Tunus'ta İsrail Gerilimi

Tunus Kurucu Meclisi, İsrailli turistlerin ülkeye girişine izin veren Turizm Bakanı ile İçişleri Bakanı’na bağlı emniyet müdürünün görevden alınmasını talep etti. Tunus Anayasası'na göre İsrail ile normalleşme anayasanın ihlali demek.

Meclis Başkanı Mustafa Bin Cafer, milletvekillerine Turizm Bakanı Amal Karbul ve İçişleri Bakanlığı’na bağlı Güvenlik İşlerinden Sorumlu Bakan Rıza Safar hakkında gensoru önergesinin oylama oturumuna katılma çağrısı yaptı.

Meclis Başkan Yardımcısı Kerime Suveyd, 271 milletvekilinden 81'inin Amal Karbul, 80'inin ise Rıza Safar hakkında güvensizlik oyu kullandığını söyledi.

Anayasa ihlali

24 Nisan’da Kurucu Meclis’e gensoru önergesi sunan milletvekilleri Güvenlik İşlerinden Sorumlu Bakan Rıza Safar’ın bir grup İsraillinin ülkeye girişine izin vermesi ve Turizm Bakanlığı'nca da karşılanmalarının Tunus Anayasası’na aykırı olduğunu belirtmişti. Çünkü Tunus Anayasası’na göre, İsrail rejimi bir işgal devleti. ‘İşgal devleti’ ile her türlü ‘normalleşme’ ise anayasa ihlali sayılıyor.

Kurucu Meclis iç tüzüğüne göre, gensoru önergesi sunulduktan sonra 15 gün içinde genel kurulda oylamaya açılıyor.

Tunus Başbakanı Mehdi Cuma, Tunus’un güneydoğusundaki Cerbe Adası'nda Yahudilerce kutsal Garibe Sinagogu’na Yahudi hacıların gelişinin siyasal tartışmalardan uzak tutulması çağrısında bulunmuştu. Cuma, Yahudi hacıların adaya gelişlerinde herhangi bir sıkıntı olmadığını söylemişti.

Cuma’nın açıklaması üzerine Kurucu Meclis de Yahudi hacıların adaya gelebileceklerini ancak İsrail pasaportuyla girişlerinin yapılmayacağını açıklamıştı.

Önceki eleştiriler

Ocak ayında kurulan yeni Tunus hükümetinde Turizm Bakanı olarak görevlendirilen Amal Karbul 2006 yılında İsrail’i ziyaret etmesinden dolayı sert eleştiri odağı haline gelmişti.

İsrail vatandaşlarının Tunus’a girmesi hassas bir konu. İsrail’le ilişkilerin normalleşmesine karşı olan birçok Arap devleti de İsrail vatandaşlarının Tunus’a girişini dikkatle takip ediyor.

1982 - 1994 yılları arasında Filistin Kurtuluş Örgütü ile Yaser Arafat’ın karargâhının bulunduğu Tunus’un Filistinlilerle güçlü ilişkileri var.

1996 yılında Tunus ve İsrail maslahatgüzarlık seviyesinde karşılıklı olarak ofis açmıştı. Tunus 2000 yılında İsrail’in Filistin intifadasına sert müdahalesi üzerine ofisini kapatmıştı.

( AFP)

Tunus Haberleri

Tunus Cumhurbaşkanı Said, ikinci dönem cumhurbaşkanlığı için yemin etti
Tunus’ta yüzde 28 katılımın olduğu seçimleri darbeci kazandı(!)
Tunus siyasi mahkumlara yönelik kötü muamelelerle gündemde
Tunus'ta Nahda Hareketi üyesi onlarca kişi gözaltına alındı
Tunus'ta bir cumhurbaşkanı adayı daha hapsedildi