Teknoloji insanlık için kazanç mı yoksa kayıp mı?

Yalım Eralp, teknolojinin tartışılmaz üstünlüğü altında insanlığın kazanım ve kayıplarına dikkat çekiyor.

Yalım Eralp / Serbestiyet

Teknoloji başa bela mı?

Teknoloji 20 ve özellikle 21’nci asırda akıl almaz bir hızla gelişti ve gelişmeye devam ediyor. Benim neslim ve bilhassa ben bu gelişmelerin çok gerisinde kaldık. Ben bilgisayar kullanmayı 2000 yılında öğrenmeye başladım ve halen de öğreniyorum.

Teknolojinin veya icatların daima iyi ve kötü yanları olmuştur .  Ekmek bıçağı ekmek de keser insan da…  Ama bu kez kitlesel ölümler söz konusu. Yararlı nükleer enerji nükleer bombaya dönüşebiliyor. Askeri alanda da son derece ölümcül teknolojiler var.

Ancak, insan sağlığı konusunda, teknolojide , testler, röntgen, tomografi, MR ve benzeri uygulamalar sayesinde çok büyük atılımlar yapıldı, hayatlar kurtarıldı. Tıp alanındaki ilerlemeler devam ediyor.

Gıda güvenliği son yılların en önemli sorunu. Başta sulama ve diğer alanlarda da tarım konusu teknolojinin önemli bir başlığı oldu.

İronik bir durum: Teknoloji bir yandan hayat kurtarırken, öte yandan o insanların ölümünü hazırlıyor.

Bu arada devletler, iklim değişikliği tehdidini  olumlu ve yararlı alanlarda kullanmak yerine hala fosil yakıtlara tutunmuş vaziyette.

Ancak, işin çok önemli başka bir yönü var. Söz konusu teknolojiyi teröristler, çeteler, mafyalar ve kara para aklayanlar da kullanıyor. Ortaya bir de bitcoin gibi  yeni “paralar” çıktı. Devletler bunlarla başa çıkmakta zorlanıyor ve çoğu kez de başa çıkamıyor. Birçok yerde devlet otoritesi zayıfladı. Neticede, birçok ülkede bu kez aşırı sağın kuvvetlendiğine, demokrasinin zayıfladığına ve otokratların çoğaldığına şahit oluyoruz. Bütün bu karmaşaya mülteciler sorunu da eklendi.

Yukarıda saydığım sorunlar harpler kadar önemli bence ! Siber saldırılardan ve etkilerinden söz etmeye gerek yok.!! Bankalar, hava alanları, metrolar felç olabilir...

Ortaya son olarak bir de yapay zeka sorunu çıktı. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği ülkeleri yapay zekayı  haklı olarak kontrol altına almak istiyor. Aksi takdirde çok tehlikeli olur.

Benim gibi teknoloji özürlü birisinin hiç anlayamadığı bir konu var. Yukarıda saydığım tehlikeleri sineye çektik. Uzaya gidiliyor ve her alanda tekno gelişme oluyor da orman yangınlarını çabucak söndürecek teknolojik sistem bulunamıyor. Yukarıda belirttiğim gelişmelere karşın havadan su atarak yangın söndürmeye çalışmak benim görüşüme göre komik ve teknolojik gelişmeye uymuyor.

Yorum Analiz Haberleri

Suriye'nin Türkiye'den ve Arap ülkelerinden ne beklentisi var?
Adem Özköse: Suriye’de kendimi artık büyük bir hikayenin başlangıcındaymışız gibi hissediyordum
60 yıllık Baas sultasının izlerini silmek kolay olmayacak!
İslam'a saldırmak için fırsat kollayanlar...
"Esed Erdoğan’ın çağrısına olumlu cevap verecek diye çok korktuk"