HAKSÖZ HABER
Ferhan Şensoy isimli oyuncu öldü. Açıkçası kendisini çok iyi bilmezdik. Atatürk yalakalığından başka bir şey yapmayan durmaksızın gayri ahlaki yaşam tarzını normalleştirmeye çalışan işleriyle Ferhan Şensoy yaptıklarının hesabını vereceği yere gitti.
Şensoy’un ölümü üzerine düzenlenen törende bir araya gelen “tiyatro camiası” Türkiye’nin acıklı modernleşme macerasından önemli kesitler sunan sözler sarf ettiler. Ferhan Şensoy’u rakı, meyhane muhabbeti yaparak “anan” tiyatrocular ahiret düşüncesini tahfif eden saçma sapan ifadeler kullanıyorlar.
Ferhan Şensoy için Beyoğlu Ses Tiyatrosu'nda düzenlenen törende konuşan oyuncu Cihat Tamer, "Ferhan, Rasim'e, Münir ağabeyine kavuştu. Hep birlikte orada bir meyhanede kafayı çekiyorlardır. Unutulmayacaksın Ferhan" dedi.
Törende konuşan oyuncu Ali Poyrazoğlu, “Hiç yorulmadı, çok emek sarf etti ama çok eğlendi. Şimdi demin içeriye girmeye çalışırken arkadan birileri itip kalkıyor, şöyle bir dönüp baktım; Munir Özkul, Erol Günaydın, Rasim Öztekin, Adile Naşit, Bülent Erbaşar… ‘Ya ne arıyorsunuz burada siz’ dedim, Nisa Serezli oradan dedi ki ‘Ferhan’ı almaya geldik, götürüyoruz’ dedi ‘Nereye gidiyorsunuz?’ diye sordum, ‘Neşeli bir meyhaneye gidip kafaları çekeceğiz’ diye cevap verdi. Ferhan Şensoy öbür tarafta da bizleri izlemeye devam edecek, biz de ona sahip çıkarız herhalde” ifadelerini kullandı.
“Öbür tarafı” kafa çekilecek bir yer zanneden sarhoş taifesi hesap gününü bir şakadan ibaret sanıyor olabilir. Ahiret düşüncesini tiye alan tavırlar en fazla hesabın çetin azabını artıracaktır. Bizim açımızdan bu müptezel tiplerin ne söyledikleri çok önemli değil aslında. Sadece buradaki trajediye dikkat çekmek istedik.
Türkiye’nin modernleşme süreci sanatçı-aydın olarak kendisini tanımlayan çevreler üzerinden incelenebilir. Onlarda bomboş bir hayat yaşadıktan sonra ölen arkadaşlarının meyhanede kafa çektiğini sanan ve kendileri de bu durum karşısında kafa çekmeye giden rezillerden oluşuyor! Geçmiş olsun…
Cihat Tamer sözlerinin devamında ise şunları söylüyor: “70 senedir bu ülkeyi din bağımlısı hükümetler yönetiyor. Ona rağmen 70 senedir inadına tiyatro yapıyoruz. Ferhan da inadına tiyatro yaptı."
Cihat Tamer din ve tiyatro üzerinden kurduğu karşıtlık işin özünde oldukça izah edici. Tiyatroya yüklenen anlam din karşıtlığı üzerinden şekil alıyor. Tiyatronun sevdalısı olmasak da bu kadar basit bir şey olduğunu söylemek haksızlık olur herhalde. Büyük ihtimalle kafası güzel olduğu için söyledikleri ne kadar ciddiye alınır bilmiyoruz ama kendisine rol model aldığı Batı modernleşmesini dahi doğru düzgün anlayamamış bu insanlara ne anlatabilirsiniz ki! Bırakalım “öteki tarafta” meyhane işletildiğini düşünmeye devam etsinler!