Referanduma 10 gün kaldı.. Bu gece Kudüs Gecesi. Ramazanın son cuması Kudüs günü olarak kutlanıyor.
5 Eylül pazarı pazartesiye bağlayan gece Kadir Gecesi.. İçinde Kadir Gecesi olmayan bin aydan daha hayırlı bir gece..
Ve ardından Ramazan Bayramı.. Ramazan Bayramı bittiği gün 12 Eylül (Bayramı) başlayacak..
Bakalım tarihte bu önümüzdeki 11 günde neler olmuştu?
Bu süreçte dünyada ve ülkemizde konuyla dolaylı da olsa ilgisi olan neler yaşanmış diye bir bakayım dedim.. Bu konuda yaptığım bir çalışmanın özetini aşağıda bulacaksınız..
Eylül ayının tarihteki önemli olayları 1920’de Fransızlar, başkenti Beyrut olan Lübnan devletini kurması ile başlar. Yine 1 Eylül’ün bir başka özelliği 1927’de Türkiye'de medeni nikahın zorunlu hale getirilmesidir..
2 Eylül 1925’te tekke ve zaviyelerin kapatılması ve memurların şapka giymesine karar verildi.
3 Eylül 1683 - Viyana Kuşatması, Osmanlı'nın başarısızlığıyla sonuçlandı.
4 Eylül 1870 - Fransa'da III. Cumhuriyet ilan edildi. 1919 - Mustafa Kemal Paşa, Sivas Kongresi'ni açtı. 1970 - Şili'de sosyalist lider Salvador Allende başkan seçildi. 1999 yılında Genelkurmay Başkanı Hüseyin Kıvrıkoğlu "28 Şubat süreci"nin bitmediğini, “gerekirse bin yıl” süreceğini söyledi.
5 Eylül 1795’te ise ABD ile Osmanlı İmparatorluğu arasında ABD'yi yıllık vergiye bağlayan ABD - Osmanlı Sözleşmesi imzalandı. 1945 - Çok partili düzene geçişin ilk partisi olan Milli Kalkınma Partisi kuruldu. 1963 - 20-21 Mayıs'ta askeri darbe girişiminde bulunan Albay Talat Aydemir, Ankara 1 Numaralı Sıkıyönetim Mahkemesi’nce idama mahkum edildi. 1566 - Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman, (d. 1494) vefat etti.
6 Eylül 1922’de Balıkesir, Yunan işgalinden kurtuldu. 1955 - Bir derin devlet operasyonu olarak İstanbul'da 6-7 Eylül Olayları patlak verdi. Selanik'te Mustafa Kemal’in doğduğu evin bombalandığı yolundaki yanlış haber gerekçe gösterilerek başlatılan ve iki gün süren İstanbul ve İzmir'deki gösteriler, Rumlara yönelik bir tahrip ve yağma hareketine dönüştü. İstanbul ve İzmir'de sıkıyönetim ilan edildi. 1987 yılında Cumhuriyet tarihinin 3. referandumunda, 1982 Anayasası'na eski politikacılar için konulan yasağın kaldırılıp kaldırılmaması oylandı. YSK, kesin sonuçları yüzde 50,16 evet, yüzde 49,84 hayır olarak açıkladı. 5 Eylül’de kabul edilen Anayasayı şimdi yeniden ve kısmen bir hafta ara ile yeniden referanduma götürüyoruz..
7 Eylül 1946 - Türkiye Cumhuriyeti tarihinin ilk büyük devalüasyonu yapıldı. Bir Amerikan Doları'nın değeri 131,5 kuruştan 280 kuruşa yükseltildi. 1958’de Türkiye'de ana muhalefet lideri CHP Genel Başkanı İsmet İnönü, "Sehpalar kurulursa nasıl işleyeceğini kimse bilemez" dedi. Demeç, Başbakan Adnan Menderes'in, "İdam sehpalarında can verenlerden ders alsalar ya" açıklamasına yanıttı. 1998’de internet araştırma motoru Google doğdu.
8 Eylül 1974. ABD Başkanı Gerald Ford, eski başkan Richard Nixon'u Watergate olayındaki sorumluluğundan dolayı affetti. 2003’te de Recep Yazıcıoğlu Hakk’ın rahmetine kavuşmuş..
9 Eylül 1922’de Büyük Taarruz'un ardından Yunan ordularını önüne katan Türk askeri İzmir'e girdi. Bir yıl sonra da aynı gün 1923’te Mustafa Kemal tarafından CHF (CHP) kuruldu.
