Tunus'ta Nahda Hareketi İstişare Kurulu Üyesi Lutfi Abduni, ülkede 5 yılı geride bırakan devrimin, en büyük kazanımının “özgürlükler” olduğunu vurgulayarak, “Darbe olmaması için yürütülen çalışmalar kalkınma ve devrimin diğer önemli hedeflerini gerçekleştirmede gecikmelere neden oldu.” dedi.
Abduni, devrik Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin bin Ali'nin 14 Ocak 2011'de ülkeyi terk etmesiyle sonuçlanan ve diğer Arap ülkelerine de ilham olan Tunus devrimi öncesinde ülke şartları ve devrim sürecinde yaşananlara ilişkin AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
“Tunus devrimi karşı devrimden korunmak için mücadele verdi.” diyen Abduni, “Darbe olmaması için yürütülen çalışmalar kalkınma ve devrimin diğer önemli hedeflerini gerçekleştirmede gecikmelere neden oldu. Bu durum, istikrarı sağlama, yolsuzlukla mücadele, toplumsal uzlaşı gibi birçok konunun gerçekleşmesini erteledi. Ancak gerçekleştirdiği en büyük şey hürriyet konusudur.” diye konuştu.
İslâmî hareketlerin Tunus'ta çalışmalarına hiçbir zaman ara vermediğini söyleyen Abduni, “Bin Ali döneminde de İslâmî hareketler faaliyetlerini sürdürdü ancak gizli bir şekilde. Çalışmaların en temel konusu sosyal içerikliydi. İhtiyaç sahiplerine maddî yardımlar yapılıyor, onların eğitimi gibi çalışmalar yürütülüyordu. Yurt dışındaki Tunuslularla ilişkiler ve gelecek maddî yardımların muhtaçlara iletilmesi çok zor şartlar altında yapılıyordu. Böyle bir çalışmaya girmek o dönemlerde, yıllarca hapis cezasına çarptırılmayı göze almak demekti.” diye konuştu.
AA