Süveyş Kanalı: Bir kazanın açığa çıkardığı

Süveyş Kanalı'nda trafik durdu: Salı günü 400 metre uzunluğundaki yük gemisi Ever Given karaya oturarak kanalı trafiğe kapadı. Dünya ekonomisinin omurgalarından olan deniz ticareti büyük bir darbe alır mı?

Süveyş Kanalı'nda trafik durdu: Salı günü 400 metre uzunluğundaki yük gemisi Ever Given karaya oturarak kanalı trafiğe kapadı. Kanalın kuzeyinde ve güneyinde 200'den fazla gemi bekliyor, kurtarma ekipleri bu önemli deniz yolunun yeniden açılmasının haftalar sürebileceğini söylüyor. Köşe yazarları dünyanın ne kadar kırılgan olduğunun bir kez daha ortaya çıktığını dile getiriyor.

Romanya gazetesi Adevărul, mali riski ele alıyor:

“ABD Enerji Bakanlığına göre, dünya petrol sevkiyatının yüzde 10'undan fazlası, sıvılaştırılmış doğal gazın ise yaklaşık yüzde 8'i deniz yoluyla yapılıyor. Kanalda trafiğin kapanması birkaç gün sürerse sorun olmaz, gecikmeler hızla telafi edilebilir. Ama birkaç hafta sürecek olması nakliyeci firmaları endişenledirecektir, çünkü Afrika'nın güneyinden dolaşmak maliyeti çok arttırır.”

Fransız ekonomi gazetesi Les Echos'a göre, pandeminin ardından bu gemi kazası da daha güçlü bir risk bilincine ihtiyacımız olduğunu ortaya koydu:

“Şirketler açısından risk yönetimi konusunda (geminin adının telkin ettiği gibi) hiçbir şeyin hiçbir zaman garanti ve olağan olmadığı tezine inanmaları için bir başka neden daha: Sağlık, bir yerde üretme ya da başka bir yere gitme seçeneği, bir tedarikçinin teklifi veya bir yatırımcının finansmanı ve olayların birbirlerini zincirleme takip etmelerinin ille de en küçük olasılık olmak zorunda olmadığı... Ataklık, direnç ve yaratıcılık konusunda daha öğreneceğimiz çok şey var.”

 

Yazar Rose George The Guardian'daki yazısında, verimliliğe odaklanırken, deniz trafiğindeki çalışma koşullarını ne kadar göz ardı ettiğimizi belirtiyor:

“Ever Given gemisinin yandan aldığı rüzgarla şimdi bulunduğu pozisyona itildiğini belirten resmi açıklamalara şüpheyle yaklaşıyorum. Deniz kazalarının büyük çoğunluğunda insan hatası vardır. Buna da şaşırmamak lazım. Denizciler giderek küçülen ekiplerle giderek daha büyük gemilerde çalışmaya başladığı için düpedüz perişan vaziyetteler. ... Dünya ticaret hacminin yüzde 90'ı giderek daha büyük gemilerle gerçekleştiriliyor. ... Bu verimliliğin bir de bedeli var tabii: Gemilerin mal yükleyecekleri Asya'ya ulaşmaları için tek bir deniz yolu bulunması ve gemilerdeki mürettebatın aylarca evine gidememesi.”

İrlandalı The Irish Independent, bu ticaret yolunun yoğun bir şekilde kullanılmasının ekolojik etkilerine dikkat çekiyor:

“Kızıl Deniz'in tuzlu sularında zor bir hayat süren yüzlerce balık, denizanası ve kabuklular, adeta otostopçu gibi gemilere yapışıp ya da akıntılara kapılarak Kuzey'e gitti. Akdeniz'in misafirperver sularında yeşerdiler, yerli türleri, yerel nüfusu yok ettiler, deniz altı bitkilerini yiyip bitirdiler, bu yüzden de hobiler ve turizm sektörü için de tehlike oluşturuyorlar. Sorun yıllardır biliniyor, ama anlaşılan o ki, kanalın en yoğun bölümlerinin 2015 yılında genişletilmesi durumu daha da kötüleştirmiş”

 

Dünya Haberleri

Sırbistan'daki hükümet karşıtı öğrenci gösterisine on binlerce kişi destek verdi
Telaviv’de ateşkes ve esir takası talebiyle gösteriler düzenlendi
Papa, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını "büyük zalimlik" olarak nitelendirdi
ABD Kızıldeniz'de yanlışlıkla kendi savaş uçağını düşürdü
Almanya'da Noel pazarına araçla yapılan saldırıda ölü sayısı 5'e yükseldi