Haftalık video mesajında hukuk öğrencisi Eric Schneider’in sorularını cevaplayan Merkel, 22 Ocak’ta yapılacak Türkiye-Almanya Yüksek Düzeyli İşbirliği Konseyi (YDİK) Hükûmetlerarası Toplantısı'na değinerek, bu toplantının uzun zamandan beri planlandığını, ekonomi, içişleri, savunma ve dışişleri alanında önemli konuların ele alınacağına işaret etti.
Türkiye’nin sonbaharda Ankara’da ve 12 Ocak'ta, çok sayıda Almanyalının da hayatını kaybettiği İstanbul’da saldırıların hedefi olduğunu anımsatan Merkel, “Bu, bizim terörizmle mücadelede birlikte durmamız gerektiğini gösteriyor.” dedi.
Merkel, bu yüzden de içişleri bakanlarının ve istihbarat servislerinin temasta olduğunu kaydetti.
Türkiye’nin AB Üyelik Süreci
“Türkiye, 10 yıl içinde AB’ye üye olmasını bekleyebilir mi?” şeklinde soruya karşılık Merkel, şimdiden böyle bir tarihi ifade etmenin uygun olmadığını söyledi.
Bunun iki taraf için de ucu açık katılım süreci olduğunu yineleyen Merkel, “Bu süreçte şimdi yeni bir başlık açtık. Başka başlıkların açılmasını dışlamıyorum, ancak gidilmesi gereken daha uzun bir yol var. Yine de temasların daha yoğun hâle gelmesinden memnuniyet duyuyorum.” şeklinde konuştu.
“Türkiye Çok Az Uluslararası Yardım Aldı”
“Mülteci krizi”ne ilişkin olarak da Merkel, “Mültecilerin durumunu iyileştirmek istiyoruz. Türkiye'nin barındırdığı 2,5 milyon mülteci arasında en az 900 bin çocuk var. Bunların okula gitmesi, meslek eğitimi alması gerekiyor. Burada Türkiye, şimdiye kadar çok az uluslararası yardım aldı.” şeklinde konuştu.
Angela Merkel, “Mültecilerin her zaman Türkiye’de kalacakları anlamına gelmiyor bu. Hepimiz Suriye’de ateşkesin sağlanmasını ve daha sonra insanların yurtlarına dönmelerini istiyoruz.” ifadesini kullandı.
AA