Toraman: “Teoman Koman’ın İfadesi Alınmalı”

Av. Toraman, Bahriye Üçok ve Uğur Mumcu’nun öldürülmesi hakkında Teoman Koman’ın ifadesinin alınmasını istedi.

Avukat Cüneyt Toraman, dönemin MİT Müsteşarı Teoman Koman’ın, Bahriye Üçok cinayeti ve Uğur Mumcu’nun öldürülmesi hakkında açıklamada bulunduğunu, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde faili meçhul cinayetlerin doyuma ulaştığına ilişkin sözlerini “şaka” olarak değerlendirdiğini belirterek, “Cumhuriyet savcısı, cinayet işlendikten sonra, ‘böyle bir cinayeti beklediklerini’ söyleyenlerin ifadelerine başvurmalıdır. Bu kişilerin ifadeleri, tanık sıfatıyla değil, ‘şüpheli’ sıfatıyla alınmalıdır” dedi.

KENAN KIRAN’ın haberi:

28 Şubat soruşturması kapsamımda tutuklanan Jandarma eski Komutanı emekli Orgeneral Teoman Koman’ın, Uğur Mumcu cinayetine ilişkin şüpheli sıfatıyla ifadesinin alınması gerektiği bildirildi.

Umut davası sanığı Hasan Kılıç’ın avukatı Cüneyt Toraman, dönemin MİT Müsteşarı Teoman Koman’ın Bahriye Üçok cinayeti ve Uğur Mumcu’nun öldürülmesi hakkında açıklamada bulunduğunu, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde faili meçhul cinayetlerin doyuma ulaştığına ilişkin sözlerini “şaka” olarak değerlendirdiği hatırlattı. Toraman, Uğur Mumcu cinayeti işlendikten sonra “böyle bir cinayeti beklediklerini” söyleyenlerin ifadelerine başvurulması gerektiğini belirterek, “Cumhuriyet savcısı, bu kişilerin ifadelerini, tanık sıfatıyla değil, ‘şüpheli’ sıfatıyla almalıdır. Teoman Koman’ın açıklamaları konusunda savcıları göreve davet ediyorum” dedi.

Teoman Koman, MİT Müsteşarı olduğu dönemde, 1991 yılında gazetelerin Ankara temsilcileriyle toplantı yapmış, Bahriye Üçok’un ölümü hakkında; “Aslında biz bu konuda istihbaratı almış, Bahriye Hanım’ı bombalı paket tespiti konusunda eğitmiştik ama, yine de kurtaramadık” demişti. Teoman Koman, Uğur Mumcu’nun da bulunduğu gazetecilere; “Yeni terör döneminde bu masanın etrafından birkaç kişi de hayatını kaybedebilir...” demiş, ardından Uğur Mumcu bombalı saldırı sonucunda ölmüştü.

 “FAİLİ MEÇHULLER DOYUMA ULAŞMIŞTIR” SÖZÜNE “ŞAKA” DEDİ!

Teoman Koman, gazetecilerin, “Faili meçhul cinayetler neden bıçakla kesilmiş gibi bitiverdi” sorusuna; “Doyuma ulaşmıştır” demişti. Teoman Koman, Ergenekon sanıklarının talebi üzerine İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tanık olarak dinlendi ve Üye Hakim Sedat Sami Haşıloğlu’nun faili meçhullerle ilgili sorusuna, “Bunlar hep şakalaşarak yapılan konuşmalardır. Herhalde gülerek doyuma ulaşmıştır da ondan onu dedim” ifadelerini kullandı.

Avukat Cüneyt Toraman, Uğur Mumcu cinayeti için derhal soruşturma başlatılması gerektiğini söyledi.

Uğur Mumcu’nun eşi Güldal Mumcu’nun, yayınladığı kitabında, “eşinin devlet tarafından öldürüldüğüne” işaret ettiğini hatırlatan Cüneyt Toraman, “Güldal Mumcu, kitabında bazı isimler de veriyor. Son olarak Ergenekon davasına bakan mahkeme, Teoman Koman’ın o dönemdeki sözleri nedeniyle mahkemeye davet ediyor. Teoman Koman da, bu sözlerini şaka olarak niteliyor” dedi.

 “CİNAYETLERLE İLGİLİ ÇOK KİŞİNİN BİLGİSİ VAR”

Cüneyt Toraman, Uğur Mumcu’nun eşi Güldal Mumcu’nun yayınladığı “İçimden Geçen Zaman” isimli anı kitabında, döne döne “eşinin devlet tarafından öldürüldüğünü” iddia ettiğini gördüklerini belirterek, “Cumhuriyet savcılarının, bu kitaptaki beyanları ihbar kabul ederek, derhal soruşturma başlatması gerekiyor. Ben burada isim vermek istemiyorum. Ancak bu isimlerin çoğu, Güldal Mumcu’nun kitabında yer alıyor. Daha da önemlisi, cinayetin işlendiği tarihten sonra üst düzey yetkililerin yaptığı açıklamalar, ‘bu cinayetin işleneceği konusunda ve kimler tarafından işlendiği hakkında, çok sayıda kişinin bilgisi olduğunu’ gösteriyor” diye konuştu. 

