160 bin porsiyon hastalıklı hamburger eti ile ilgili açıklamalarda bulunan Tarım Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Metin Süerdem kendisinin ve Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in onayladığı rapor çelişkiler taşıyor.
Tarım Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanı Metin Süerdem, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada, salmonella ve listeria bulunduğu iddia edilen söz konusu 11 ton et ürünlerinde gerçekten bu bakterilerin olup olmadığını, örnek bulunmadığı için kendilerinin de bilmediğini belirtirken, bu et ürünlerinin akıbetini de araştırdıklarını söyledi.
Süerdem, "Firma hakkında 22 temmuzda Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduk. 11 ton etin akibetini, salmonella bakterisi bulunup bulunmadığını biz de bilmiyoruz. Şimdi bunu cumhuriyet savcılığı araştırıyor" dedi.
Raporla demeçler çelişkili
Oysa Mehmet Süerdem'in bu sözleri bizzat kendi yönetimince yani Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca onaylanan ve Tarım Bakanı Mehdi Eker'in önüne konularak "olur" alan raporu ile örtüşmüyor.
Gelişmeye göre, Teftiş Kurulu Başkanı Metin Süerdem, 12 ton hamburger etindeki bakterilerle ilgili ihbar üzerine bizzat Bakanlık tarafından verilen "olur" üzerine 21.06.2010 tarih ve 2010-128/1877 sayılı yazı ile Başmüfettiş Süleyman Çambaşı'nı görevlendiriyor. Başmüfettiş de TEF.2010.000.702.01/2010-128 sayılı sonuç raporunu tamamlayarak Teftiş Kurulu Başkanı Süerdem'in önüne koyuyor.
Belirtilen ürünler hastalıklı
Süerdem raporu imzalayarak "olur" almak üzere 20.07.2010 tarihinde Tarım Bakanı Mehdi Eker'e sunuyor. Bakan Eker de "olur" veriyor ve ilgili firmalar hakkında soruşturmalar açılmasını, cumhuriyet başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunulmasını emrediyor. Süerdem'in "Bu etlerde bakteri olup olmadığını bilmiyoruz bile" dediği açıklamasının aksine kendisinin ve Bakan'ın onayının bulunduğu raporun 4 ve 5. sayfalarında aynen şu ifadeler yer alıyor:
"...Diğer taraftan, Kocaeli Tarım İl Müdürlüğü elemanlarınca tanzim edilen bilgilendirme raporunda (EK: 24, 24/1.1): belirtilen ürünlerin analizleri sonucunda tesbit edilen Listeria Monositogenesis ve Salmonella sp. etkenlerinin oluşturduğu hastalıkların zoonoz karakterli olduğu, hem insanlarda hem de hayvanlarda hastalık yaptığı..."
Veteriner raporları da var
Yine aynı rapora eklenen EK:24/1.1 ve altında Hay.Sağ.Şb.Md. Erdinç İçigen, Veteriner Hekim Ceyhun Arabacı ve Veteriner Hekim Mehmet Akdoğan'ın imzasının bulunduğu, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı kaşesi yeralan "BİLGİLENDİRME RAPORUDUR" başlıklı yazıda da, şöyle deniyor: "İlgili yazı ekinde belirtilen ürünlerin analiz sonucunda tesbit edilen Listeria Monositogenesis ve Salmonella sp. Etkenlerinin oluşturduğu hastalıklar zoonoz karakterli olup hem insanlarda hem hayvanlarda hastalık yaymaktadır. Bu nedenle bu ürünlerin köpeklerde tüketilmesi sakıncalıdır."
Dağıtıcı da 'hastalıklı' diyor
Aynı şekilde, TT Gıda'dan 160 bin porsiyon et aldığını söyleyen Fasdat Gıda Dağıtım Şirketi yetkilileri, Tarım Bakanlığı'ndan gelen görevlilere etlerin sağlıksız olduğuna dair raporlar sunuyor.
Bu konu da Tarım Bakanlığı Başmüfettişi Süleyman Çambaşı'nın "soruşturma raporu"nda defalarca vurgulanıyor. Soruşturma raporuna binaen hazırlanan sonuç raporunda da etlerin hastalıklı olduğuna dair ifadeler yer alıyor.
