Türkiye’de yargı kararları, sözümona “Türk milleti adına” verilir.
Ama ne hikmetse; o kararlar, “Türk milleti”nden köşe bucak kaçırılırlar!
Öyle ki; sadece karar aleyhine olan taraf değil, lehine karar çıkan taraf da çoğu defa gizlemeden yana tavır alır..
Kişiler arasındaki davalarda, bu tür gizlemeleri bir nebze anlamak mümkündür.
“Benim alacağımdan/borcumdan kime ne?” diyebilir taraflar.
İyi de; taraflardan birisi, mutlak şekilde kamu olan idari davalarda niçin böyle davranılır?
İdari davalarda davalı taraf, mutlaka kamu tüzel kişisidir. Kamu tüzel kişisidir ki, idari mahkemelerde dava açılmıştır. Davacı, devletten bir talepte bulunmaktadır. Bu talep reddedilse de/kabul edilse de, niçin bizlerden gizlenmektedir?
İdari davaların davalısı olan kamu tüzel kişileri, aleyhlerine açılan davaları niçin kamuoyu ile paylaşmaktan kaçınmaktadırlar?
Bir adım ilerisi; Danıştay, bu davalarda verdiği kararları, tüm şeffaflığı ile kamunun bilgisine açmaktan çekinmektedir?
“Ne olacak, ne istiyorsun bu kararları öğrenerek” diyeceksiniz..
Benim adıma karar verildiğine göre, benim adıma verilen kararları öğreneceğim, buna hakkım yok mu sizce?
Örneğin TMSF tarafından Göltaş hisselerine el konulduğunda, Şevket Demirel’in açtığı davada neler olduğunu öğrenmek istiyorum..
1 katrilyonu aşan bir hortum söz konusu..
Ve bu hortum sebebi ile TMSF ile Şevket Demirel arasında bir ihtilaf çıkıyor.. Bu ihtilafta, Danıştay 13. Dairesi önce yürütmeyi durdurma kararı talebini reddediyor, Şevket Demirel lehine karar veriyor. Bu karara TMSF itiraz ediyor, Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu itirazı kabul ediyor. İkinci karar Demirel aleyhine..
Bu sefer Demirel itiraz ediyor, üç ay sonra aynı kurul, tam aksi yönde karar verip, yürütmeyi durdurma kararının doğru olduğuna hükmediyor.
İlk kararın gerekçesi neydi, ikinci kararınki ne? Sonrasındaki kararı ne, bilmiyoruz. Çünkü açıklanmıyor..
Kapalı odalarda kararlar veriliyor; TMSF biliyor, Şevket Demirel biliyor. Onların bilmesi yeterli görülüyor.. Paraları cebinden çıkan Türk Milleti ise, gerçekleri bilemiyor!
TMSF’ye soruyorsunuz, “Biz veremeyiz. Dava henüz devam ediyor. Sonuçlansın, ondan sonra bakarız.” diyorlar..
İyi de, bu davanın açılmasını gerektiren işlemi yapan siz değil misiniz? Kamu adına o işlemi yapan siz değil misiniz? Niçin şimdi, işleminiz hakkında verilen yargı kararını gizlemeye çalışıyorsunuz?
Lehinize de olabilir, aleyhinize de olabilir.. Danıştay’ın kararını gerekçesi ile birlikte kamuoyuna açıklayıp, halkı bilgilendirsenize!!
Yok..
Devlet sırrı gibi gizliyorlar..
İki sene sonra dava esas açısından karara bağlanıyor; 13. Daire hükmünü veriyor: “Şevket Demirel haklıdır, el koyulan şirketler iade edilmelidir” diyor..
Gerekçe ne peki?
Bilinmiyor!
TMSF bu kararı temyiz ediyor..
Daha önce, yürütmeyi durdurma kararı verilmesi gerektiğine karar veren Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu, bu sefer Demirel lehine verilen kararı doğru bulup, onuyor!
Ve TMSF’nin Şevket Demirel şirketlerine el koyma serüveni, böylece sona eriyor!
Peki bu serüvenden, bizim dişe dokunur bildiklerimiz neler?
Hiçbir şey..
Sadece; 4 kararın Demirel lehine, bir kararın ise TMSFlehine çıktığını biliyoruz.. Hepsi bu kadar!
Kararların gerekçeleri neler, tarafların delilleri neler, sonrasında verilen kararlarda değişen şeyler neler; üç-beş kişi hariç, Türk Milleti’nden kimse biliyor değil..
Danıştay; internet sitesinden, kendilerince önemli görülen kararları güzel güzel ilan ediyor ama, bu tür kararların hiçbirisi, ne hikmetse yayınlanmıyor orada..
Hükümete bir eleştirisel mesaj mı yayınladılar, hemen sitede başsayfada..
Türban ile ilgili yasaklayıcı bir yeni karar mı alındı, hemen anasayfada..
Ama şu fakir halkın sırtına vurulan katrilyonlarca liralık borçların niçin tahsil edilemediğine dair verilen kararların bir tanesi bile, ilan edilmiyor, milletten resmen gizleniyor!
İlan edin bilelim...
Uzanlardan niçin yıllardır bu paralar tahsil edilemiyor!
Hazine bonolarını bile, kanuna aykırı olarak milletin sırtına yüklediğiniz kararlardaki hukuki gerekçeleriniz nelerdir?.. Bu davaları açanlar kimlerdir, Uzanlarla irtibatları nedir?..
Diğer batık bankalarla ilgili açılmış davalarda verilen kararlar nedir? Bu kararlar kimler lehinedir, kimlerin aleyhinedir?
Bilelim şunları..
Tamam anladık, Danıştay başörtüye karşıdır.
Her gün bir başka kararı yayınlamanızın, uzun uzun gerekçelerini (pek gerekçe de denilemez onlara ama) ilan etmenize gerek yok ki..
Şu hortum davalarının tam metinlerini bir ilan edin de, bilelim şu davaların seyrini.. Kim kimden yana olmuş.. Hangi gerekçe ile ne karar verilmiş... Kanun ne diyorken, ne karar verilmiş.. Bilelim hepsini....
Ya bilelim, ya da siz vazgeçin artık şu, kararların üstündeki “Türk Milleti adına” başlığından..
Vakit gazetesi