Toraman, “Uğur Mumcu cinayetinin sıradan ve bireysel bir cinayet olmadığı, devlet operasyonu olduğuna göre, bu olaya, çok sayıda kişinin katkıda bulunduğu, en azından çok sayıda kişinin bu cinayet hakkında bilgisinin olduğu açıktır. Bir cinayet hakkında bilgisi olup onu açıklamamak da suçtur!” şeklinde konuştu.

Toraman, Cumhuriyet savcısının derhal soruşturma başlatması gerektiğini ve işe önce Uğur Mumcu’nun evinin önündeki taksi durağının yerinin değiştirilmesinden başlaması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

“Cinayetten önce Uğur Mumcu’yu uyaranları da bu listeye eklemelidir. Cinayet işlendikten sonra, ‘böyle bir cinayeti beklediklerini’ söyleyenlerin ifadelerine başvurmalıdır. Bu kişilerin ifadelerini, tanık sıfatıyla değil, ‘şüpheli’ sıfatıyla almalıdır. Cumhuriyet savcılarının, Türkiye’yi birbirine düşürmek amacıyla tezgâhlanan böylesine önemli bir suikastle ilgili yapılan açıklamaları ve yayınları, benim gibi izlemesini aklım havsalam almıyor! Zira, Cumhuriyet savcıları, talimatla ve emirle hareket eden kurumlar değildir. Televizyondaki bir açıklamayı, gazetedeki bir haberi, yayınlanan bir kitabı, suç ihbarı olarak kabul edip, soruşturma başlatması için yeterlidir! Eğer savcılar, bugüne kadar, Güldal Mumcu’nun kitabını görmemişlerse, Teoman Koman’ın açıklamalarını duymamışlarsa, buradan tekrar ediyorum, onları göreve davet ediyorum. Adam gibi bir soruşturma yapılırsa, ‘Uğur Mumcu suikastının, Danıştay cinayetinin o günkü versiyonu olduğu’ ortaya çıkacaktır.”

TEOMAN KOMAN’IN ŞAKA OLARAK TANIMLADIĞI O CİNAYETLER

Teoman Koman, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tanık olarak ifade vermiş ve Üye Hakim Sedat Sami Haşıloğlu’nun sorularına tarihe geçecek şu açıklamalarda bulunmuştu. İşte o diyaloglar:

Sedat Sami Haşıloğlu: Susurluk Komisyonu’nda görev yapan Fikri Sağlar’ın kamuoyuna yansıyan bir beyanı var. Koman’ın en önemli özelliği MİT Müsteşarlığı’dır, Bahriye Üçok, Çetin Emeç’ten Uğur Mumcu’ya varıncaya kadar onun döneminde işlenen suikastlardır, o sürecin içinde Teoman Koman’ın çok önemli bir sözü var, gazetecilerle bir toplantısında aranızdan birine suikast düzenlenebilir diye bir beyanınız olmuş aranızdan birine... Doğru mudur öncelikle bu beyan?

Teoman Koman: Efendim; bugünlerde bir gazeteci soru sordu ‘Bugünlerde aktüel olan istihbarı olay nedir?’ dedi. ‘Örgütlerce aşırı uçlarca, bir suikast tertipleme peşindeler’ dedim. Hepsi birden ‘Kim olur efendim’ dediler. ‘Kim kendini önemli hissediyorsa içinizden biri olabilir’ dedim. Gülerek, şakalaşarak, bu kadar.

Sedat Sami Haşıloğlu: Röportajda size ‘Faili meçhul cinayetler neden bıçakla kesilmiş gibi bitiverdi?’ sorusuna ‘Demek ki artık gerek kalmamış’ şeklinde yanıt verdiğiniz söyleniyor. Böyle bir konuşma, röportaj olmuş mudur?

Teoman Koman: ‘Gerek kalmamış’ demedim de ‘doyuma ulaşmıştır’ dedim bunlar hep şakalaşarak yapılan konuşmalardır.

Sedat Sami Haşıloğlu: Doyuma ulaşmıştır.

Teoman Koman: Herhalde, gülerek doyuma ulaşmıştır da, ondan onu dedim.

Sedat Sami Haşıloğlu: Şaka olarak söylediğiniz bir ifade mi bu yani?

Teoman Koman: Evet.

Sedat Sami Haşıloğlu: Tamam.
 

YENİ AKİT GAZETESİ

 

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu