Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, Suriye'deki savaşta yakınlarını kaybeden, yaralanan, ev ve iş yerleri yıkılan aileler hayata tutunmaya çalışırken, en büyük mağduriyeti çocuklar yaşıyor.
Türkiye, Suriye krizinin başladığı 2011 yılından bu yana mültecilere 7,6 milyar dolar yardım yaptı. Buna karşılık Türkiye bugüne kadar Birleşmiş Milletler kuruluşlarından 304 milyon dolar, AB ülkelerinden ise toplamda 1,5 milyon dolarlık destek aldı. Türkiye'nin yardımları içinde uluslararası desteğin toplam payı yüzde 7, Avrupa ülkelerinin desteği ise yüzde 0,02 oranında kaldı.
Ülkelerindeki savaş ve zorlu yaşam koşullarından kaçan 2,2 milyon mülteciye "açık kapı politikası" uygulayan Türkiye, mültecilere eğitim konusunda da destek verdi. Sığınmacıların eğitim çağına gelmiş çocukları için 10 ildeki 25 konteyner ve çadır kentin tamamında geçen 4 yıl boyunca okullar inşa edildi.
AFAD'ın verilerine göre, geçici barınma merkezlerinde 260 bin Suriyeli konaklıyor. Bunların 78 bin 425'i okul öncesinden liseye kadar öğrencilerden oluşuyor. Kamplarda bin 211 derslikli 22 okul bulunuyor. Bu okullarda 3 bin 220 öğretmen görev yapıyor. Öğretmenlerden 389'u Türk, 2 bin 831'ini ise Arap.
- Kamp dışında 150 bin öğrenci var
Kampların dışında 6-12 yaş arasında 150 bin Suriyeli öğrenci eğitimine devam ediyor. Bu öğrenciler, hem Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), hem de sivil toplum kuruluşlarınca oluşturulan okullarda bakanlık tarafından atanan koordinatörler gözetiminde Suriyelilerin yoğun olduğu illerdeki okullarda eğitim görüyor.
Çocukların eğitimine yönelik çalışmaların yanı sıra kamplarda yetişkinler için de meslek, okuma-yazma ve bilgisayar kursları düzenleniyor. Bu kurslardan 62 bin kişi yararlandı, 14 bin kişi kurslarda eğitimini sürdürüyor.
AA