Tadamon katliamı veya insanlığın yakıldığı çukur

Ukrayna Savaşı’ndan dolayı izole olan ve Avrupa Birliği ve NATO ülkeleriyle karşı karşıya gelen Rusya’nın, Suriye hamiliği Beşşar Esed’i ne kadar koruyabilecek bilmiyoruz.

Süleyman Ceran / Haksöz Haber

27 Nisan Çarşamba günü sabaha karşı The Guardian Gazetesi’nde Orta Doğu muhabiri Martin Chulov imzalı “Tadamon Katliamı: Suriye’nin Gizli Savaş Suçu başlıklı bir haber paylaşıldı. Bu paylaşımda,16 Nisan 2013'te Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'e bağlı askeri istihbaratın vahşilikleriyle tanınan 227. Birimi’nin, başkent Şam’ın güneyinde, diktatörün sarayına yalnızca 1 km mesafede bulunan Tadamon Mahallesi’nde 41 sivili acımasızca infaz ettikleri anlara ait kayıtlar servis edildi.

Görüntülerde halen görevde olan Suriye istihbarat görevlisi Amjad Yusuf’un ve yanındaki askerlerin, gözleri bağlı ve kelepçeli şekilde gözaltına alınan sivilleri katlettiği anlar apaçık görülüyordu. Haberi video kaydında yorumlayan gazeteci Martin Chulov, "Bunlar, tüm savaşın en çok suç teşkil eden görüntülerinden" dedi ve "Görüntüler, bize 10 yıllık savaşın daha önce görülmemiş bir tarafını anlatıyor" diyerek durumun vahametini anlatmaya çalıştı.

Bu korkunç kayıt, 3 yıl önce askere giden Suriyeli bir gencin bir rejim subayının bilgisayarını tamir ederken videoyu görmesi ve karşılaştığı vahşet anlarına kayıtsız kalamadığı için ne pahasına olursa olsun görüntüleri sızdırma kararı almasıyla ülke dışına çıkarıldı. Önce Türkiye’ye ve ardından Fransa’ya giden kişi, görüntüleri burada bir muhalif eylemciye, daha sonra da Amsterdam Üniversitesi Soykırım Araştırmaları Merkezi'nden araştırmacılar Annsar Shahhoud ve Prof. Uğur Ümit Üngör'e ulaştırdı. Geçtiğimiz Şubat ayında iki akademisyen, videoları ve binlerce saatlik görüşmeden oluşan notlarını Hollanda, Almanya ve Fransa'daki savcılara teslim ederek yasal süreci de başlatmış oldular. 

Yazının Devamı >>>

Yorum Analiz Haberleri

Meşru olanı savunursan karşılığını elbet görürsün!
Türkiye solu neden hala Esed rejimini savunuyor?
Sosyal medyada görünürlük çabası ve dijital nihilizm
İran aparatlarının komik antipropagandalarına vakit ayırmak bile coğrafya için zaman kaybı...
Nasıl ki ilk Müslümanlar tüm zorluklara rağmen direndiyse Gazzeliler de öyle direniyor!