Tek Suçları Müslüman Olmak

Kamboçya'da Kızıl Kmerlerin Müslümanlara yaptıkları zulmün detayları bir araştırmayla ortaya çıktı. Rejim ülkedeki Çam Müslümanı kadınlara sistematik olarak cinsel şiddet uygulamış.

Kızıl Kmer rejimi sırasında şiddete uğrayanlara yasal yardım sağlayan Kamboçya Savunma Projesi grubu, 105 kurban ve görgü tanığıyla yaptığı görüşmeleri içeren yeni çalışmasında dini inanışlara karşı çıkan Kızıl Kmerlerin, farklı dilleri, beslenme alışkanlıkları ve giyinme stilleri nedeniyle Müslümanları özellikle hedef aldığını belirtti.

İdamdan önce bile tecavüz

Rapordaki 'Kızıl Kmerler tarafından kurulan işçi kamplarında Çam kadınlarının çoğu cinsel tacize ve tecavüze maruz kaldı. Hatta bazıları, idam edilmeden önce tecavüze uğradı.' tespitleri dikkat çekiyor. Bir görgü tanığı, daha 10 yaşındayken Kmer erkeğiyle evlenmeye zorlanan Müslüman kadının hikayesini anlatıyor.

İbadet yerlerini yıktılar, dini kitapları yaktılar

1975'te iktidarı ele geçiren Maocu grup, dört yıl süren yönetimi sırasında Budizm dahil tüm dini inanışları yasaklamış, ibadet yerlerini yıkmış ve dini kitapları yok etmişti.

Kızıl Kmerler iktidarı ele geçirdiği sırada Kamboçya'da yaklaşık 200 bin Çam Müslümanı yaşıyordu. Çamların, yüzyıllar önce şimdiki Vietnam'da kurulmuş Çampa Krallığı'ndan geldiği sanılıyor. Uluslararası Azınlık Hakları Grubu'na göre, Kızıl Kmer rejimi sırasında Çam Müslümanlarının en az üçte biri öldürüldü. Kamboçya'da halen yaklaşık 400 bin Çam Müslümanı yaşıyor.

Kamboçya Savunma Projesi'nin raporunda, şu ifadeler yer alıyor:

"Bu tür yabancı düşmanı bir ortamda cinsel şiddet, Kızıl Kmerlerin azınlıklara eziyet etmek için kullandığı yöntemlerden sadece birisiydi. Tarım ütopyalarını gerçekleştirmeye çalışan Kızıl Kmerler tarafından kurulan büyük işçi kamplarında Çam kadınlarının çoğu, cinsel taciz ve tecavüze maruz kaldı. Hatta bazıları, idam edilmeden önce tecavüze uğradı. Çam erkekleri ise tehditlerle susturuldu."

Çam Müslümanlarından akademisyen Farina So'nun kısa bir süre önce yayımladığı "Kamboçya'nın Utancı: Kızıl Kmerler Rejimi Sırasında Çam Müslüman Kadınların Anıları" adlı kitabında da belirli etnik grupları sona erdirmek için Çam kadınlarının Kmer erkeklerle evlenmek zorunda bırakılmasının ayrıntıları gözler önüne seriliyor.

Çalışma için Kamboçya Savunma Projesi uzmanları ile görüşen Müslüman kadınlardan biri, "Çok küçüktüm. Sadece 10 yaşındaydım. Evlenmek zorunda bırakıldım. Nasıl karşı çıkabilirdim ki?" dedi.

Raporda, Çam kültürünün ve etnik yapısının yok edilmesi çabalarının cinsel şiddetin yaygınlaşması için elverişli bir ortam yarattığına da işaret ediliyor.

2 milyon kişi öldürüldü

1960'lı yılların sonlarında Kamboçya Komünist Partisi'nin silahlı kolu olarak kurulan Kızıl Kmerler, 1975'te başkent Phnom Penh'e saldırı düzenleyerek iktidarı ele geçirmişti. Milyonlarca kişinin zorla köylere yerleştirilerek kolektif çiftliklerde çalışmaya zorlandığı, rejim düşmanlarının aileleriyle katledildiği, yoksulluk nedeniyle açlık ve salgın hastalıkların baş gösterdiği Kızıl Kmer iktidarı sırasında yaklaşık 2 milyon kişi yaşamını yitirmişti.

20'inci yüzyılın en kanlı rejimi: Kızıl Kmerler

20. yüzyılın en kanlı rejimlerinden bir kabul edilen, Pol Pot liderliğindeki Kızıl Kmer iktidarı, Vietnam birlikleri ile Vietnam yanlısı Kamboçyalı komünistlerin 1979'da ülkeyi işgal etmesiyle son bulmuştu. Çin'e kaçan Pol Pot yönetiminde Kamboçya'nın ücra köşelerine çekilen Kızıl Kmerler, 1992'de imzalanan anlaşmaya kadar gerilla savaşını sürdürmüştü. Kızıl Kmerler, 1998'de Pol Pot'un ölümünden sonra dağılmıştı.

Kızıl Kmer savaş suçları mahkemesinde yargılanıyor

Kızıl Kmer rejiminin hayatta kalan liderlerinin, başkent Phnom Penh'de Birleşmiş Milletler desteği ile kurulan savaş suçları mahkemesinde yargılanmasına devam ediliyor. Savaş suçları işlemekle suçlanan Kızıl Kmerler, aynı zamanda Vietnamlılar ve Çam Müslümanları gibi etnik azınlıklara karşı soykırım suçlamasıyla da karşı karşıya.

Kamboçya Savunma Projesi, 1994'te merkezi ABD'de bulunan Uluslararası İnsan Hakları Hukuku Grubu tarafından kuruldu. 2001'de sivil toplum kuruluşu haline gelen Proje, Kızıl Kmer rejimi sırasında yakınlarını yitiren ya da işkenceye uğrayan kişilere yasal yardımda bulunuyor. Proje, aynı zamanda ülkede hukukun üstünlüğü ve demokrasinin geliştirilmesi için çaba gösteriyor.

AA

Haber Haberleri

Mehmet Görmez’den Riyad’daki festival görüntülerine tepki: İslam'ın değerlerine saldırı
Bağdat'taki rehabilitasyon merkezinde 5 bine yakın uyuşturucu bağımlısı tedavi görüyor
Gazze'de 6 ay bombardıman altında yaşayan Salhiya: Bir ayağımız ahirette, bir ayağımız dünyadaydı
Sokak röportajı saçmalığına ne zaman son verilecek?
Özgür Özel hakkındaki "Cumhurbaşkanına hakaret" ve "iftira" soruşturmasında ''yetkisizlik'' kararı