Türkmenler: Ömrümüzün En Zor Günleri

Esed rejimi ve Rusya'nın Lazkiye kırsalındaki Türkmen köylerine düzenlediği saldırılar nedeniyle yüzlerce Türkmen evlerini terk etti. Türkiye'ye gelen Türkmenler hayatlarının en zor günlerini yaşadıklarını söylüyor.

Hatay'ın Yayladağı ilçesine gelen ve kayıt işlemleri tamamlanan ailelerden bazıları akrabalarının yanına yerleşiyor, bazıları da ilçedeki Suriyeliler için açılan geçici eğitim merkezlerine alınıyor.

Bayırbucak'tan Türkiye'ye sığınan 80 yaşındaki Semiha Kilik, evinin bulunduğu bölge bombalanmaya başlanınca Yamadi kampına geldiklerini aktaran Kilik, burada çok zor şartlar altında yaşama tutunmaya çalıştıklarını söyledi.

Kampta yaklaşık 2 ay kaldıklarını belirten Kilik, "Suriye'de Türkmenler gece gündüz çatışmaların içinde kalıyor. Bize yardım edin. Ne yapacağımızı nereye gideceğimizi bilmiyorum. Artık halim kalmadı. Bu yaşımda dayanmakta güçlük çekiyorum" dedi.

Kilik, çok zor günleri yaşadığını vurgulayarak kendilerine yardım elini uzatan Türkiyeli yetkililere ve halka teşekkür etti.

Yayladağı'na gelenlerden 76 yaşındaki Huriye Kavakçı da köylerini terk etmeyi asla düşünmediklerini ancak rejim ve Rus saldırılarının artması sonrası mecburen karar değiştirmek zorunda kaldıklarını ifade etti. Köydekilerle Yamadi kampına geldiklerini anlatan Kavakçı, eşi, kızı ve torununun yanında olduğunu, bir oğlunun ise çatışma bölgesinde kaldığını söyledi.

Kavakçı, zor günlerden geçtiklerini, büyük acılara tanık olduklarını ifade ederek, "Esed'e, Ruslara, İran'a her gün beddua ediyorum. Elimden ancak bu kadar geliyor. Bir koltuk için insan halkını öldürür mü? Yıllardır halkına çektirdi, yeter artık. Genç, yaşlı demeden acı çektiriyorlar. Allah'tan bu acıların sona ermesini diliyorum" dedi.

Oğlunun yardımlarıyla Türkiye'ye sığınan 60 yaşındaki Ayşe Şaşi de saldırıların son dönemlerde çok şiddetlendiğini belirterek hayatlarını kurtarmak için kaçmaktan başka çareleri olmadığını söyledi.

Türkiye sınırının hemen yakınındaki Yamadi kampına sığındıklarını ancak bu bölgenin de riskli olmaya başlamasıyla Hatay'a geçtiklerini dile getiren Şaşi, "Etrafımıza sürekli bombalar düşüyor, uçaklar üstümüzden geçiyordu. Kampta bulunan insanların hepsi Türkiye'ye geçmek istiyor. Bizler de Türkiye'ye geldik. Burada yakınlarımızın yanında kalacağız. Bizler ömrümüzün en zor günlerini geçiriyoruz. Allah'tan dileğim bu acılar en kısa sürede son bulsun" diye konuştu.

Kaynak: AA

Suriye Haberleri

Ahmed el-Şaraa: Türkiye her zaman Suriye'nin yanında yer aldı, bunu unutmayacağız
Hakan Fidan: Doğru tarafta yer almış olmanın haklı gururunu yaşıyoruz
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye devrim lideri Ahmed el-Şaraa ile görüştü
İşgalci Çin’den Suriye’nin yeni yönetimine Uygur küstahlığı
Suriye'de 14 yıl sonra köyüne kavuşan Semir Akça evini mayınlarla çevrili buldu