Tunus’ta Cumhurbaşkanlığı Seçimine Doğru

Tunus'ta, Yasemin Devrimi'nin ardından 23 Kasım'da demokratik yollarla seçilecek ilk cumhurbaşkanını belirlemek üzere yapılacak seçimler için 27 adayın mücadelesi sürüyor.

Tunus'ta, devrik lider Zeynel Abidin Bin Ali’nin 2011 yılındaki Yasemin Devrimi ile görevden uzaklaştırılmasının ardından 23 Kasım'da demokratik yollarla seçilecek ilk cumhurbaşkanını belirlemek üzere yapılacak seçimler için 27 adayın mücadelesi sürüyor.

Genel seçimlerin galibi Nida Tunus Partisinin 87 yaşındaki Genel Başkanı El-Baci Kaid es-Sibsi, kamuoyu yoklamalarında yarışın favori isimleri arasında görülüyor. Eski Cumhurbaşkanları Zeynel Abidin bin Ali ve Habib Burgiba döneminde üst düzey görevlerde bulunan Sibsi, laik kesim tarafından destekleniyor.

Mevcut Cumhurbaşkanı Muhammed Munsif el-Merzuki de yarışın diğer önemli ismi. Islah ve Kalkınma, Bina el-Mağaribi Hareketi, Cumhuriyet İçin Kongre, Adalet ve Kalkınma, Bina el-Vatani ve Adalet ve Kalkınma için Ulusal Hareket partileri, başkent Tunus'ta düzenledikleri ortak basın toplantısında 23 Kasım'da yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olan Merzuki'yi destekleyeceklerini açıkladı.

Diktatörlük rejiminden demokratik sisteme geçiş sürecinde ülkeyi 3,5 yıl boyunca yöneten insan hakları savunucusu Merzuki, seçimlerde orta sınıfın ve muhafazakar kesimin oylarını almayı hedefliyor. Merzuki, kendini Yasemin Devrimi'nin bekçisi olarak tanımlıyor. 

Seçim çalışmalarında sık sık eşitlik ile kadın haklarını ön plana çıkaran tek kadın aday hukukçu Gülsüm Kennu ise hemcinslerinin desteğini kazanmak istiyor. Kennu ayrıca eski rejim dönemindeki isimlerin yeniden göreve gelmemeleri gerektiğini savunuyor.

Rakiplerinin, Tunus'un Berlusconisi olarak tanımladığı 42 yaşındaki iş adamı ve siyasetçi Selim Riyahi ise Nida Tunus Partisi lideri Sibsi ile kendisinin ikinci tura kalacağını iddia ediyor. İşsizlik konusunda köklü değişikliklere gideceğinin altını çizen Riyahi, Yasemin Devrimi'nin kazanımlarının kaybedilmemesi gerektiğini dile getiriyor. Riyahi'nin özellikle gençlere yönelik açıklamaları, bu kesimin oylarını garantilemeye çalışması olarak yorumlanıyor.   

Tunus merkez solunun önemli isimlerinden Hamma Hammami ise seçim kampanyasını özgürlüklerin genişletilmesi üzerine yürütüyor. Hammami, milliyetçi söylemlerin artması ve Bin Ali dönemi yöneticilerinin yeniden iş başına gelmesine karşı çıkıyor.   

Genel seçimleri ikinci sırada tamamlayan muhafazakar Nahda Hareketi’nin yarışa girmeyeceğini ve herhangi bir ismi desteklemeyeceğini açıklamasının ardından adayların büyük kısmı, blok halinde bu grubun tabanının oylarını almaya gayret ediyor.

Devrim öncesine dönülür mü endişesi

Nida Tunus Partisi'nin cumhurbaşkanlığı seçimlerinde de parlamento seçimlerindeki performansını göstermesi ve Sibsi’nin cumhurbaşkanı seçilmesi halinde, ülkenin yeniden devrim öncesi tek parti yönetimine döneceği yönündeki kaygılar, bazı siyasetçiler tarafından yüksek sesle dile getiriliyor.  

Geçen hafta sonu destekçilerine seslenen Sibsi, tek parti ve tek adam iddialarına cevap vererek göreve gelmesi halinde hiçbir parti ve görüşü dışlamayacağını açıklamıştı. Sibsi, Beje kentinde yaptığı konuşmasında, "Sadece şiddete karşıyız, herkesi kucaklayacağız, dışlamaya biz de karşıyız" demişti. Sibsi ayrıca, yaşının ilerlemiş olmasının diğer adaylarca aleyhine kullanıldığını dile getirerek, sağlığının yerinde olduğunu ifade etmişti.

Arap Baharı’nın başladığı Tunus, diğer halk ayaklanmalarının yaşandığı Libya, Mısır ve Yemen’e nazaran daha başarılı bir geçiş süreciyle örnek gösteriliyor.

Ancak artan işsizlik, dinarın dolar karşısında değer kaybetmesi, faizlerin yükselişi, halkın alım gücünün düşmesi ile zaman zaman yaşanan terör saldırıları, yeni cumhurbaşkanı ve ardından kurulacak koalisyon hükumetinin öncelikli olarak çözmesi gereken konular arasında yer alıyor.

Yaklaşık 5 milyon 200 bin kayıtlı seçmenin bulunduğu ülkede 23 Kasım Pazar günü yapılacak seçimde adaylardan herhangi birinin yüzde 50'nin üzerinde oy alamaması durumunda ikinci tur oylamaya gidilecek. 28 Aralık’ta düzenlenmesi öngörülen ikinci turda ise en yüksek oyu alan iki aday mücadele edecek.

Genel seçimlerde Nida Tunus Partisi, oyların yüzde 39,17 'unu alarak 217 sandalyeli parlamentoda 85 milletvekili çıkarmış, onu 69 sandalyeyle Nahda Hareketi takip etmişti.

AA

Tunus Haberleri

Tunus'taki Nahda Hareketi, ülkedeki siyasi tutukluların serbest bırakılması çağrısı yaptı
Tunus rejimi Filistin yanlısı aktivistlere baskıyı artırıyor
Tunus Cumhurbaşkanı Said, ikinci dönem cumhurbaşkanlığı için yemin etti
Tunus’ta yüzde 28 katılımın olduğu seçimleri darbeci kazandı(!)
Tunus siyasi mahkumlara yönelik kötü muamelelerle gündemde