TÜSİAD Başkanı’ndan İşçiye ‘İnek Dışkısı’yla Müdahale

TÜSİAD Başkanı şapkasıyla demokrasi ve insan hakları nutukları atan Muharrem Yılmaz, kendi şirketi Sütaş’ta, işçilerine savaş açtı. Yılmaz sendikaya üye olan işçileri işten attı, e-devlet şifrelerini ele geçirdi.

Kaan Zenginli’nin haberi

Her platformda ‘işçi hakları ve emeğe saygı’ konularını gündeme taşıyan TÜSİAD Başkanı  Muharrem Yılmaz, kendi şirketi Sütaş’ta bir skandala imza attı. 1 Mayıs’ta “Emeğe ve çalışan haklarına saygı, demokratik kültürün ve toplumsal refahın vazgeçilmez bir unsurudur” diye mesaj yayınlayan Yılmaz, aynı ay içerisinde kendi şirketinde sendika çalışması yapan işçileri haksız yere işten çıkarırken, tüm çalışanların özel hayatına müdahale ederek, e-devlet şifrelerini ele geçirdi. Yılmaz, bununla yetinmeyerek, işçilere görenleri hayrete düşüren müdahalede bulundu. Haklarını aramak için fabrika önünde oturma eylemi yapan işçilerin üzerine kamyonlar dolusu, 13 ton hayvan dışkısı boşalttı.

Şantaj ve tehditler alıyoruz

Sütaş’ın Aksaray ve Bursa-Karacebey fabrikasında çalışan işçilerin sırf sendikalaştığı için işten atıldığını söyleyen Tek-Gıda İş Sendikası Örgütlenme Uzmanı Fuat Karlıkaya, yaklaşık 2 yıldır yaşanan olayları STAR’a anlattı. 2012 yılında ilk sendikalaşma faaliyetinde bulunduklarını söyleyen Karlıkaya “Yalnızca sendikalaştığımız için o dönemde Aksaray fabrikasında 30 arkadaşımızın işine son verildi. Biz de işe dönüş davası açtık ve mahkemeyi kazandık” dedi. 2013 yılında da sendika faaliyetlerinin sürdürüldüğünü belirten Karlıkaya “Artık yöneticilerimizden şantaj ve tehditler ile alıyorduk. Bunun üzerine yöneticiler e-devlet şifrelerimizi topladı ve sendikalı olup olmadığımızı kontrol ettiler. Şifresini vermeyenleri işten çıkardılar” dedi.

Sütaş sessiz kaldı

Sütaş’ın geçtiğimiz nisan ayında Aksaray’da 12, Karacabey’de 14 olmak üzere toplam 26 kişiyi ‘performans düşüklüğü’ gösterilerek işten çıkardığını belirten Karlıkaya, şunları söyledi: “Bu kişiler sendikalaşma sürecindeki önemli isimlerdi. Bunun üzerine Karacabey fabrikası önünde grev oturma eylemi yaptık. Fabrikanın biogaz üretim tesislerinden getirdikleri hayvan dışkılarını oturduğumuz yere döktüler, eylemimizi sabote ederek, tehdit ve küfürler savurarak eylemi bitirmemizi istediler.” Konuyla ilgili iddialar karşısında Sütaş’tan bir açıklama yapılmadı.

YILMAZ’IN SÜTAŞ KARNESİ

TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz, kendi şirketinde yaptığı uygulamalarla hem işçi haklarına hem de insan haklarını hiçe saydı.

1- ANASAYAL HAK SENDİKAYI ENGELLEDİ: Yılmaz, çalışanlarına, işçilerin anayasal hakkı olan sendikalaşma çalışmalarına izin vermedi.

2- HAKSIZ YERE İŞTEN ÇIKARDI: Yılmaz, sendikalaşma çalışmaları yürüten işçilerini ‘performans düşüklüğü’ bahanesiyle işten çıkardı.

3- İŞÇİLERE TEHDİT VE ŞANTAJ YAPTI: Yılmaz, sendikalaşma çalışması yapan işçilere, bu yönde faaliyet göstermemeleri için şantajda bulundu. İşçiler yönetileri tarafından tehdit edildi.

4- KİŞİSEL BİLGİLERİ ELE GEÇİRDİ: Yılmaz, sendika çalışmaları yapan işçilerin özel hayatlarına da müdahale etti. İşçilerin sendikaya üye olup olmadıklarını görmek için e-devlet şifrelerini zorla topladı.

5- İNSAN HAKLARINA SAYGISIZLIK: İşten çıkarılan 26 kişinin yeniden işe dönmesi için eylem yapan işçilere insanlık dışı müdahale yapan Yılmaz, Karacabey fabrikası önünde eylem yapan işlerin üzerine 13 ton inek dışkısı döktü.

10 Haziran’da TÜSİAD önünde oturma eylemi 

Karlıkaya, her platformda işçi haklarını savunan TÜSİAD Başkanı Muharrem Yılmaz’a kendi işçilerinin haklarını savunması konusunda çağrıda bulunarak, “Şayet işe geri dönüşleri alamasak. 10 Haziran tarihinde TÜSİAD’ın önünde oturma eylemi yapacağız. Ardından tüm kamuoyunun aydınlanması için bir basın açıklamamız olacak. Buna rağmen halen bir girişimde bulunulmazsa, Sütaş ürünlerine boykot kampanyası başlatıyoruz” diye konuştu.

STAR

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu