Türkiye NATO'dan Yardım Talep Etmedi

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Türkiye'nin Irak'taki gelişmelerle ilgili NATO'dan herhangi bir yardım talebinde bulunmadığını söyledi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye'nin Irak'taki gelişmelerle ilgili NATO'dan herhangi bir yardım talebinde bulunmadığını belirterek, "Ancak Türkiye'nin de aralarında bulunduğu müttefiklerimizi korumak ve etkili savunma sağlamak için elimizden geleni yapmak konusunda tereddüt etmeyiz" dedi. 

Eylül ayında Galler'de yapılacak NATO zirvesinin hazırlıkları çerçevesinde İngiltere'nin başkenti Londra'da temaslarda bulunan Rasmussen, Chatham House düşünce kuruluşunda "NATO'nun Geleceği: Öngörülemeyen Dünyada Güçlü İttifak" başlıklı bir konuşma yaptı ve soruları yanıtladı.

NATO'nun Irak'a müdahale etmeyi planlayıp planlamadığı sorusuna Rasmussen, şu yanıtı verdi:

"Irak'ta yaşanan şiddeti ve Türkiye'nin Musul Başkonsolosluğu çalışanlarının da alıkonulması dahil tüm bu  korkunç saldırıları kınıyorum. Alıkonulan kişilerin acilen serbest bırakılmaları çağrısında bulunuyoruz. Irak hükümetinin resmi olarak müttefiklerinden birinden askeri yardım istediğini biliyoruz. Bu ulusal bir karar olduğu için buna karışmayacağım."

NATO'nun tüm müttefiklerine etkili savunma ve koruma sağlamaya odaklandığını belirten Rasmussen, konuyu hafta başında Türkiye ziyareti sırasında Ankara yönetimi ile de görüştüğünü ifade etti. Rasmussen sözlerini şöyle sürdürdü:

"Müttefiklerimizin vereceği kararlar ne olursa olsun, Irak hükümetine askeri yardım söz konusu olduğunda, bu yardımlar ancak Irak'ta daha kapsayıcı bir hükümet olması için gösterilecek siyasi çabalarla birleştirilirse etkili olacaktır. Iraklı yetkilileri, en kısa zamanda daha kapsayıcı bir hükümet oluşturulması konusunda teşvik ediyorum."

"Irak yardımın devam etmesini istemedi"

Rasmussen AA muhabirinin, "Türkiye'nin NATO'dan Irak konusunda yardım talebi oldu mu? Irak'taki olayların NATO üyesi Türkiye'ye sıçraması halinde NATO'nun tavrı ne olur?" sorusuna, şu yanıtı verdi:

"NATO, yardım için herhangi bir talep almadı. Müttefikimiz Türkiye'nin talebi üzerine NATO'da istişarelerimiz oldu. Türkiye'nin de aralarında bulunduğu müttefiklerimizi korumak ve etkili savunma sağlamak için elimizden geleni yapmak konusunda tereddüt etmeyiz."

Irak'ta yaşananlardan ders çıkarılması gerektiğini ifade eden Rasmussen, Irak'ın geride bırakıldığına dair eleştiriler yapıldığını, ancak eğitimin devam etmesi için yasal çerçeve belgesini imzalamayanın Irak olduğunu dile getirdi. Rasmussen dolayısıyla Irak ve Afganistan gibi ülkelerde güvenlik güçlerinin eğitiminin devam etmesinin önemini vurguladı.

Rasmussen'e konferansta Rusya ile ilgili sorular da yöneltildi. Rus ordusunun Ukrayna sınırına yeniden yaklaştığı ve yerleştiği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine NATO Genel Sekreteri, "Rus ordusunun Ukrayna sınırı boyunca toplandığı görülüyor. Bunu, geriye doğru atılmış çok üzücü bir adım olarak değerlendiriyorum. Rusya, Ukrayna'ya daha fazla müdahale seçeneğini açık tutuyor gibi gözüküyor" diye konuştu.

NATO Genel Sekreteri Rasmussen, NATO-AB ilişkilerinin gelişmesinin önündeki en büyük problemin Kıbrıs sorunu olduğunu kaydetti. Rasmussen, " NATO ile AB arasındaki siyasi istişareler ve işbirliğinde kullanılmamış bir potansiyel var. Aslında sorun, Kıbıs sorunu. Kıbrıs sorunu çözülürse,NATO-AB işbirliğinde tam potansiyele ulaşılacaktır" ifadelerini kullandı.

AA

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu