Syriza'nın Sonunu Avrupa Kapitalizmi İle Anlaşması Getirdi

Yunanistan'da Çipras başkanlığındaki SYRIZA'nın Avrupalı kurumlarla yeni bir anlaşma imzalaması parti içinde bölünmelere neden olurken, SYRIZA-ANEL hükümetinin de sonunu getirdi.

Yunanistan'da, sunulan kurtarma anlaşmalarını reddederek farklı bir ekonomi politikası vaadiyle iktidara gelen Aleksis Çipras başkanlığındaki Radikal Sol Koalisyon'un (SYRIZA), Avrupalı kurumlarla yeni bir anlaşma imzalaması parti içinde bölünmelere neden olurken, SYRIZA-ANEL hükümetinin de sonunu getirdi.

Yunanistan'ın ihtiyacı olan nakit akışının yeniden sağlanmasına yönelik Avrupalı kredi kuruluşlarıyla sürdürdüğü yaklaşık 6 aylık müzakerelerde sert tavırlarıyla Avrupalıların tepkisini çeken eski Maliye Bakanı Yanis Varufakis’in Başbakan Çipras’ın kararıyla geri planda bırakılmasıyla SYRIZA'nın içinde baş gösteren itirazlar, hükümetin kreditörlerin yeni kredi karşılığında öne sürdüğü yeni tedbirler içeren ön koşulları kabul etmesiyle daha da belirgin hale geldi.

SYRIZA içerisinde "Sol Platform" olarak adlandırılan kesim, parti programının uygulanmadığını ileri sürerek hükümetin Avrupalı kurumlarla anlaşmasına karşı çıkarken, "Üçüncü Kurtarma Paketi"yle ilgili meclise getirilen yasa tasarıları Avrupa yanlısı muhalefet partilerinin desteğiyle kabul edildi.

"Üçüncü Kurtarma Paketi" karşılığında kreditörlere sunulan reform paketiyle ilgili mecliste yapılan ilk oylamada aralarında eski Enerji Bakanı Panayotis Lafazanis, Meclis Başkanı Zoi Konstandopulu ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yardımcısı Dimitris Staratulis gibi güçlü isimlerin bulunduğu 38 itirazcı milletvekili, hükümete karşı "hayır" oyu kullandı.

Başbakan Çipras ise parti içerisinden gelen itirazlar üzerine önce müzakereleri yürüten maliye bakanını görevden aldı, daha sonra da karşıt görüşlü kabine üyelerini değiştirdi. Ancak Çipras’ın bu kararları da parti içerisinden gelen itirazları bastırmaya yetmedi ve mecliste 86 milyar avroluk "Üçüncü Kurtarma Paketi"ne ilişkin Avrupalı kurumlarla varılan anlaşmayla ilgili yapılan son oylamada, hükümete karşı açık tavır alan milletvekillerinin sayısı 40'ı geçti.

Son meclis oylamasının ardından yaptığı açıklamada, SYRIZA'nın kendi içerisindeki bölünmeler nedeniyle daha fazla iktidarda kalamayacağını belirterek, itirazcı milletvekillerini sert bir dille eleştiren Çipras, Avrupalı kurumlarla nihai anlaşmanın ardından en kısa zamanda erken seçime gideceğini açıkladı.

Yunan hükümetinin iflastan kurtulmak için kabul etmek zorunda kaldığı anlaşma, SYRIZA’nın içinde bölünmelere neden olurken, itirazcı milletvekillerinin hükümete karşı tavır alması meclis çoğunluğunu yitiren SYRIZA-ANEL hükümetinin de sonunu getirdi.

AA

Haber Haberleri

Suriye yeni bir hikayeye başlarken bize düşen sorumlulukların farkında olmalıyız!
Sistematik bir katliamı "Bahane" olarak görme hezeyanı
Türkiye’deki Suriyeli muhacirler Halep’e dönmeye başladı
Şeyho Duman vefat etti
BM temsilcisine Hamas protestosu