Dolayısıyla Tarım Bakanlığı kendi içerisinde tezatlıklar gösteriyor. Etlerin akıbetiyle ilgili belirsizlik ise devam ediyor.
(Kazım Çeliker / Taraf)
BU SORULAR CEVABINI BEKLİYOR
160 bin porsiyon hastalıklı hamburger etinde her şey Balıkesir'deki Zeybek Katı Atık Merkezi'nde düğümleniyor. Burger King etleri merkeze teslim ettiğini açıklarken, imha ile ilgili resmi bir zabıt yok
Hastalıklı olduğu Tarım Bakanlığı raporlarında da kesinleşen 160 bin porsiyon ya da 12 tonluk hamburger eti ile ilgili gelişmeler yeni soruları da beraberinde getiriyor. Fasdat Gıda Dağıtım Şirketi tarafından Taraf'a dün gönderilen bir belgede 12 ton hastalıklı hamburger etinin Balıkesir'de kurulu Zeybek Katı Atık Merkezi'ne imha edilmek üzere teslim edildiği görünüyor. Teslim eden olarak Haşim Korkmaz'ın ismi verilirken teslim alan olarak Zeybek Katı Atık Merkezi'nin bir yetkilisinin imzası yer alıyor. 03.05.2010 tarihinde teslim tutanağı hazırlanırken, yine 03.05.2010 tarihli Zeybek Katı Atık Merkezi'nin düzenlediği belli olan evrakta bu ürünlerin tamamının bir gün içerisinde imha edildiği vurgulanıyor.
Tarım Bakanlığı'nın haberi yok
Tarım Bakanlığı yetkilileri, Zeybek Katı Atık Merkezi'ne denetim için gittiklerinde söz konusu belgeye inanmadığını ortaya koyuyor. Balıkesir Valiliği İl Tarım Müdür Vekili Engin Savcı'nın imzasının yer aldığı belgede, Zeybek Katı Atık Merkezi'ndeki imhanın kendilerine bildirilmesi gerektiği halde bildirilmediği ve kendilerinin böyle bir imhadan haberi olmadığı kaydediliyor. Tarım Bakanlığı yetkililerinin yine Zeybek Katı Atık Merkezi'ne gittiklerinde kendilerine etlerin bu sefer de Bursa Karacabey'de kurulu Madımak Kangal Köpeği Barınağı'na teslim edildiğine dair belge sunuluyor. Ancak Bakanlık yetkilileri, barınaktaki hayvanların bunları tüketemeyeceğini hükmüne varıyor. Sonuçta Bakanlık raporunca 12 ton hastalıklı hamburger etinin kayıp olduğu kaanatine varılıyor.
Neden İzeydaş değil de Zeybek
Bu aşamadan sonra ise, kamuoyu adına ortaya cevaplanması gereken sorular çıkıyor. Kocaeli'de bulunan Fasdat Gıda Dağıtım Şirketi, hemen yanında devletin resmî atık şirketi İzeydaş yeralırken neden atıklarını Balıkesir'deki resmi olmayan Zeybek'e gönderiyor?
12 tonluk bozuk et Fasdat Gıda'nın Zeybek'e gönderdiği imha edilecek ilk parti midir?
Fasdat Gıda daha önce de Zeybek'e imha edilmek üzere bozuk et göndermiş midir? Göndermişse bunların miktarı ne kadardır? Bunlara ait belgeler bulunmakta mıdır?
Bu olayın ortaya çıkmasından sonra da Fasdat Gıda'dan Zeybek'e imha edilmek üzere yeni parti bozuk etler gönderilmiş midir?
Etler imhaya gönderilirken neden Tarım Bakanlığı yetkililerine bilgi verilmemiştir?
Zeybek Katı Atık Merkezi'nde imha edildiği iddia edilen etler konusunda Tarım Bakanlığı neden bilgilendirilmemiştir?
