Türkiye, Vatikan Büyükelçisini Geri Çekti

Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı, İstanbul'a geldi.

Papa'nın Ermeni iddiaları için "soykırım" ifadesini kullanmasının yankıları devam ediyor. Türkiye ilk tepki olarak Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı'yı geri çekti. Büyükelçi dün gece İstanbul'a geldi. 

Paçacı, Roma'dan kalkan Türk Hava Yolları'nın tarifeli uçağıyla saat 22.55'te Atatürk Havalimanı'na indi. VİP Salonu'ndaki bekleme alanına geçen Paçacı'nın THY'nin 01.35'te kalkacak uçağıyla Ankara'ya gideceği öğrenildi. 

Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı'nın, Papa Franciscus'un Ermeni iddialarıyla ilgili sözlerinin ardından istişare için Türkiye'ye çağrıldığı bildirilmişti.

DIŞİŞLERİ BAKANI ÇAVUŞOĞLU'DAN TEPKİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Papa'nın soykırım olarak tanınan Bosna ve Ruanda'daki olaylara "toplu kıyım", hukuken tanınmayan 1915 olaylarına soykırım demesinin çelişkili olduğunu vurguladı.

Çavuşoğlu, resmi ziyaret için bulunduğu Moğolistan'da, Dışişleri Bakanı Lundeg Purevsuren ile görüştü, ardından basın toplantısı yaptı.

Papa'nın Ermeni iddialarıyla ilgili sözlerine ilişkin soru üzerine Çavuşoğlu, Papa tarafından kullanılan ifadenin hukuki geçerlilik taşımadığını vurguladı. Çavuşoğlu, "Her şeyden önce hem Papa hem de Ermeni temsilcilerin yaptığı açıklamalar tarihi ve hukuki gerçeklerle bağdaşmamaktadır" dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Papa'nın 28-30 Kasım 2014’te Türkiye'ye yaptığı ziyaret sırasında sarf ettiği ifadelerle de ciddi bir şekilde çeliştiğini belirterek, şunları söyledi:

"Soykırım hukuki bir kavramdır. Kendi koşullarını yerine getirmeyen bu iddialar tamamen iftiradan ibarettir. Biraz önce Papa’nın ifadelerinde Müslüman ve Türk ve Hristiyanlar arasında bir ayrımcılık yaptığını vurgulamıştım veya çekilen acılar konusunda... Örneğin Bosna ve Ruanda olayları uluslararası mahkemelerce soykırım olarak saptanmasına rağmen bunlara 'toplu kıyım' diyor ama hukuken tanınmayan 1915 olaylarıyla ilgili 'soykırım' ifadesini kullanıyor. Burada bir çelişki ve ayrımcılık var."

Papa'nın bu yaklaşımının kabul edilemeyeceğinin altını çizen Çavuşoğlu, "Her açıdan tartışmalı, ön yargılara dayalı, tarihi tahrif eden ve yaşanan acıları tek bir dinin mensuplarına indirgeyen bu ifadeler Türkiye ve Türk milleti için yok hükmündedir" değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Mehmet Paçacı'yı istişare için Ankara’ya çağırdıklarını anımsatan Çavuşoğlu, bu görüşmeler sonrası atılacak adımların kamuoyuyla paylaşılacağını kaydetti.

TÜRKİYE'NİN TEPKİSİ

İsveç'te bazı televizyon ve gazeteler, Papa Franciscus'un 1915 olaylarını anmak için Vatikan'da düzenlediği ayinde sarf ettiği sözlere karşılık Türkiye'nin verdiği tepkiyi, ''Vatikan Büyükelçisi Ankara'ya çağrıldı'' başlığıyla okurlarına duyurdu.

İsveç Devlet Televizyonu SVT ve ülkenin önemli gazeteleri Aftobladet, Expressen ve Dagens Nyheter'in haberlerinde, Vatikan Büyükelçisi aracılığıyla Papa'ya sert cevap veren Türkiye yetkililerinin, tepkilerine gerekçe gösterdikleri şu ifadeleri yer aldı:  

"Papalık makamının ifadeleri karşısında büyük hayal kırıklığı ve üzüntü duyduk. Tarihi gerçeklerden uzak, tek taraflı anlatının esiri olmuş ifadeleri Papa’nın konuşma metninden okuyarak, acılar arasında hiyerarşi kurulduğu ve seçici davranıldığı, bu yapılırken de sadece Hristiyan Ermenilerin acılarından bahsedilmesine, Müslümanlara ve diğer inanç grubundan ölenlere hiç yer verilmemesine anlam veremedik.''

Manşetten verilen haberlerin son bölümünde ise Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan'ın resmi internet sayfasından yaptığı kısa açıklamadaki, ''Ermenistan için Papa'nın açıklamaları şans ve ümit verici'' ifadesine yer verildi.

 

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı