Türkiye, İşgal Koalisyonunda mı Yer Alacak?

NATO Zirvesinde IŞİD’e karşı bir koalisyon oluşturulmasının kararı, IŞİD’e karşı olan, hatta ondan nefret eden gruplar nezdinde dahi tipik bir işbirlikçilik, daha ötesi ümmete ihanet olarak algılanacaktır.

Rıdvan Kaya, NATO Zirvesinde alınan IŞİD’e karşı ortak koalisyon kararını ve koalisyonda Türkiye’nin de yer alma durumunu değerlendirdi; konuya nasıl yaklaşmak gerektiğini yazdı.

***

Türkiye, İşgal Koalisyonunda mı Yer Alacak?

Rıdvan Kaya / Haksöz-Haber

Galler’de 4-5 Eylül tarihlerinde yapılan NATO Zirvesinde IŞİD’e karşı bir koalisyon oluşturulmasının kararlaştırıldığı söyleniyor. ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, IŞİD karşıtı koalisyonun bir kara operasyonuna girişmeyeceğini, sahada asker bulundurmayacağını ama hava operasyonlarıyla IŞİD’in ilerleyişini durdurmayı hedefleyeceğini belirtmiş. ABD Başkanı Obama’nın açıklamalarına bakılırsa 10 ülkenin katılımıyla oluşacak bu koalisyonda Türkiye de yer alacakmış.

ABD öncülüğünde kurulan ve ‘çekirdek koalisyon’ şeklinde tanımlanan bu birliktelikte yer alan diğer ülkeler şunlar: İngiltere, Fransa, Kanada, Almanya, Avusturalya, İtalya, Polonya, Danimarka. Yani 2003’te Irak’ı işgal eden büyük ‘Haçlı Koalisyonu’nun çekirdeği ile karşı karşıyayız. Görüldüğü üzere dikkat çekici tek fark, 2002-2003 sürecinde işgal koalisyonunda yer almayan Türkiye’nin IŞİD’e karşı koalisyona yeni unsur olarak dahil olması.

ABD öncülüğünde kurulan koalisyona Türkiye’nin katılacağına dair iddianın doğru olup olmadığını zaman gösterecek. Henüz Türkiyeli yetkililerden bu konuda somut bir açıklama yapılmış değil. Umarız ki, bu sadece Amerikan yönetiminin temennisi olsun ama şu kadarıyla bile bu gündemin yeterince mide bulandırıcı olduğu görülmekte.

Bu aşamada altının kalın kalın çizilmesi gereken husus; ABD öncülüğünde ve NATO bünyesinde oluşturulması planlanan bu gücün tipik bir işgal gücü olacağıdır. Halen Irak’ta IŞİD mevzilerine yönelik olarak ABD’nin rutinleşmiş görünen askerî saldırıları zaten sürmektedir. Hedeflenen şey koalisyon adı altında bu saldırılara başka ülkelerin de katılımıyla ve muhtemelen Suriye’deki mevzileri de kapsayacak şekilde genişleyerek ivme kazandırılmasıdır.

Ve bizler bir kere daha koalisyon kavramı ile İslam topraklarına yönelik Batılı güçlerin saldırılarının maskelenmesi olgusuna şahitlik edeceğiz. Sahada asker bulundurmama mutabakatı oluştuğuna göre de büyük bir ihtimalle Türkiye’nin bu koalisyona lojistik desteği talep edilecek ve başta İncirlik Üssü olmak üzere hava saldırıları için Türkiye toprakları ve hava sahası yoğun biçimde kullanılmak istenecektir. (...)

YAZININ DEVAMI >>>

 

Yorum Analiz Haberleri

“Esed’in düşüşüyle Rusya 'süper güç' olmaktan çıktı”
Döktüğün kan yetmedi mi hala utanmadan konuşabiliyorsun?
"Suriye'den bize ne?" yaklaşımını besleyen körlük
Suriye devrimine çarpık ve indirgemeci yaklaşımlar
Yılbaşında normalleşen haram: Piyango