Temmuz Dergisi’nin İkinci Sayısı Çıktı!

Temmuz, yeni sayısında kültür ve edebiyatla ilgili farklı metinlere yer vermenin yanında, 15 Temmuz direnişini işlemeye devam ediyor.

Enkazdan çıkarılan Halepli Ümran’la ilgili bir çalışmanın kapağa çıkarıldığı dergide, Arif Ay ile yapılmış bir söyleşi yer alıyor. Bu sayıda, şiir ve öykü çevirileri de dikkat çekiyor.

Genel Yayın Yönetmenliğini Ali Emre’nin yaptığı Temmuz’un Eylül sayısı, Hasan Aycın’ın bir çizgisiyle açılıyor. Genç şairlerin ağırlıklı bir yer tuttuğu bu sayıda; Dilek Kartal, Erdoğan Aydoğan, Suavi Kemal Yazgıç, Mustafa Halil, Sinan Ceran, İsmail Söylemez, Ahmet Laçin, Emre Söylemez, Mert Gökçe ve Mehmet Doruk Kandemir şiirleriyle öne çıkan isimler. Akif Hasan KayaDevamı”, Emine BatarBir Gurup Vakti” ve Abdullah HarmancıPim” adlı öyküleriyle yer alıyor Temmuz’da.

Eylül sayısında her biri ayrı bir dosya konusu sayılabilecek önemli yazılar var: Cemal Şakar’ın “Sanatın Değeri Üzerine”, Murat Koç’un “Erken Cumhuriyet Dönemi Romancılığında Ulus-Kimlik Sorunu”, Serkan Akın’ın “Bir Dorian Gray Portresi: Adonis”, Ayşegül Genç’in “Ötekinin Atı”, Eyüp Sabri Togan’ın “Dijital Dünyada Yeni Edebiyat” başlıklı yazıları bunlardan bazıları.

Temmuz, çevirilerle de dikkat çekiyor bu sayıda. Aydın Ünlü’nün Mahmut Derviş’ten çevirdiği “Şamlı Güvercin Gerdanlığı” ve İsmail Söylemez’in Sohrab-ı Sipihri’den aktardığı “Efsane Kuşu” bu çeviriler arasında. Ghassan Kanafani’nin “Hüzünlü Portakallar Ülkesi” adlı öyküsü ise Türkçeye Peren Birsaygılı tarafından aktarılmış. Çeviriden önceki “Güneşin Altındaki Adam: Ghassan Kanafani” yazısı da önemli. Birsaygılı, 1972’de 36 yaşındayken İsrail tarafından Beyrut’ta katledilen Kanafani’nin hayatına ışık tutuyor bu yazıda. Aynı zamanda Filistinli ünlü yazar adına Beyrut’ta kurulan vakfın etkinliklerine dair bilgi ve gözlemlerini paylaşıyor.

Dergide, 15 Temmuz direnişini işleyen çeşitli yazılar da yer alıyor. Bahadır Kurbanoğlu’nun “Ebabilleri Gökte Ararken Yerde Bulduk”, Sinan Özyurt’un “Yüzler”, Adem Özköse’nin “Kısıklı’da Kısılamayan Tekbirlerle Direnen Şehir”, Hülya Şekerci’nin “Seni Bekliyorduk Ey Halkım” ve Mukadder Değirmenci’nin “Temmuz Direnişinin Kadın Kahramanları” başlıklı yazıları bu konuda yoğunlaşıyor. Sabri Soysal, Şehit Erkan Pala’yı anlatırken; Gökhan Ergöçün Halep’in Temmuzuna da değinen denemesinde Suriye direnişini ele alıyor. Süleyman Ceran’a ait “Anadolu: Bir İnsan, Bir Destan” başlıklı yazı da etkili bir “insan ve ülke manzarası” sunuyor okuyucuya.

Murat Kurt imzalı Foto Kritik ile Resimli Edebiyat Tarihi ve Kitaplar Arasında bölümleri ilginç bilgiler ve kitap tanıtımları içeriyor. Son sayfada ise Necmettin Asma’nın bir çizgisi var.

Derginin bu ayki söyleşi konuğu, Arif Ay

Kur’an’la Buluşmaya ve Köklü Bir Zihniyet Devrimine İhtiyacımız Var” başlığıyla sunulan söyleşide Arif Ay; Temmuz direnişine, Ortadoğu’daki gelişmelere, mahalle bilincine, edebiyat algısına dair önemli tespitlerde bulunuyor. Ali Emre’nin “Arif Ay Şiirinde Körfez Savaşı ve Bağdat Duyarlığı” yazısı söyleşiyi zenginleştiriyor. Mustafa Uçurum imzalı “Bağdat Ne Yana Düşer?” başlıklı yazı da benzer kaygıları vurgulayan bir deneme.

www.temmuzdergisi.com

Abonelik için: 0536 972 77 57 

temmuzdergisi@gmail.com

twitter/facebook/instagram: TemmuzDergisi

Kültür Sanat Haberleri

Genç Birikim dergisinin Aralık 2024 sayısı çıktı
Vatanına dönerken yaşadıkları kadar ağır değildi yükü
“Made in Gaza: From Ground Zero” Savaş bölgesinde mahsur kalan film yapımcılarının sesi oluyor
Taksim Camii Filistin Kitap ve Kültür Günlerine ev sahipliği yapacak
Ümraniye Kitap Fuarı cumartesi günü başlıyor