Tahliyelerde Medya Hedef Saptırıyor

Yargıtay'a sorması gereken soruları hükümete yönelten medya, tahliyeler üzerinden hükümeti yıpratmaya çalışıyor.

Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker, dün tartışılan tahliyelerle ilgili açıklamalar yaptı ve Hükümet'i eleştiren sözler sarf etti...

Yeni Akit gazetesi, kartel medyanın hükümeti yıpratmaya dönük olarak kullandığı tahliyelerle ilgili Yargıtay'a 4 soru sordu. İşte o sorular:

1- 'ZAMANIMIZ YOK' DİYORSUNUZ AMA...

 

"İşiniz çok, zamanınız yok" ise; hem de mesai saatlerinde Ergenekon duruşmalarında ve çalıştaylarda ne işiniz vardı?

 

2 - 'HAKİM SAYISI AZ' İDDİASI

 

"Hakim sayımız az" diyorsunuz; peki hakim ve savcı alımını son 5 yılda 4 defa durduran Danıştay değil miydi?

 

3 - 6. DAİRE'Yİ NEDEN ÖRNEK ALMADILAR?

 

Yargıtay 6. Ceza Dairesi, zamanında karar verip, tahliyeleri engellerken, diğer daireler niye tedbir almadı?

 

4 - 33 AY BOYUNCA NE YAPTINIZ?

 

2004 yılında çıkan yasanın yürürlük tarihi 2008 yılına uzatıldı... Peki, 1 Nisan 2008'den 31 Aralık 2010'a kadar geçen 33 aylık sürede ne yaptınız?

 

***

 

33 ay uzatıldı ne yaptınız?

 

CMK 102. maddede yapılan değişiklik gereği tutukluluk süreleri dolan terör, çete ve tecavüz sanıklarının serbest bırakılması karşısında yargı çevrelerinden hükümeti suçlayıcı açıklamaların gelmesi, "yasanın yürürlük tarihi boşuna mı 2 yıl uzatıldı" sorusunu gündeme getirdi.

 

1 Haziran 2005'te yürürlüğe giren 5271 sayılı CMK'nın 102. maddesinin 2. fıkrasının ilk yürürlük tarihi 1 Nisan 2008'di. Tutukluluk sürelerini sınırlayan maddenin 1 Nisan 2008 olarak belirlenen yürürlük tarihi daha sonra 31 Aralık 2010'a ertelendi. 1 Nisan 2008 tarihi öncesinde yargıdan "dosyalar yetişmez" sesleri yükselirken, kartel medyası "katiller salıverilecek" haberleri ile faturayı hükümete kesiyordu.

 

HÜKÜMET, DAVALAR YETİŞSİN DİYE 2 YIL ERTELEDİ

 

Yargı çevrelerinden gelen "terör suçundan yargılanan sanıkların dosyalarının karara bağlanması 1 Nisan'ı aşabilir. CMK 102'nin yürürlük tarihi uzatılmalı" talebi üzerine Hükümet yeni bir düzenleme ile bu tarihi 31 Aralık 2010'a erteledi.

 

SÜREÇ HIZLANDIRILACAKTI!

 

Hükümet ayrıca, hem mahkemelere hem de Yargıtay'a "Yürürlük tarihini 33 ay erteledik. Bu zaman zarfında dosyaları karara bağlayın" uyarısında bulundu. Ancak Yargıtay, 33 ay gibi uzun bir zaman kazanmasına rağmen tutukluluk sürelerinde sona yaklaşılan davalara öncelik vermedi.

 

"MECLİS OLARAK TARİHİ BOŞUNA MI UZATTIK?"

 

Meclis Adalet Komisyonu Üyesi Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, "102. maddenin yürürlük tarihi, yargı, özellikle kamuoyunun gündeminde olan ve toplumun vicdanını sızlatabilecek birtakım dosyaları öne alıp bir an önce sonuçlandırsın diye 31 Aralık 2010'a ertelendi. Meclis olarak biz hangi dosyada ne zaman tutukluluk süresi doluyor bilemeyiz. Bunu yargı bilir. Yargı ona göre önlemini almalıydı. Ama ne hikmetse bu yapılmadı. Yürürlük tarihi geldi çattı. Ama buna rağmen çok geç değildir. Yargı yine istediği dosyayı öne alıp bir an evvel sonuçlandırabilir. Bu yargının elinde olan bir şey" diye konuştu.

 

FATİH AKKAYA / YENİ AKİT

Medya Haberleri

Bahar Feyzan: Suriye konusunda söylediğim sözlerden utanıyorum
İtalya'da 16 yaşına kadar sosyal medya kullanılmamasına yönelik kampanya
Şebbihalar "Alevi katliamı" yalanıyla kaos çıkartma peşindeler!
Ciner Grubu medyadan çekiliyor: Habertürk ve Show TV satıldı
Facebook, Filistinli haber kaynaklarını yüzde 77 kısıtladı