MKE'yi 7 milyon dolar zarara uğratan ihalenin, İsrailli firmaya verilmesine karşı çıkan bürokratın görevinden alındığı ortaya çıktı...
M60 tanklarının modernizasyon ihalesinin İsrailli IMI (Israel Military Industries) firmasına verilmesine karşı çıkan MKE Genel Müdür Yardımcısı Adnan Atıcı sürpriz bir şekilde görevinden alındı. Aticı'nın görevden alınmasına gerekçe olarak ise Bugün Gazetesi'nde yayınlanan haberler gösterildi. Modernizasyonu ihalesinde IMI ile MKE arasında imzalanan sözleşmeye Yönetim Kurulu üyesi olarak Atıcı'nın düştüğü muhalefet şerhini haberleştirmişti.
CEZA YASALARA AYKIRI
Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu raporlarına da giren muhalefet şerhini basına sızdırmakla suçlanan Atıcı'ya 'kademe ilerleme' cezası verilerek genel müdür yardımcılığı görevinden alındı. Atıcı'nın görevden alınmasında MKE Genel Müdürü Ünal Önsipahioğlu'nun çabaları etkili odu.
M60 tanklarının modernizasyonu sürecinde MKE'nin zarara uğratılmasına karşı çıkan Adnan Atıcı'ya verilen 'kademe ilerleme' cezasının yasalara aykırı olarak verildiği belirtiliyor. Kademe ilerleme cezası verme yetkisinin Milli Savunma Bakanı'nda olmasına rağmen bu cezanın genel müdür imzasıyla verildiği ortaya çıktı. İzinsiz olarak basına demeç veya haber veren devlet memurlarına verilecek cezanın sadece 'kınama' cezası olduğuna dikkat çekiliyor.
BAŞBAKANLIK RAPORUNDA VAR
MKE Genel Müdür Yardımcılığı'ndan alınan Adnan Atıcı Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurumu raporunda yer alan muhalefet şerhinde sözleşmede IMI firmasına ayrıcalık tanındığını belirterek, "Alt yükleniciler için şartlar IMI tarafından belirlenmektedir. Tek kaynak olarak seçilme avantajını kullanarak MKEK'nin maksimum kabiliyeti değil, IMI'nın maksimum kârı bütün pazarlıklarda ön plana çıkmıştır" değerlendirmesinde bulundu. Ayrıca IMI firmasıyla imzalanan sözleşme neticesinde MKE'nin 7 milyon dolar zarara uğratıldığı Başbakanlık raporunda yer aldı.
GENELKURMAYIN BASKISIYLA
Yönetim Kurulu Üyesi Adnan Atıcı'nın karşı çıkmasına rağmen MKE ile IMI arasında imzalanan sözleşmenin Ünal Önsipahioğlu'nun baskılarıyla gerçekleştiğine dikkat çekiliyor. İsrailli firmayla sözleşme imzalandığı dönemde Tümgeneral rütbesiyle Genelkurmay Temsilcisi olarak MKE Yönetim Kurulu üyeliğinde bulunan Önsipahioğlu, emekli olduktan sonra Genelkurmay Başkanlığı'nın önerisi üzerine 2005 yılında MKE Genel Müdürü olarak atandı. MKE ile IMI arasındaki sözleşmenin imzalanması için emekli Orgeneral Şener Eruygur'un da bizzat devreye girdiği iddia ediliyor.
M60 tanklarının modernizasyonunun İsrail firmasına verilmesine karşı çıkan Savunma Sanayi Müsteşarlığı bürokratları da görevden alınmıştı. Proje müdürü Sadık Yamaç baskıların ardından görevinden alınmıştı. Proje müdürü olarak atanan Sezai Öztürk ise baskılar üzerine 1 hafta sonra istifa etmek zorunda kaldı. Öztürk'ün yerine atanan Hünkar Urfalıoğlu da projeye imza atmadı. İhale sürecinde ihmalleri ortaya çıkaran bürokratların kimisi görevden alınırken kimisi de cezalandırıldı. İhale ile ilgili ihmali olanlar hakkında ise hiçbir işlem yapılmadı.
EKONOMİK ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ TANK
Türkiye'nin çevresindeki sıcak gelişme-I Ieri gerekçe gösteren Genelkurmay, ekonomik ömrünü tamamlamış ve en yenisi 1960 model olan 170 adet M-60 tankının modernizasyonu yoluna gitti. İsrail firmasıyla 29 Mart 2002 tarihinde 687.5 milyon dolarlık sözleşme imzalandı. Modernizasyon için tank başına 4 milyon dolar ödeyen Türkiye'ye Ukrayna yeni nesil T-72 tankları için tank başın 3 milyon dolar önerdi.
8 YILDA TESLİM EDİLDİ
Hatta yerli firmalar M-60 tanklarını çok daha düşük fiyata modernize etme taahhüdünde bulunmasına rağmen, ihale ekonomik çıkmaz nedeniyle kapatılması istenen IMI firmasına verildi. Teslim tarihleri sürekli ertelenen tanklar, sözleşmeden tam 8 yıl sonra ancak tamamlanabildi. Milli Savunma Bakanlığı, gecikme nedeniyle İsrail firmasına ceza kesildiğini açıkladı. Teslim edilen tanklarda da teknik sorunlar çıktı. Anlaşmada söz verilen teknoloji transferi de gerçekleşmedi.
Kaynak: Bugün