Suriye'de savaşın üçüncü yılında insani kriz giderek büyürken, çocuklar, kadınlar ve yaşlılar açlığın, bulaşıcı hastalığın pençesinde yaşam savaşı vermeye devam ediyor.
Suriye rejimi, Batı'nın baskısıyla elindeki kimyasal silahları teslim etmeye ve Cenevre'de muhaliflerle masaya oturmayı kabul ederek zaman kazanırken diğer yandan insanlık suçu kapsamında değerlendirilen varil bombaları ve uçaklarla, sivil yerleşimleri vurmaya devam ediyor.
40 ayrı bölgede kuşatma altında bulunan 250 bin Suriyeli bombardıman altında ölüme terk edilmiş durumda çaresizce dünyanın vicdanının harekete geçmesini bekliyor.
Milyonlarca insanın ülkesini terk ettiği, milyonların açlıkla sınandığı, hastaların ilaç kullanamadığı için ölüme terk edildiği bir ülkenin tarihi ve geleceği ile yerle bir edilişini çaresizce izliyoruz.
20 milyon Suriye halkı ağır bombardıman altında çaresizce yaşam savaşı veriyor.
Suriye'de yaşanmakta olan trajedi tarihte yaşanan dünya savaşlarını ve yakın zamanda tanık olduğumuz Bosna, Çeçenistan, Gazze savaşlarını geride bırakarak, büyük bir insanlık dramına dönüşmüştür.
İnsan olarak Suriye'nin bize ihtiyacı var. "Sana, bana, vicdanı olan herkese seslen mazlum Suriye fotoğrafı" insanlık tarihine çok acı bir not düşüyor.
18 sivil toplum kuruluşunun başlattığı "Sana ihtiyacım var" kampanyası çerçevesinde Türkiye'nin insani yardım dernekleri özellikle Anadolu şehirlerinin büyük gayreti ile Suriye'ye insani yardım seferberliği başlattı.
İHH İnsani Yardım Vakfı tarafından, “Komşuluk Hakkı İçin” ve “Sana İhtiyacım Var” kampanyası kapsamında 23 Şubat Pazar günü Suriye'deki ihtiyaç sahipleri için 75’i İstanbul’dan olmak üzere tüm Türkiye'den aynı anda toplam 229 yardım TIR'ı kaldırıldı.
Suriye'de her geçen gün büyüyen insani yardım krizini çözebilecek tek güç sivil toplum örgütlerinin vicdani dayanışması olacaktır.
Suriye'nin tüm noktalarına engelsiz insani yardım ulaştırılması için Avustralya, Ürdün ve Lüksemburg tarafından sunulan BMGK karar tasarısının kabul edilmesi insani yardım koridoru için büyük bir şanstır.
BMGK'da yapılan oylamada, Suriye'nin tüm noktalarına insani yardım ulaştırılmasına izin verilmesi, çatışmaların derhal durdurulması, kentlerdeki kuşatmanın kaldırılması, rejim tarafından gerçekleştirilen hava saldırılarının sonlandırılması, okul ve hastanelerin asker ve silahtan arındırılması isteniyor. İnşallah bu kararın uygulanması için İİT ve Arap Birliği elinden gelen gayreti gösterme zahmetinde bulunur.
Yabancı savaşçıların Suriye'yi terk etmesi ve muhalif grupların terör örgütleri ve teröristlerle arasına mesafe koyması hem Suriye rejiminin hem de diğer silahlı grupların insan hakları ihlalleri ve uluslararası insani hukuku çiğnemeleri kınanarak bu ihlallerin biran önce sonlandırılması isteniyor.
BM Genel Sekreteri Ban'ın, "İnsani yardım, üzerinde pazarlık yapılacak bir konu değil. İnsani yardımın ulaştırılması uluslararası hukukun bir gereğidir" sözü aslında Suriye halkını ilgilendiren en önemli konudur.
Öte yandan Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, tasarının kabul edilmesinin "geç kalınmış bir karar" olduğunu belirtirken, Güvenlik Konseyi’nin Suriye’deki insani duruma dikkat çekmesinin iyi olduğunu kaydetti.
Güvenlik Konseyi’nin kararında silahların susması ve tüm çatışma çizgilerinin ve sınırların ötesine kapsamlı yardımın gitmesinin istendiğine işaret ederek, "Güvenlik Konseyi tarafından alınan karar geç alınmış bir karar" ifadesini kullandı.
Ağır insan hakları ihlallerin ve uluslararası insani hukukun ihlal edilmesinin uluslararası toplum için kabul edilemez olduğunu belirten Steinmeier'in, ''Varil bombalarının kullanılması ve hava saldırılarının yapılması ağır bir suçtur ve derhal durdurulmalıdır" ifadeleri Suriye'de yaşananların artık uluslararası arenada ciddi manada rahatsızlık vermeye başladığını göstermektedir.
Suriye'ye insani yardım kararı üç yıldır tartışılan ve çözülmeyen bir karardır.
Bize düşen görev üç yıldır zor şartlar altında insani yardıma, sizin, bizim, hepimizin vicdanına ihtiyacı olan Suriye halkını insanlık için unutmayalım. Suriye'nin sadece insanlığa ihtiyacı var.