'Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu' Kuruluyor

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu kurulmasına ilişkin yasa tasarısı, Genel Kurulda görüşülecek.

Meclis, bu hafta AB reformları kapsamında yer alan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu kurulmasına ilişkin düzenleme için mesai yapacak.

TBMM Genel Kurulu; bu hafta Salı, Çarşamba ve Perşembe günleri dışında 1 Nisan  Cuma günü de çalışacak.

Genel Kurul, AB reformları kapsamında yer alan "Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu" kurulmasına ilişkin yasa tasarısını görüşecek. 30 maddelik Tasarı, "temel kanun" olarak iki bölüm halinde ele alınacak.

 Tasarıya göre; cinsiyet, ırk, renk, dil, din, inanç, felsefi ve siyasi görüş, etnik köken, servet, doğum, medeni hal, sağlık durumu, engellilik ve yaşa dayalı ayrımcılık yasak olacak. Dernek, vakıf, sendika, parti ve meslek örgütü üyeliklerinde de ayrımcılık yapılamayacak. Özerk ve Başbakanlık ile ilişkili olacak kurum, Cumhurbaşkanlığı, TBMM ve Başbakanlığa yıllık raporlar sunacak.

Kurumun karar organı, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurulu olacak. Kurul, görev ve yetkilerini bağımsız olarak yerine getirecek. Kurul, 11 üyeden oluşacak, 8 üyesi Bakanlar Kurulu, 3 üyesi Cumhurbaşkanı tarafından seçilecek.

Tasarıya göre; ayrımcılık yasağı ihlalinden zarar gördüğü iddiasında bulunan herkes kuruma başvurabilecek, başvurulardan herhangi bir ücret alınmayacak. 

Yasama ve yargı yetkilerinin kullanılmasına ilişkin işlemler, HSYK kararları ile Anayasa'nın yargı denetimi dışında bıraktığı işlemler başvuru konusu olamayacak.

Ayrımcılık yasağıyla ilgili konularda sorunları ve çözüm önerilerini tartışmak amacıyla İstişare Komisyonu oluşturulacak. Kurum, İnsan Hakları ile Kadın Erkek Fırsat Eşitliği komisyonlarını yılda en az bir defa bilgilendirecek. Kuruma 152 kadro ihdas ediliyor.

KOMİSYONLAR

TBMM'deki ihtisas ve araştırma komisyonları da gündemlerindeki konuları görüşecek.

Plan ve Bütçe Komisyonu, 29 Mart Salı günü, zorunlu trafik sigortası, 65 yaş aylıkları, Kanal İstanbul Projesi ve terörizmin finansmanı suçuyla mücadelede yeni düzenlemeler içeren "torba kanun" tasarısı, 15 bin polis kadro ihdasını yapan tasarı ile Şanlıurfa'ya Şeref madalyası verilmesine ilişkin yasa teklifini görüşecek.  

Dışişleri Komisyonu, 30 Mart Çarşamba günü uluslararası sözleşmelerin onaylanmasını içeren yasa tasarılarını ele alacak.

Aile Bütünlüğünü Koruma Araştırma Komisyonu da konuyla ilgili kurum ve kuruluşlardan bilgi almaya devam edecek.    

Hukuk Haberleri

Adalet Bakanlığı’ndan yeni yargı reformu: Suç tipine göre farklılaştırılmış ceza infazı geliyor
Danıştay bazı davaları öncelikli inceleyecek
Yemek ücreti ödemek istemediği için bursu düşürülen öğrenciye para iadesi kararı
İlhom Bochayev Özbekistan'a iade edilirse iki çocuğu öksüz kalacak
Babaları öldü, anneleri sınır dışı edildi... 5 yetim çocuk Türkiye'de kimsesiz kaldı