Susamak Askerliği Bozar mı?

AYİM önce ‘insani ihtiyaç gidermek istedi’ dedi ve ‘malul’ sayılmasına karar verdi. İtiraz üzerine aynı AYİM, Danış’ı suçlu buldu.

İsmail Danış, askerde nöbette iken kuleye çıkarak su içmek istedi. Düşünce felç kaldı. AYİM önce ‘insani ihtiyaç gidermek istedi’ dedi ve ‘malul’ sayılmasına karar verdi. İtiraz üzerine aynı AYİM, Danış’ı suçlu buldu.

LÜTFİ KAPLAN’ın Haberi:

Halk arasında “asker üşümez, asker acıkmaz, susamaz, yorulmaz” söylemi yargıya da sirayet etti. Susadığı için kule nöbetçisi arkadaşının yanına çıkan Piyade er İsmail Danış, dengesini kaybederek 2.5 metre yükseklikten düştü ve yatalak kaldı. Askeri Yüksek İdare mahkemesi (AYİM) önce Danış’ın “beşeri ihtiyaçları” bulunduğunu, susuzluğunu gidermesinin onun askerlik hizmetiyle bağını kesmeyeceği kararı verdi. Karar düzeltme talebi yapıldığında ise tam tersi hüküm kurarak, beşeri ihtiyaçları karşılamanın askerlik ilişiğini kestiğine hükmetti.

Su almak için çıkarken düştü

Mardin Nusaybin’de bulunan 2. Hudut Tabur Komutanlığı’nda vatani görevini yapan er İsmail Danış’ın başına gelenler askeri yargının da kafasını karıştırdı. Danış ile birlikte M.G ve N.Ç 197 numaralı nöbet yerinde saat 2-6 nöbeti için görevlendirildi. Aynı nöbet yerindeki kule için M.G, mevzi için de İsmail Danış ve N.Ç görevlendirildi. İlerleyen saatlerde İsmail Danış susadı ve kuledeki arkadaşına seslenerek suyunun olup olmadığını sordu. Olumlu yanıt alınca da silahını kulenin dibine bırakarak yukarı tırmandı. Ancak dengesini kaybederek 2.5 metre yükseklikten düştü.

Nöbette su içmek beşeri ihtiyaç

İsmail Danış önce Diyarbakır Asker Hastanesi’ne oradan da GATA’ya sevk edildi. Tedavinin ardından “askerliğe elverişli değildir” kararı verilerek terhis edildi. Danış’ın ailesi oğullarının “vazife malulü” sayılması için SGK’ya başvurdu. SGK yanıt vermeyince de AYİM’e gitti. AYİM 3. Daire, nöbet süresinin uzunluğuna dikkat çekerek, “4 saat süreli nöbet esnasında su içmek de beşeri bir ihtiyaçtır. Su içmek amacı ile yan nöbet yerinde yer alan kuleye çıkılması, kuleye çıkış sırasında silah ve tesisatın bırakılmış olması hizmetle olan bağın kesilmesini gerektirmez” dedi.

1. Karar: Vazife malulü sayılmalı

14 Temmuz 2011 tarihinde oy çokluğuyla verilen kararda şöyle denildi: “Kule nöbetçisinden su ihtiyacının giderilmesiyle davacının dengesini kaybederek düşmesi maluliyetin hizmet esnasında ve hizmetten dolayı meydana gelmiştir. Sakatlanmanın asayiş korunmasına yönelik olarak yapılan faaliyetten dolayı meydana gelmediği kabul edilse bile nöbet hizmeti esnasında beşeri bir ihtiyaçtan olan su içmek için aynı nöbet yerinde bulunan diğer nöbetçisinin yanına gidilmesi ve kuleden dengesinin kaybedilmesi sonucu düşme olayının vazifeden doğduğunun kabulü gerekir. Aksine işlem hukuka aykırı bulanarak iptaline karar verilmiştir.”

2. Karar: Askerliği bozuldu

SGK karar düzeltme talebinde bulundu. İlk kararında Danış’ın askeri vazife nedeniyle malul kaldığı ve kendisine malullük aylığı bağlanmasını isteyen Daire, ikinci kararında bu görüşü değiştirdi. AYİM, 1 Aralık 2011 tarihinde verdiği kararda “Davacının yaralanarak malul hale gelmesinde vazifenin sebep ve tesirinin bulunmadığı, malul hale gelmesinin davacının emir ve talimatlara aykırı hareketinden ileri geldiğine karar verildi” denildi.

Asker adam kuleden de düşmez!

Öte yandan İsmail Danış hakkında kuleden düştüğü için “disiplin soruşturması” açıldığı da ortaya çıktı. Danış hakkındaki davanın zaman aşımı nedeniyle Disiplin Mahkemesince düşürüldüğü kaydedildi.

STAR

Hukuk Haberleri

Adalet Bakanlığı’ndan yeni yargı reformu: Suç tipine göre farklılaştırılmış ceza infazı geliyor
Danıştay bazı davaları öncelikli inceleyecek
Yemek ücreti ödemek istemediği için bursu düşürülen öğrenciye para iadesi kararı
İlhom Bochayev Özbekistan'a iade edilirse iki çocuğu öksüz kalacak
Babaları öldü, anneleri sınır dışı edildi... 5 yetim çocuk Türkiye'de kimsesiz kaldı