Tayvan'daki Müslüman toplumu, 16 Ocak'ta yapılacak genel seçimler öncesi endişeli görünüyor.
23 milyon nüfusa sahip Tayvan'da cumartesi günü yapılacak başkanlık ve yasama meclisi seçimleri için yürütülen kampanyalarda Müslümanların sorunlarına eğilinmemesi huzursuzluk yaratıyor.
Tayvan'da iktidarı 2008 yılından bu yana elinde tutan milliyetçi Kuomin Tang'ın (KMT), ekonomi ve Ana Kıta ile ilişkilerden ötürü başarısız bulunması, muhalefetteki Demokratik İlerleyiş Partisi'nin (DPP) seçimlerden zaferle ayrılma ihtimalini artırıyor.
Son seçim anketlerinde DPP'nin başkan adayı Tsai Ing-wen'e destek yüzde 50 bandına çıkarken bu partinin mecliste tek başına çoğunluğu elde etme ihtimali yüksek görülüyor.
Müslüman toplumunun temsilcileri seçimlerin Tayvan'da toplumsal huzur ve barışı güçlendirmesini umuyor.
Tayvan Müslüman Cemiyeti Genel Sekreteri Selahaddin Ma, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bize karşı bir tutum sergilemiyor olsalar da resmi makamların bize yardımcı oldukları pek söylenemez. Küçük bir azınlık konumunda olduğumuz Tayvan'da adaylar, oy kaygısıyla özellikle bizim sorunlarımıza yönelik vaatlerde bulunmuyor" dedi.
Tayvan'da 1990 yılından bu yana hiçbir cami yapılmadığını vurgulayan Ma, "1958 yılında arsasını satın alıp tamamen kendi imkanlarımız ile inşa ettiğimiz Taipei Büyük Camii'nin tapusunu alamadık. Yıkılma tehlikesi ile yüz yüze olan camimizi, uzun uğraşlar sonucu son dönemde 'tarihi eser' olarak yerel makamlara onaylatarak kurtarmış bulunuyoruz" ifadelerini kullandı.
"Huzur, barış ve istikrar, tek dileğimiz"
Genel Sekreter Ma, seçimler öncesi gerek KMT, gerekse DPP'den temsilcilerin Taipei Büyük Camii'nde bulunan Tayvan Müslüman Cemiyetini ziyaret ettiğini, seçimlerin neticesi ne olursa olsun "huzur, barış ve istikrarın tek dilekleri olduğunu" söyledi.
Ekonomisi büyük oranda Çin'e bağımlı olan Tayvan'ın 16 Ocak’ta seçilmesine kesin gözüyle bakılan DPP başkan adayı Tsai Ing-wen'ın Ana Kıta ile ilişkilere mesafe koyacağı sinyalleri vermesini endişe ile izlediklerini söyleyen Ma, "Bir ada olan Tayvan'ın Çin ile olan dış ticaretinin bozulması, ekonomiye olumsuz yansıyacak ve Tsai'in nasıl bir alternatif üreteceği ise hala bir muamma" değerlendirmesinde bulundu.
Tayvan'da yaklaşık 60 bin Müslüman yaşıyor. Altı caminin bulunduğu Tayvan'da "helal ürün" onay ve denetimleri Tayvan İslam Toplumu tarafından yönetiliyor.
AA