Özbekistan Başbakanı Şevket Mirziyayev geçen hafta bir toplantı düzenleyerek başkent dışındaki illerde tahsil gören ortaokul öğrencilerinin başkent Taşkent’te lise eğitimi almasının yasaklandığını açıkladı.
Yeni yasak kapsamında ülkenin başkent harici diğer illerinde eğitim gören ortaokul öğrencileri kendi bölgelerinde ya da komşu bölgelerde seçtikleri uzmanlık dalında lise eğitimi alacak. Taşkent Milli Eğitim Müdürü N.Roziqulovning, konu ile ilgili ilçe eğitim müdürlüklerine resmi yazı göndererek duyuruyu yaptı.
Resmi yazıda, il içinde eğitim gören öğrencilerin Taşkent şehrindeki liselerde eğitime devam etmesinin kesin olarak yasaklandığı belirtildi. Buna uymayan öğrencilerin velileri ve öğretmenleri ise yasal işleme tabi tutulacak.
Özbekistan Başbakanının Taşkent'te yaşamayan öğrencilerin, Taşkent’te lise eğitimi almasının yasaklanması kararının gerekçeleri ise açıklamadı.
Fergana ilinde öğretmenlik yapan Karimcan Teşaev, Başbakan'ın bu kararla Eğitim Kanununun bazı maddelerini ihlal ettiğini söyledi:
"Bu karar kanunun açık ihlalidir. Her şeyden önce Anayasanın 41. Maddesi 'herkesin eğitim hakkı vardır' der. Orada okuyacaksın, burada okuyacaksın, denilmiyor. İkinci olarak, bu karar Eğitim Kanununun 3'ncü maddesi 7'nci fıkrasına aykırıdır. Bu fıkrada "herkese devlet standartlarına göre eğitim hakkı tanınır" deniliyor. Ebeveynler bu yasaları ihlal ettiği için Başbakan Mirzieyev’i mahkemeye verebilirler”.
ÖZBEKİSTAN'DA EĞİTİM
Özbekistan’da 12 yıllık zorunlu eğitim düzeni bulunuyor. Öğrenciler önce 9 yıl ortaokullarda, sonra 3 yıl akademik liselerde ya da mesleki kolejlerde eğitim görüyor.
Ancak ülkede lise mezunlarının iş bulma imkanları neredeyse sıfır oranında. Bu nedenle liseyi bitiren gençlerin çoğu Rusya, Kazakistan ve başka Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinde göçmen işçi olarak çalışmaya gidiyor.
Dünya Bülteni