Suudi Arabistan'ın Trablus Büyükelçisi Muhammed Ali, elçilik görevlilerinin çalışmalarına fiilen son verip ülkelerine döndüğünü belirterek, "Bu, temelli bir kapatma değil, güvenlik zafiyeti nedeniyle geçici olarak çalışmaları askıya alma kararıdır" dedi.
Suudi Arabistan’ın açıklamasının ardından Türkiye de Libya'nın Bingazi kentindeki konsolosluğunu geçici olarak kapattığını duyurdu.
Daha önce de Cezayir ülkede artan şiddet olayları sebebiyle Libya’daki büyükelçiliğinin geçici olarak kapatılması ve tüm personelin Cezayir’e dönmesi kararı almıştı.
Hükümet parlamentonun feshini istedi
Reuters haber ajansına göre, silahlı güçler arasındaki çatışmaların ülkedeki tansiyonu yükseltmesinin ardından Libya hükümeti gelecek seçimlere kadar parlamentonun feshini istedi.
Libya'nın geçici başbakanı Abdullah el-Tani liderliğindeki kabine, yaklaşan 2014 yılı bütçesine dair oturumun ardından gelecek seçimlere kadar parlamentonun feshedilmesi talebinde bulundu. Hükümetin talebi silahlı güçlerin parlamentoya düzenlediği saldırıdan bir gün sonra Milli Genel Kongre'ye iletildi.
Kabine tarafından parlamentoya sunulan talepte Milli Genel Kongre'nin feshedilmesi ülkedeki şiddet ve siyasi kaosa bir çözüm olarak gösterildi.
‘MGK çalışmalara devam edecek’
Libya geçici meclisi Milli Genel Kongre'nin (MGK) Bingazi'deki çatışmalar nedeniyle ara verdiği yeni kabinenin güven oylaması görüşmelerinin devam edeceği açıklandı.
MGK Dışişleri Komitesi üyesi Emine Emtar, ‘MGK'nın çalışmalarının durdurulması’ yönündeki çağrıları dikkate almadıklarını belirterek, "Seçilmiş meclis, halkın seçeceği yeni bir meclise kadar çalışmalarını yürütecek. Yarın mecliste düzenlenecek oturumda hükümeti kurmakla görevlendirilen Ahmed Maatik'in kabinesinin güven oylaması ve Trablus ile Bingazi'de meydana gelen çatışmalar görüşülecek" dedi.
Maatik'in MGK'ya sunduğu ve pazar günü yapılması beklenen güven oylaması, ordu güçleri ile emekli general Halife Haftar'a bağlı birlikler arasında çıkan çatışmalar ve meclis binasına baskın girişimi nedeniyle ertelenmişti.
Hava üssü Haftar’ın komutasında
Bingazi kentinin doğusundaki Tebruk’ta milislerin kontrolündeki Tebruk Hava Üssü, Bingazi'de ordu birlikleriyle çatışan emekli general Halife Haftar liderliğindeki birliklere katıldı.
Üssün basın bürosu üyesi Muhtar Ravfe, "Tebruk Hava Üssü yetkilileri, silahlı milislerin Haftar'ın liderliğinde sürdürdüğü operasyonlara resmen katıldı" dedi.
Haftar birliklerine katılmalarının askeri darbe olmadığını ifade eden Ravfe, "Bu askeri bir darbe değildir. Bilakis halkın uzun zamandır 'terörü bitirin ve yeni barış devletini kurun' çağrısına icabet etmektir. Terörü bitirmek için tüm Libya ordusunun bir an önce başlatılan bu onurlu mücadeleye katılmasını istiyoruz" diye konuştu.
Cezayir sınır kapılarını kapattı
Cezayir, Libya'daki güvenlik zafiyetinden dolayı iki ülke arasındaki sınır kapılarını geçici olarak kapattı.
Emniyet kaynaklarına göre, Cezayir İçişleri Bakanlığı akşam saatlerinde ülkenin güneydoğusundaki Libya sınırında yer alan Lizi bölgesindeki Tinalkum, Ed-Dibdab, Canet ve Tarat sınır kapılarını güvenlik gerekçesiyle geçici olarak kapattı.
Genelkurmaydan açıklama
Libya Genelkurmay Başkanlığı, ordunun anayasal meşruiyet doğrultusunda devrik lider Muammer Kaddafi dönemini bitiren Şubat Devrimi'ne bağlı olduğunu açıkladı. Açıklamada şu ifadeye yer verildi:
"Ordu, askeri birlikleri ve vatandaşları hedef alan terörün her türlüsünü kınıyor. Ordu, terörü gerçek devrimcilerden destek alarak bitirmeye çalışıyor, ülkenin birkaç kentinde yaşanan olayların kısa zamanda sona ermesi için çabalıyor."
Bingazi Havalimanı kapalı kalacak
Bingazi’de güvenlik gerekçesiyle kapalı tutulan uluslararası Benina Havalimanı'nın yöneticisi, havalimanının kapalı kalma süresisin 25 Mayıs’a kadar uzatıldığını açıkladı. Havalimanına gece saatlerinde iki adet Grad füzesi düşmüş, olayda can kaybı yaşanmamıştı.
Öte yandan Libya Sağlık Bakanlığı'nın sözcüsü Ammar Muhammed, silahlı bir grubun gece saatlerinde başbakanlığa ait konukevine saldırı düzenlediğini, güvenlik güçlerinin de karşılık verdiği çatışmada iki kişinin öldüğünü, 66 kişinin yaralandığını açıkladı.
Arap Birliği’nden açıklama
Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil Arabi tüm Libyalılara ulusal uzlaşı ve sorunlarının çözülmesi için diyalog yöntemini kullanmaları çağrısında bulundu.
Arabi, ülkedeki istikrarı sarsmaya yönelik devletin kurumlarını hedef alan silahlı grupların saldırılarından dolayı son derece endişeli olduğunu söyledi.
Libyalı yetkililer ile güvenlik güçlerini son günlerde hedef alan saldırıları kınayan Arabi, "Tüm Libyalılar ulusal uzlaşı ve sorunların çözülmesi için diyalog yöntemini kullanmalıdır" dedi.
Arap Birliği, Libya’daki karışıklıkların giderilmesi ve taraflar arasında görüşmelerde bulunması için geçtiğimiz günlerde Filistin'in eski dışişleri bakanı Nasır Kudve'yi temsilci olarak atamıştı.
Libya’da pazar günü muhalif güçlerin komutanı emekli general Halife Haftar’a bağlı silahlı bir grup meclis binasına ateş açmıştı. Saldırıda iki kişi öldü, 55 kişi yaralandı.
Kaddafi ordusundan ayrılarak 2011 yılındaki ayaklanma sırasında muhalif güçlerin başına geçen Halife Haftar’ın sözcüsü saldırıyı üstlendiklerini açıkladı.
Gözaltı kararı çıkmıştı
Libya Genelkurmay Başkanlığı'na bağlı olmayan "Libya Ulusal Ordusu"'nu yöneten Halife Haftar, Bingazi'de 'radikal' gruplarla çatıştığını ileri sürüyor.
Haftar 14 Şubat 2014'te televizyondaki açıklamasında askeri ve hayati öneme sahip noktaların ele geçirildiğini, Milli Genel Kongre'nin de çalışmalarının durdurulduğunu açıklamıştı.
Dönemin başbakanı Ali Zeydan söz konusu durumu "başarısız bir darbe girişimi" şeklinde nitelendirmişti.
Olayın ardından Haftar hakkında gözaltı kararı çıkarılmış ancak bu karar uygulanmamıştı.
Al Jazeera ve ajanslar