Kaynak: Orient-news.com
Çeviri: Oktay Altın
Çok iyi derecede Arapça bilen Robert Fisk 1989 yılında transfer olduğu The Independent’te hayatının sonuna kadar çalıştı. Genelde Ortadoğu’daki savaşlarla ilgilenen Fisk, Balkanlarda Bosna Savaşı ve Kosova’daki savaşları da konu edindi.
El-Kaide lideri Usame b. Ladin’le röportaj yapan birkaç Batılı gazeteciden biriydi. Genelde Batı’nın Ortadoğu’daki çifte standartlarına ve ikiyüzlülüğüne dikkat çeken ‘objektif’ tavırlarıyla tanınıyordu.
Ancak Fisk, birçok siyasi lider, yazar, gazeteci ve medya kuruluşunun21. yüzyılın en önemli kasabı olarak nitelendirdiği Beşşar Esed'in imajını parlatırken öldü. Esed rejimi ve milislerinin Suriyelilere yönelik tüm katliam ve sürgün görüntülerine rağmen, İngiliz muhabir Esed ve Rusya'ya şüpheyle yaklaşarak önyargılı kaldı. Esed rejiminin varil bombası vb. konvansiyonel silahlarla işlediği katliamlara sessiz kaldığı gibi kimyasal silahlarla yapılan katliamlara da şüpheyle yaklaştı. Esed milislerini Duma'daki ünlü kimyasal katliamdan dolayı açıkça kınayan Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü raporunun sonuçlarını sorguladı.
Orient-news, Esed ve milisleri uğruna profesyonel medya tarafsızlığını arkasına atan Fisk'in gerçek kimliğini ortaya koymak için 2016 yazdığı makaleden bazı alıntılar yaptı. O sırada Fisk, savunmasız insanlara zulüm yapmak ve onları yok etmek için hiç mücadele etmeden Suriye’nin en eski anıt şehirlerinden biri olan Tedmur’u terk ettikten sonra buranın Esed milislerince IŞİD'den kurtarılmasını teşvik etmeye çalıştı. Fisk, rejimi, Suriye halkını katleden ölüm milislerini kınayan doğal insani kavramlara meydan okuduğu için övünüyordu: “Evet, kötüler kazandı… Sonunda Suriye ordusu, Hizbullah, İranlılar ve Ruslar DAİŞ’i Tedmur’dan çıkardılar.”
İngiliz muhabir, Suriye devrimi konusundaki herkesçe bilinen tavrını değiştirmedi ve Beşşar Esed'e destek vermekten vazgeçemedi. Esed'i işlediği kimyasal suçlardan temize çıkarmak için uzun süre savaşan Fisk'ti. Yine ortak vatandaşlık bağına rağmen İngiliz doktor Abbas Han’ın katledilmesinde Esed’i savunan oydu.
Fisk söz konusu makalesinde Rakka’dan Tedmür’e giderken DAİŞ’in neden ABD tarafından bombalanmadığını soruyordu. Ancak aynı soruyu Ruslar ve rejime sormak daha gerçekçi ve daha doğru olmaz mıydı? Yoksa Rus ve Esed’in uçakları sadece savunmasız sivil halkın üzerine varil bombaları atmakta mı uzmanlar?
Bugün raporları ve makaleleriyle The Independent'ta Robert Fisk adlı araştırmacı, bir yazar ve gazeteciden çok Esed’in ve İran’ın adamını çağrıştırmaktadır. Pek çok Suriyeli gazeteciye göre Fisk’in makale ve raporları parçalanmış Suriyelilerin hatırasında çağımız kasabının profesyonel taraftarı olarak kalacaktır.