10 Eylül 1981 yılında Picasso'nun Guernica tablosu 40 yıl sonra İspanya'ya döndü.
11 Eylül 1944 - Türkiye, Mihver devletlerinden gelebilecek sığınmacılara karşı sınırlarını kapattı. 1973 yılında Şili'nin ilk sosyalist Başkanı Salvador Allende, Augusto Pinochet önderliğindeki ordu tarafından devrildi. 2001 yılında ABD'de terör eylemi. İkiz kuleler vuruldu. Saldırıda 2.976 kişi öldü, 6.291 kişi de yaralandı. 11 Eylül olayları Afganistan'ın işgaline bahane oldu.
Bugün 12 Eylül. Bugün bir yas, bir matem günü, bayrama dönüşecek..
12 Eylül 1937’de Dersim İsyanı'nın lideri Seyit Rıza teslim oldu. Seyit Rıza yargılama sonucu 15 Kasım'da idam edildi. 1980 yılında ise, 28 Şubat sürecinde Genelkurmay başkanı Org. Kenan Evren başkanlığında Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Nurettin Esin, Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Tahsin Şahinkaya, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Nejat Tümer ve Jandarma Genel Komutanı Org. Sedat Celasun'dan oluşan Milli Güvenlik Konseyi yönetime el koydu. Milli Güvenlik Konseyi’nin yaptığı açıklama ile parlamento feshedildi, siyasi faaliyetler durduruldu, milletvekilleri ve senatörlerin dokunulmazlıkları kaldırıldı. Tüm yurtta sıkıyönetim ve saat 05:00’ten itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Anayasa yürürlükten kaldırıldı. 12 Eylül 1980 askeri darbesi sonrasında 7000 kişinin idamı istendi. Askeri Yargıtay 124 idam cezasını onayladı. 50 kişi idam edildi. Askeri yönetimde, gözaltında ya da hapishanelerde, "doğal olmayan ölüm" sayısı 229 oldu.
12 Eylül 1987’de Metris Askeri Cezaevi yönetimi tutuklu ve mahkumların isteklerini kabul etti; 63 siyasi tutuklu 30 gündür sürdürdükleri açlık grevine son verdi. 1997’de "Susurluk davası" sanığı İbrahim Şahin ile 2 özel tim mensubu ve "köstebek davası" sanığı Bülent Orakoğlu tahliye edildi.
12 Eylül, Türkiye Cumhuriyeti için bir milad olacak.. Aslında bu değişiklik çok küçük bir adım, sembolik değeri ise çok büyük. Bundan sonraki gelişmeler için ise tek oy bile son derece değerli..
Bu konuda basit bir gerekçem var: Def-i mazarrat, celb-i menafiden evladır..
Bugün de, önümüzdeki günlerle ilgili tarihte neler olmuş bir bakmak istedim.. İlginç ve önemli olaylar yaşanmış, bu daracık zaman diliminde. Bundan sonrası için bu tarihe bir de bu referandum eklenecek.
Selam ve dua ile..
NOT: Başbakan bugün Diyarbakır’da.. Vereceği mesajlar önemli. Diyarbakır Cezaevi düne dair tartışmaların odağında yer alan bir mekan.. Mamak ve Diyarbakır hattı, aynı lanetli, kanlı, kirli oyunun iki sembol mekanı.. Sonuçta bu nifak çetesi, sağı da solu da, Türkü de Kürdü de vurdu.. Sünni yapıları da kullandılar, Alevi örgütlenmesine de gittiler.. Şeyh de aldılar kadrolarına, fahişe de.. Papazları da var, hahamları da..
Birileri hâlâ bu kirli oyunun devam etmesini istiyor. Çünkü bu kandan besleniyorlar.. Birileri bu ülkenin çocuklarının kanları ve gözyaşları üzerine kendilerine iktidar ve servet üretmeye devam ediyor.. İnternete düşen ses kayıtları, derin örgütsel ilişkiler, icraatları bunun en önemli kanıtlarından biri.. Bu lanetli oluşumun içinde adalet dağıtmakla görevli insanların da olması insanı derinden yaralıyor..
Tuzun koktuğu bir anda yaşıyoruz.. Ses kaydının içeriğini bir kenara bırakıp, birileri, bu alçakça planı deşifre edenlerin peşine düşme çabasında..
Hukuk; adaleti tesis, koruma ve yüceltme için lazım, suçluları himaye için değil.. Yargı, zalimlerin elinde mazlumları yola getirmek için bir kırbaç olmamalı..
İşte bunun için bu anayasa değişmeli. İşte bunun için referandumda EVET denmeli.. Onlar da zaten bu düzen sürsün diye HAYIR diyorlar.. ,
VAKİT