Tunus'ta darbe süreci işliyor

Tunus makamları, eski iletişim ve teknoloji bakanı Enver Maruf'un ev hapsine alındığını belirtti.

Fatih Demir / HAKSÖZ HABER

Tunus hükümeti ülkenin önde gelen İslamcı partisi Nahda'nın liderlerinden birini ev hapsine aldı.

Bir Nahda yetkilisi Reuters'e verdiği demeçte, "Enver Maruf’un resmi makamlar tarafından ev hapsinde tutulduğu yönünde bilgilendirildik." dedi.

Maruf, ülkenin eski İletişim Teknolojileri ve Dijital Ekonomi Bakanı’ydı. Maruf, Said'in parlamentoyu askıya alması, Başbakan Hişam el-Meşişi’yi görevden alması ve milletvekillerinin dokunulmazlığını 25 Temmuz'da askıya almasından bu yana Nahda'da gözaltına alınan en yüksek profilli isim oldu.

Geçtiğimiz perşembe günü, Said diyalog çağrılarını reddetti. Nahda ve diğer eleştirmenlerin “darbe” olarak adlandırdıkları şeyden “geri dönüşün” olmadığını söyledi. Perşembe günü üç valiyi görevlerinden almıştı. Şimdi de partilerin liderlerini görevlerinden alarak karşısında zayıf bir eleştiri bloğu oluşturmayı amaçlayan Said’in eylemleri Tunus’ta yapılanın bir darbe olduğunun nişanesi sayıldı.

Parlamentonun en büyük partisi olan Nahda, seçim kampanyaları için yabancı fon kullandığı iddiasıyla yargı tarafından soruşturma altına alınan çok sayıdaki siyasi gruptan sadece biri. Nahda'nın dört üyesi 26 Temmuz'da "şiddete teşebbüs" suçlamasıyla kısa süreliğine soruşturma altına alındı, ancak davaları reddedildi.

Tunus’taki kimi otoriteler de Said'i Facebook'ta anayasaya aykırı bir iktidar gaspı yapmakla suçlamıştı. Said, parlamentonun ‘Amal Hareketi’ üyesi Yasin Ayari'yi de paylaşımları nedeniyle evinde tutuklattı.

Eski bir anayasa hukuku profesörü olan Said, bir darbe yaptığını ve sürdürdüğünü reddediyor. Tunus anayasasının "yakın tehlike" durumunda parlamentonun dondurulmasına izin veren 80. maddesine atıfta bulunuyor. Said’in son 30 gün boyunca başvurduğu acil durum yetkililerinin süre uzatma kuralına gitmesi gerekiyor. Bunun için de parlamentonun ona bir uzatma vermesi gerekecek.

Tunus Haberleri