Suriyeli Öğrencilere Uyum Eğitimi

Ankara'nın Mamak ilçesinde, Türkiye’deki eğitim sistemi içerisinde yer alan Suriyeli çocuklara yönelik uyum eğitim programı hayata geçirildi.

Türkiye'deki eğitim sistemi içerisinde yer alan Suriyeli çocuklara yönelik uyum eğitim programı hayata geçirildi. Ülkelerindeki karışıklıklar nedeniyle Türkiye'ye göç eden Suriyeli öğrencilerin yaklaşık 62 bini devlet okullarında, 248 bini de geçici eğitim merkezlerinde eğitim öğretim görüyor. Bu süreçte, bakanlığın, kamu kuruluşlarının ve sivil toplum örgütlerinin yanı sıra üniversiteler ve akademisyenler tarafından da çeşitli projeler yürütülüyor.

TED Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Elif Karslı tarafından üniversitenin öğretmenlik programı öğrencilerinin de katılımıyla, Mamak İlçe Müdürlüğü'nde eğitim uzmanı olan Şahin Aybek'in desteğiyle belirlenen bir okulda, ABD Büyükelçiliği'nin sağladığı hibe ile 4 ay boyunca uygulanacak, "Eğitimde Köprüler Kurabilmek:Türkiye'deki Eğitim Sistemi içerisinde yer alan Suriyeli Çocuklar ve Aileler" projesi hayata geçirildi. Projede, Suriyeli öğrenciler ile birlikte, sınıfında mülteci öğrencisi olan öğretmenlerin mesleki anlamda desteklenmesi ve velilerin okul ile ilişkilerinin güçlendirilmesi amaçlandı.

TÜRKÇE-ARAPÇA ÇEVİRMEN DESTEĞİ

Mülteci öğrencilerin yoğun olduğu bilinen okulda proje kapsamında, öğretmenlere, mülteci çocukları sınıflarda nasıl destekleyebilecekleri ve Türkçe dil yeterliliği farklı seviyelerde olan çocuklara ders sırasında nasıl yaklaşabilecekleri ile ilgili eğitimler verildi. Bu kapsamda, Suriyeli anneler, sınıf öğretmenleri ve çocukların bir araya geldiği oturumlar düzenlenerek, Türkçe-Arapça çevirmen desteği ile drama etkinlikleri ve paylaşım oturumları yapıldı.

Etkinlikler sonunda, mülteci aile ve çocukların okula uyumunun ve resmi işlemleri tamamlama süreçlerinin kolaylaştığı ortaya çıktı. Türkiye'de çocuklarının eğitimlerinin sürekliliğinin sağlanması konusunda bilgilenen Suriyeli aileler, etkinliklerde etkin rol aldı.

TED Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Karslı tarafından, sınıfında mülteci öğrenciler olan öğretmenleri destekleme konusunda daha kapsamlı bir proje, Ankara, İstanbul, Gaziantep, Şanlıurfa ve Hatay olmak üzere 5 şehirde hayata geçirilecek.

GÖÇ-MAT isimli TÜBİTAK projesinde, deneyimli matematik eğitimcileri de yer alacak. 2 yıl boyunca öğretmenlere eğitimler verilerek mülteci öğrencilerin bulunduğu sınıflarda öğrencilerin matematik başarısının artırılması hedefleniyor. Öğretmenlerin mülteci çocukları ve aileleri yakından tanıması ve bu şekilde ailelerin, çocuklarının eğitimine aktif şekilde dahil olması da projenin amaçları arasında.

Kaynak: AA

Eğitim Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan 14 üniversiteye rektör atadı
Bakan Tekin: Belediyelerin anaokulu açma yetkisi yok
Bazı illerde eğitime ara verildi
Birçok ilde eğitime 1 gün ara verildi
Erdoğan: Eğitim siyasi hesapların mezesi yapılmamalı