Adana ve Hatay'da Milli İstihbarat Teşkilatı'na (MİT) ait yardım TIR'larına yapılan 'paralel operasyon'la ilgili yürütülen soruşturma şok eden ayrıntıları ortaya çıkardı. Adana TMK. 10. madde ile görevli savcılığın başlattığı 'casusluk' soruşturmasının yanında mülkiye müfettişlerince de yürütülen incelemeler 'paralel yapı'nın, devlet birimleri arasında çıkarmak istediği krizin boyutlarını gözler önüne serdi.
BÜTÜN İZİNLER İPTAL
Soruşturma dosyasına giren ifadelere göre Suriyeli Türkmenler için hazırlanan yardımları taşıyan TIR'lar 'İçinde silah var' denilerek operasyondan bir gün önce ihbar edildi. Dönemin TMK 10. madde ile görevli savcısı Aziz Takçı'nın talimatıyla yapılan baskınlar için o gün Jandarma'daki bütün izinler iptal edilirken, güzergahları önceden bildirilen TIR'ların Adana'ya girişi beklendi. 19 Ocak günü MİT'e ait 3 TIR Sirkeli mevkiine gelince operasyon için düğmeye basıldı. Savcı Takçı'nın, Jandarma'ya talimat verirken, 'Eskortlarda silahlı adamlar var, güvenlik önleminizi ona göre alın' dediği öğrenildi.
MİT'ÇİLER TARTAKLANDI
250 kişilik Jandarma ekibi Adana İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Özkan Çokay'ın emriyle TIR'ları durdurarak, araçlara eşlik eden MİT personelini etkisiz hale getirdi. Kollarına ters kelepçe takılan MİT'çiler yere yatırılarak bir süre darp edildi. Hem Başbakanlık hem de Adana Valisi Hüseyin Avni Coş'un olaya müdahale etmesiyle kurtarılan MİT mensupları, devlet hastanesinden darp raporu alarak ilgililer hakkında şikayetçi oldu. El konulan 3 TIR'dan 2'si, operasyon öncesi haberdar edilen bazı medya organlarının haber servisleri eşliğinde kısa bir incelemenin ardından polise teslim edildi. Ancak kalan 1 TIR, Jandarma görevlileri tarafından Seyhan Karakolu'na çekildi.
DEVREYE ÖZEL HAREKAT GİRDİ
Seyhan Jandarma Karakolu'na çekilen TIR'da Jandarma Olay Yeri İnceleme yeleği giydirilen Jandarma İstihbarat görevlilerine kamera çekimi yaptırıldı. Devlet sırrı niteliğindeki bilgilerin deşifre olma ihtimali Adana Emniyet Müdürlüğü Özel Harekat Şubesi'ni harekete geçirdi. 40 Özel Harekatçı polis, Seyhan Jandarma Komutanlığı'na baskın yaparak TIR'ı kuşattı. Bu esnada Emniyet yetkilileri, Jandarma komutanlarına rest çekerek TIR'ı derhal vermeleri, aksi takdirde çatışmaya girmek zorunda kalacaklarını bildirdi.
KARAKOLDA TIR RESTİ
'Paralel yapı'nın emriyle gerçekleşen korsan baskınlar sonucu Jandarma ile Emniyet'in restleşme noktasına gelmesi, yaşananların vehametini gözler önüne serdi. Özel Harekat ekibinin resti üzerine Jandarma, kaçırdığı TIR'ı polise teslim etmek zorunda kaldı. TIR komplosuna karışan 'paralel yapı'ya mensup kişilerin, başlatılan 'casusluk' soruşturmasına dahil edilmesi bekleniyor.
MİT'te sızma
Başbakan Erdoğan'ın 'ihanet' olarak nitelendirdiği TIR krizinde MİT'in içindeki 'paralel kanadın' da etkin rol aldığı ifade ediliyor. Devlet sırrı niteliğindeki TIR'ın güzergah ve geçiş saatinin sadece MİT mensupları tarafından bilinebileceği kaydedilirken, operasyondan bir gün önce yapılan ihbarda bu bilgilerin hepsinin olması 'sızma' kuşkularını artırdı. Jandarma'ya giden ihbarda TIR'ın içinde hangi malzemelerin olduğunun bilgisi dahi ulaştırıldı. Jandarma operasyona hazırlıklı geldi. Yanlarında getirdiği malzemeler arasında demir makası ile vinç de bulunuyordu.
DEŞİFREYİ POLİS ÖNLEDİ
Savcılığın ve baskınları düzenleyen Jandarma ekiplerinin operasyona eşzamanlı olarak basına haber servisi yapması da diğer bir dikkat çeken nokta oldu. MİT mensuplarının etkisiz hale getirilmesinin ardından sinyal kesici 'jammer'ları kapattıran Savcı Aziz Takçı, bölgeye gelen basın mensuplarının olay yerinden 'canlı yayın' yapmasını sağladı. Bunun yanında, MİT görevlilerinin deşifre olmasını engellemek için basın mensuplarının olay yerine yaklaşmasına ise Polis Özel Harekat birimleri engel oldu.
Nöbetteki savcıya by-pass
19 Ocak'ta Adana'daki TIR baskınında skandalların ardı arkası kesilmezken, bir başka ayrıntı da 1 Ocak'ta Hatay'da durdurulan TIR'a ilişkin ortaya çıktı. MİT'in Türkmenlere gönderdiği yardım malzemesi taşıyan TIR'lar özel yetkili savcı Özcan Şişman'a gelen bir ihbar üzerine Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde durdurulmuştu. TIR'lara Hatay'da Suriye sınırına yakın bölgeye kadar dokunulmadı; Hatay'da ise operasyon emri verildi. O gün görevli olan nöbetçi savcı Atilla Rahimi ise pasifize edilerek konuyla ilgili kendisine bilgi verilmedi. Operasyonu o gün nöbette olmayan savcı Özcan Şişman bizzat yönetti. Olay eşzamanlı olarak basına sızdırıldı ve ülke genelinde TIR baskınlarına ilişkin gündem oluşması sağlandı.
Cihat Arpacık / Yeni Şafak