Burger King: İmha için teslim ettik
Burger King yöneticileri ise dün düzenledikleri basın toplantısında, Tarım Bakanlığı'nın soruşturmasında kendilerine suçlama yapılmadığını ve bakterili etleri kullanmadıklarını, eti veren şirketle beş ay önce tüm ticari ilişkilerini kestiklerini açıkladı. Şirket yöneticileri toplantıda, etlerin teslimine ilişkin belge de dağıttı. Belgeler, bakterili etlerin imha için 3 Mayıs 2010'da katı atık şirketine teslim edildiğini gösteriyor. Taraf'ın ilk günden bu yana verdiği ve bugün okuduğunuz haberde de bu bilgiler ve belgelerin içeriği aktarılıyor.
Bizim suçumuz yok
TAB Gıda Yönetim Kurulu Başkan Vekili Erhan Kurdoğlu, Fasdat Gıda Genel Müdürü Celal Oktay ve TAB Gıda Genel Müdürü Caner Dikici düzenlediği basın toplantısında, bakterili etin tesbit ve imha süreci hakkında bilgi verdi. Kurdoğlu "Konunun Burger King ile ilişkisi yok. Olanlar sadece et üreticisi ile tedarikçi firma arasında yaşanmıştır. Bu firma beş ay önce satın alma zincirimizin dışına çıkarılmıştır. Sorunu biz bulduk, biz ortaya çıkardık ve imha ettik ama suçlanan biz olduk" dedi. Kurdoğlu, konunun doğrudan Burger King'le ilgisi bulunmadığını, tedarikçi lojistik firmasıyla üretici firma arasındaki problemden kaynaklandığını belirtti. Gerek Fasdat Gıda, gerekse de Burger King'in uluslararası standartlarda gıda güvenliği sistemlerini uyguladığını aktaran Kurdoğlu, tedarikçilerinden BRC adı verilen ve tamamen tedarikçilerin hijyen kurallarına uygun olarak üretim yaptığını belgeleyen sertifikaya sahip olmayan kurum ve kuruluşlardan ürün ve hizmet almadıklarını vurguladı. Bu sistem sayesinde söz konusu bakterili etlerin daha restoranlarına girmeden tesbit edildiğini vurgulayan Kurdoğlu, yapılan testler sonrasında etlerde bakteri tesbit edilmesinin ardından hemen yasal mevzuata ve prosedürlerimize uygun sürecin başladıldığını söyledi. Süreç doğrultusunda söz konusu etlerle ilgili Tarım Bakanlığı İl Tarım Müdürlüğü'ne bilgi verildiğini anlatan Kurdoğlu, etleri bakanlığın yetkilendirdiği imha tesislerine teslim edip, ilgili evrakı da yine Bakanlık'a ilettiklerini kaydetti. Kurdoğlu, imha ve sonrasındaki sürecin Bakanlık tarafından takip edildiğini belirterek, Tarım Bakanlığı'nın kendilerine olayla ilgili suç oluşturacak herhangi bir kusurlarının bulunmadığına dair resmî bir yazı ile bildirimde bulunduğunu aktardı.
Caner Dikici de, Burger King restoranlarında kullanılan tüm etler sevk, pişirme ve servis standartları sağlık ve hijyen açısından belirlenen yasal ve uluslararası gıda standartlarına yüzde 100 uygun olarak hazırlandığını söyledi. Oktay, Fasdat Lojistik ile ilgili herhangi bir soruşturma kararı bulunmadığını aktardı ve "Fasdat olarak söz konusu etlerdeki bakterileri sorumlu şirket anlayışımızla kendi yaptırdığımız testler sonucunda tesbit ettik. Yansıtıldığı gibi herhangi bir yetkili makamın tesbit ettiği bir durum değil. Konuyla ilgili daha sonra yaptığımız bildirimler sonucunda yapılan araştırmalarda da Fasdat Lojistik olarak suç unsuru taşıyan herhangi bir kusurumuzun bulunmadığı Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından bildirilmiştir. Konuyla ilgili dosya bakanlık nezdinde de kapatılmıştır."
Etlerin akıbeti hâlâ belli değil
Burger King yetkililerinin basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaştığı bilgileri Taraf olarak ilk günden bu yana haberlerimizde veriyoruz. Yetkililerin verdiği bilgiler, 160 bin adet bakterili hamburger etinin nerede imha edildiği ve bunun onaylı belgesine dair soru işaretlerini kaldırmıyor. Etlerin akıbeti ise Tarım Bakanlığı ve Gebze Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından soruşturuluyor.