Cumhurbaşkanı El-Baci Kaid es-Sibsi'nin ulusal birlik hükümeti kurulması yönündeki girişimi, Başbakan Habib es-Sıyd'in istifa etmeyeceğine dair yaptığı açıklamalarla uygulanması zor bir aşamaya girdi.
Sibsi'nin 3 Haziran'da ulusal birlik hükümeti kurulması yönündeki sürpriz girişimi başlangıçta olumlu karşılandı. Ardından böyle bir girişimin anayasal olmadığı, cumhurbaşkanının hükümeti görevden alma yetkisinin olmadığı ve bunun yalnızca Parlamento tarafından yapılabileceği açıklandı.
Bu konudaki en sert açıklama, Hükümet Sözcüsü Halid Şevket'in salı günü bakanlar kurulu toplantısının ardından yaptığı basın açıklamasında "Habib es-Sıyd istifa etmeyecek" şeklinde oldu.
Daha sonrasında Sıyd'in görevden ayrılmaya itirazının olmadığı ancak böyle bir değişimin yasalara uygun bir şekilde gerçekleşmesi gerektiği konusunda hükümetten resmi açıklamalar yapıldı.
Son olarak Tunus'ta hükümetteki koalisyon partileri koordine komisyonu bir araya gelerek ulusal birlik hükümeti kurulması yönünde yapılması gereken konuları tartıştı.
Hükümete yakın kaynaklar, Sıyd'ın, yeni kurulacak hükümet konusunda görüşmelerin bitmesinin ardından istifasını sunacağını belirtiyor.
Öte yandan Nahda Partisi Politbüro Başkanı ve Koalisyon Partileri Koordine Komisyonu üyesi Nureddin Arabavi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni kurulacak ulusal birlik hükümetin başında Sıyd'ın bulunması ihtimalinin reel olarak mümkün olmadığını söyledi.
Hükümetten güvenoyunun çekilmesi işleminin komplike olduğunu dile getiren Arabavi, Anayasa'nın 97'inci maddesine göre bunun için 217 sandalyeli meclisten 109 milletvekilinin güvenoyunu çekmesi gerektiğini belirtti.
Şu anki 217 kişilik Tunus parlamentosunda hükümet, Nahda Partisi'nden 69, Nida Tunus Partisi'nden 61, Demokratik Özgür Birlik Partisi'nden 12, Afak Tunus'tan 10 milletvekilinin koalisyonu ile yönetiliyor.
Habib es-Sıyd (67), Şubat 2015'te koalisyon hükümetinin kurulması için görevlendirilmiş ve yaklaşık bir yıl sonra Ocak 2016'da bazı değişiklikler yapılarak hükümete olan güvenoyu tazelenmişti.