Suudi Arabistan tüm 'reformlara' rağmen yabancı yatırımcıyı kendine çekemedi

Suudi Arabistan uluslararası şirketleri ülkeye çekmeye çalışıyor ancak yabancı yatırım bulma konusunda zorlanıyor.

Suudi Arabistan'daki yabancı yatırım anlaşmaları 2021'den bu yana en düşük seviyesine gerileyerek, krallığın yabancı yatırımcıları ve şirketleri cezbetme konusunda karşılaştığı zorlukların bir göstergesi oldu.

Bloomberg'in Pazartesi günü Suudi Arabistan Yatırım Bakanlığı'nın bir raporuna dayandırdığı haberine göre, Suudi Arabistan bu yılın ilk üç ayında 64 yatırım anlaşmasını sonuçlandırdı. Tamamlanan anlaşma sayısı geçen yılın bu dönemine göre yüzde 40'lık bir düşüşe işaret ediyor.

İşlemlerdeki düşüş, petrole bağımlı ekonomisini çeşitlendirmeye çalışan Suudi Arabistan'ın karşı karşıya olduğu zorlukların altını çiziyor.

Batılı bankacılar ve yöneticiler, finansman için Varlık Fonu'ndan yararlanma ve anlaşmalardan komisyon alma umuduyla krallığa akın etti, ancak Suudi Arabistan'ın yabancı şirketlerin krallığa yatırım yapmasına ihtiyacı var.

Küresel yatırımcılar Suudi Arabistan'ın ekonomik dönüşümünü destekleme konusunda isteksiz olduklarını göstererek ağır işlerin çoğunu Veliaht Prens Muhammed bin Salman'ın başkanlığını yaptığı 940 milyar dolarlık Kamu Yatırım Fonu'na bıraktılar.

Bununla birlikte Suudi Arabistan en iddialı projelerinden bazılarını küçültmek zorunda kaldı.

Organizatörlerin New York'un 33 katı büyüklüğünde olacağını ve 170 km'lik düz bir şehir içereceğini iddia ettikleri 1,5 trilyon dolarlık mega şehir projesi Neom'un kapsamı daraltıldı.

Suudi yetkililer 2030 yılına kadar şehirde 1,5 milyon kişinin yaşaması yerine, o tarihe kadar 300.000'den az kişinin yaşamasını öngörüyor. Bu arada 170 km'lik şehrin sadece 2,4 km'lik kısmının 2030 yılına kadar tamamlanması planlanıyor.

Suudi Arabistan 2030 yılına kadar yılda 100 milyar dolar doğrudan yabancı yatırım elde etmek istiyor.

Ekonomisini dışa açtıkça ve sosyal reformlara hız verdikçe yurt dışından daha fazla ilgi görüyor. 2023'ün dördüncü çeyreğinde bir önceki yıla kıyasla doğrudan yabancı yatırımlarda yüzde 16'lık bir artış kaydedildi.

Ancak krallığın 2023 yılı için öngördüğü toplam 19 milyar dolarlık doğrudan yabancı yatırım, hedeflediği seviyenin oldukça altında.

Analistler tarafından Suudi Arabistan'ın Vizyon 2030 için daha fazla fon sağlamaya çalıştığının bir işareti olarak görülen bir hareketle, devlet petrol şirketi Aramco yaklaşık 12 milyar dolarlık hisse satacağını söyledi.

Aramco'nun 2019'daki halka arzı bir rekor kırmış ve şirket alıcıları çekmek için temettüsünü artırmıştı. Suudi devleti Aramco'nun yaklaşık yüzde 82'sine sahip olduğu için, yüksek temettü aynı zamanda nakit akışı da sağlıyor.

Kaynak: Mepa News, Middle East Eye

Suudi Arabistan Haberleri

BAE Kolombiyalı paralı askerleri Sudan'a gönderiyor
BAE: Beşar Esed'in yanındayız
BAE: İsrailli hahamı öldüren 3 Özbek vatandaşı yakalandı
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı: Orta Doğu'daki çatışmanın çözümü, Filistin devletinin kurulmasından geçiyor
Google Suudi Arabistan'da yapay zeka merkezi açıyor