Fatih Demir / HAKSÖZ HABER
Tunuslu vekil Yasin Ayari, orduyu eleştirdiği Facebook paylaşımları nedeniyle askeri mahkeme tarafından 2018 yılında mahkum edilmişti. Partisinin yaptığı açıklamaya göre, temmuz ayı sonlarında hapse giren Tunuslu Milletvekili Yasin Ayari tutukluluğunu protesto etmek için açlık grevine başladı.
Umut ve Emek Hareketi geçtiğimiz Salı günü yaptığı açıklamada, bir blogger ve parti üyesi olan Ayari'nin Mornaguia Hapishanesi'ndeki hücresinde açlık grevi başlattığını belirtti.
Yasin Ayari 30 Temmuz'da tutuklanmıştı. Başkan Kays Said'in yasama organını dondurmasının ardından, muhaliflerine karşı darbe olarak nitelendirilen eylemlere giriştiği biliniyor. Yasin Ayari de Said’in ilk kurbanlarından oldu.
Yasin Ayari, Said'in iktidarı ele geçirmesini "yabancı destekli bir askeri darbe" olarak tanımlamıştı.
Uzun süredir Tunus yetkililerini eleştiren Ayari, 2018'de eski Cumhurbaşkanı El-Beci Kaid es-Sibsi'yi orduyu Tunusluları bastırmak için kullanmaya çalışmakla suçlayan paylaşımlarda bulunmuştu. Kays Said Tunus’taki otoriteleri birbirine karşı kullanarak Ayari’nin dokunulmazlığını kaldırarak ordunun onu tutuklamasını sağladı. Ayari, "orduyu karalamak" ve "cumhurbaşkanını gücendirmek" suçlamalarıyla yargılanarak üç ay hapis cezası aldı.
Umut ve Emek Hareketi, Ayari'nin tutuklanmasının "ifade özgürlüğünün büyük bir ihlali" olduğunu ve şartlı salıverilme talebinin gerekli şartları yerine getirmesine rağmen reddedildiğini söyledi.
Cenevre merkezli bir insan hakları grubu olan Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütü Perşembe günü yaptığı açıklamada, Ayari'nin serbest bırakılmasını talep etti. Grup ayrıca Tunus makamlarını "karşıt sesleri susturmak için yasayı kullanmayı bırakmaya" çağırdı.
Grubun hukuk araştırmacısı Yusuf Salim yaptığı açıklamada, "Milletvekili el Ayari'nin tutuklanması, cumhurbaşkanının parlamentoyu askıya alması ve üyelerinin dokunulmazlıklarını sona erdirmesinin bir sonucu olarak ortaya çıktı. Bu kararlar açık anayasal ihlallerle gölgeleniyor." ifadelerini kullandı.