Müslümanların çoğunlukta olduğu Tacikistan'da parlamentonun üst kanadı olan Milli Meclis, 19 Haziran'da başörtüsünü yasaklayan bir yasa tasarısını onaylamıştı. Yasa ayrıca Ramazan ve Kurban Bayramlarının çocuklar tarafından kutlanmasını da yasaklıyordu. Yasaya uyulmaması halinde bireylere 740 dolar, kuruluşlara 5.400 dolar, hükümet yetkililerine 3.700 dolar ve dini yetkililere 560 dolar para cezası verileceği bildirilmişti.
Çarşaflıysan giremezsin!
Çağ dışı yasağın ardından Tacikistan İstanbul Başkonsolosluğu'nda akıl almaz bir olay yaşandı. İsminin açıklanmasını istemeyen testtürlü bir Tacik kadının, çarşafıyla Tacikistan İstanbul Başkonsolosluğu'na girmesine izin verilmedi. Tacikistan'daki yasanın Tacikistan İstanbul Başkonsolosluğu'na yansıması, olaya tanıklık eden vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandı.
Tacik kadının maruz kaldığı muamelenin ardından ağlayarak konsolosluk yakınındaki bir camiye sığındığını gören görgü tanığı, Daily Ummah'a konuştu:
"Camiye girdik, bir kadın ağlıyordu. İmama sorduk, kadın Tacikmiş. Konsolosluk işlemleri için gelmiş ama almamışlar. Başını açması gerekiyormuş. Çarşafını çıkarmak için camiye gelmiş, onun için ağlıyormuş."
Türkiye'de Müslümanlar yasaya sessiz kalmadı
İslami değerleri ayaklar altına alan yasanın ardından dünyanın dört bir yanından tepkiler gelirken, Tacikistan İstanbul Başkonsolosluğu'na yaşanan olay sonrası konsolosluk önüne toplanan halk, medeniyet dışı yasayı protesto etmeye başladı.
Tacikistan'da başörtüsüne yönelik baskı 2007'de başlamış, bazı kıyafetler okullarda yasaklanmış, daha sonra kural tüm kamu kurumlarını kapsayacak şekilde genişletilmişti. Tacikistanlı yetkililer, 2017'de kadınları Tacik kıyafetleri giymeye çağırmış, 2018'de önerilen kıyafetler hakkında 376 sayfalık bir kılavuz yayınlanmıştı.
Erkeklerin sakal uzatması yasaklanmıştı
Tacikistan sakal uzatmayı da gayri resmi olarak yasaklamış ve binlerce kişinin sakallarının polis tarafından zorla tıraş edildiği bildirilmişti.