Tunus'ta Devrim Şarkıları

Tunus'ta devrimden sonra özgürlük temalı şarkılar daha çok üretilmeye başlandı.

Tunus devrimi ülkenin sanat anlayışını da değiştirdi. Özgürlük,  tarih, kültür ve millet gibi temaları işleyen şarkılar almaya başladı.  

Tunus’un devrim şarkısının adı “Sayın Başkan” idi. El General olarak isimlendirilen Tunuslu Rap Şarkıcısı Hamada bin Ömer, bu şarkıyı 14 Ocak Devrimi başlamadan bir kaç ay önce besteledi. Şarkı ülkenin devrik lideri Zeynel Abidin bin Ali’yi yolsuzlukla suçluyordu. Tunuslu gençler güvenlik güçlerinden çekindiklerinden dolayı önceleri şarkıyı evlerinde dinledi. Devrim olayları esnasında ise söz konusu şarkı gençlerin değişim adına bir ilham kaynağıydı.

Tunus’ta Rap aslında fazla tercih edilen bir müzik türü değil. Ancak buna rağmen şarkının sözleri gençleri etkilemiş ve polisle giriştikleri mücadele de önemli bir etken olmuştu. Son dönemde ise rap artık bir sanat türü olarak algılanyor.

Tunuslu şarkıcı El General, “halk diktatör rejimden iyice bunalmıştı. Yüksek sesle içindeki acıları ifade etmek istiyordu. Bin Ali’nin soğuk zindanlarını tatmış birisi olarak söyledim ve başardım. Şimdi bütün Tunus yüksek sesle konuşabiliyor.

Devrimin ardından Tunus’ta aşk, ihanet ve cinsellik dolu şarkıların yerini  özgürlükleri işleyen şarkılar almaya başladı. Kenzi, Hamzavi ve Emsi gibi onlarca şarkıcı sosyal hayat, kültür, tarihi gibi konuları işliyor. 

 

 

Tunus Haberleri

Tunus rejimi Filistin yanlısı aktivistlere baskıyı artırıyor
Tunus Cumhurbaşkanı Said, ikinci dönem cumhurbaşkanlığı için yemin etti
Tunus’ta yüzde 28 katılımın olduğu seçimleri darbeci kazandı(!)
Tunus siyasi mahkumlara yönelik kötü muamelelerle gündemde
Tunus'ta Nahda Hareketi üyesi onlarca kişi gözaltına alındı