Tatvanda Aile Eğitimi Semineri Yapıldı

Tatvan Özgür-Der'de Nehir Aydın Gökduman'ın sunumuyla aile eğitimi konulu seminer gerçekleştirildi.

Yazar Nehir Aydın Gökduman Tatvan Özgür-Der Şubesi'nde bayanlara yönelik bir seminer verdi. Peygamber örnekliğinde aile eğitimi konusunda bayanlara sunum yapan yazar, seminerden sonra Ramana İslam Kitabevinde okurlarına kitaplarını imzaladı.

Yazar Nehir Aydın Gökduman Konuşma Özeti;

Rabbimiz , hangi  konuya değinirsek değinelim bizden bir perspektif ister.Allah ,bizlerden kendimizi ve  nesillerimizi  ateşten korumamızı  ister.Hayatımızda en önemli konuların başında çocuklarımızı  ve nesillerimiz gelir.Müslümanların diğer konular  kadar en az   çocuklarını  hayırlı  ve sağlıklı nesiller olmasını sağlayan bir çabanın içinde girmeleri gerekiyor.Aile ve çocuk bizlere için hayatımızın en önemli çekirdeğini oluşturuyor.Bizler Allahın resulünden aile hayatını böyle öğreniyoruz.Tabii ki her şeyin bir bedeli ve sıkıntısı var.Adem’ den bu yana Allahın dinini yaşamaya çalışan ve tebliğ eden peygamberler en çok sıkıntı yaşayanlardır.Hz. Adem’in(a.s) iki oğlunun durumunu bilmeyen yoktur.Biri hakkı seçerken diğeri batılı seçmiştir.Hz. Nuh  (as) Kıssasını biliriz. Yüzlerce yıl mücadele vermiş .Ancak  bir gemiyi dolduracak kadar insan bulmuş. Gemiye binmeyenlerden biride kendi öz oğluydu. Hz. Yusuf ve kardeşlerine baktığımızda aynı sıkıntıyı görürüz. Kardeşleri hem babalarına hem de kardeşlerine yapmadıkları kalmamış.Bu kıssalarda yaşananlar bizler için ibret vericidir.

Hz.Muhammed s.a.v dönemindeki  kadına ve kız çocuğa verilen değeri bakalım. Kız çocuklarının utanç kaynağı olduğu ve  diri diri  toprağa gömülürdüğünü biliriz. Kadın her zaman ikinci sınıf olarak kalmıştır.Rabbimiz peygamberine dört kız çocuğu vermiştir.Mekke dönemde kadına ve kıza verilen bu değersizliğe rağmen peygamber kız çocuklarıyla görülen ve oynayan bir baba olarak tanınır.Hz. Hatice ile büyüttüğü dört kızla örnek aile olmuştur.Resulün ,risaletten sonrada ailesiyle ve çocuklarıyla zaman geçirdiğini görürüz.Bizlerde ehlimizi ve nefsimizi ateşten korumak istiyorsak bu örnekliliği göstermeliyiz.İçinde yaşadığımız dönemde kadınlarımıza verilen değer ne orandadır.Çocukların ve kadınların ikinci durumda tutulduğu evlilikler ve yaşamları görebiliyoruz.Hal böyleyken sağlıklı bir aile ve evlat göremiyoruz.Bizler kadın olarak sorumluluğumuzun ağır olduğunu bilmeliyiz.Allah bizlere çok ağır yük verdiğini bilmeliyiz.Allah bizleri çok güçlü yaratmış .Kadınları anne olarak yaratılması bizleri güçlü olduğunu gösterir.Bunu bilmeliyiz.Allah kaldıramadığımız yükü kuluna  yüklemez.Bu açıdan bize düşen ,sorumluluğumuzun farkında olmaktır.Önemli olan niçin yaratıldığını bilmektir.Çevremize bakışımızı bu pencereden olmalıdır.

Toplumsal ve modernist kültürün etkisinde kaldık.Modernist  kültür bizleri her türlü şeyden uzak durmamızı ve zincirlerimizi kılmamızı ister.Diğer taraftan geleneksel kültürün bizleri evimizde oturan varlık olarak yaşamamızı ister.Geleneksel değerlere mi yoksa modernist hayatın dediklerine mi bakacağız ?Yoksa Rabbimizin bizlere verdiği değerin farkında olmamız mı gerekiyor?Biz Kuran a iman ettik ve rabbimiz bizlerde istediklerini bilerek mi yaşayacağız?Bizler bunu diyebilmemiz için geleneği ve modernist kültürü bilmeliyiz.Çocuklarımız birer kamera gibi etrafımızda gezen ,duran biri olduğunu bilmeliyiz.Çocuklar bizim açıklarımızı ve yaptıklarımızı çok iyi öğrenirler.Bizler konuşurken birbirimizin gözlerine bakmadan konuşmaya başladık.Peygamberimiz çocuklarıyla ilişkisinde göz göze gelmeyi ve ona göre konuşmayı yapardı.Özellikle bu çağda bilgisayar ve teknoloji yüzünden olsa gerek çocuklarımızdan çok uzak yaşamaya başladık.Oysa bu araçları daha sağlıklı ve verimli değerlendirebiliriz.Dizi,internet ve televizyon ortamında yetişen bizlerin ve çocukların  İslamla bağlantısı nasıl kurulacak.Hayatımızın merkezine televizyon alındığında bizlerin islamdan bahsetmemiz mümkün değildir.Bizler çocuklarımıza değer vermesek,zamanında eğitimini vermeksek ileride meydana gelecek sorunların önüne geçemeyiz.Ne ekersek onu biçeriz.Bizler anne olarak çocuklarımızı nasıl yetiştireceğimizi bilmeden yaşarsak ,yaşayacağımız sorunlar karşısında çaresiz ve zavallı kalırız.Dini algıları olmayan bir nesil yetiştirmek yakıtı insanlar ve taşlar olan cehenneme yakıt yetiştirmek anlamına geliyor.Bu nedenle başta bizler olmak üzere yeniden Kuran’ın bizlere yüklediği sorumluluğu öğrenmeli,yaşamalı ve yaşatmalıyız.Allah’ın bizlere yüklediği sorumluluğun farkında olmalı, hayatımızın geri kalanı bundan sonra bu sorumlulukla yerine getirmeliyiz.

Etkinlik-Eylem Haberleri

Kahramanmaraş'ta Şehitler Gecesi düzenlendi
Muş’ta “Neyi, niçin, nasıl okumalı” semineri yapıldı
Siyonist işbirlikçisi Coca-Cola fabrikası Bursa'da protesto edildi
Gazze nöbeti Saraçhane’de: Direniş sürüyor, dayanışma da sürecek!
Open Refah grubu İstanbul'da Gazze eylemi yaptı