanır oldular. İnsanları tutukluyorlar. Onlardan belli miktar para talep ediyorlar. Parayı aldıktan sonra bırakıyorlar. Bu durum en üst tabakadan en alta kadar böyle. Yolsuzluk subay ve askerlerde bu dereceye varınca, El Kaide’ye bağlı bazı terörist unsurlarla da işbirliği gerçekleşti. El Kaide unsurları da para karşılığı serbest bırakılıyordu. Şu anda yaşananlar bu durumun tabii bir sonucu."
Musul'da hakimiyet IŞİD'de
IŞİD, 10 Haziran Salı günü Musul'un merkezini tamamen ele geçirmiş ve güneydeki Selahaddin kentine doğru ilerlemeye başlamıştı.
Askeri malzemeleri ve silahları bırakıp kaçan Irak ordusu Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başbakanı Neçirvan Barzani ve Meclis Başkanı Usam Nuceyfi tarafından eleştirilmişti.
Çatışmaların artması ve IŞİD'in güneye ilerleyişinin durdurulamaması üzerine Başbakan Nuri Maliki, Irak ordusuna IKBY Başkanı Mesud Barzani'ne destek istemesi talimatı vermişti.
Al Jazeera ve ajanslar