Suriyeli Muhammed Artık Çalışmıyor, Okullu Oldu

11 yaşındaki Suriyeli Muhammed Girrez, Al Jazeera Türk'e, “Çalışmak değil, okumak istiyorum.” demişti. Bu sözlerin ardından bazı yardımseverler harekete geçti ve Muhammed okula başladı. Muhammed ile birlikte 40 Suriyeli çocuk daha artık okula gidiyor.

“Çalışırken çok yoruluyordum. İşi bıraktım. Artık yorulmuyorum. Ben de bütün çocuklar gibi artık okula geliyorum. Derslerime çalışmak ve iyi dereceler almak istiyorum. Doktor olmak istiyorum.”.

Bu cümleler 11 yaşındaki Suriyeli Muhammed Girrez’e ait. Muhammed Türkiye’de okula gidemeyen 400 bin Suriyeli çocuktan biriydi. Babası Suriye’de savaşta hayatını kaybetmiş. O da ailesiyle Türkiye’ye gelmişti. Esenyurt’ta babaannesi, halası dâhil sekiz nüfuslu bir evde yaşıyor.

Muhammed hafta içi bir tekstil atölyesinde aylık 300 TL’ye çalışıyor, hafta sonu ise Fatih’te gönüllü bir ekibin okula gitmeyen öğrencilere verdiği kursa katılıyordu. Tâ ki, Al Jazeera Türk'e verdiği röportaja kadar. Muhammed o röportajda, “Çalışmak değil, okumak istiyorum.” demişti.

Haberin yayınlanmasının ardından onlarca yardımsever Muhammed’in okula gitmesi için ona destek olmak istedi. Muhammed yardımseverlerin desteği ile çalışmayı bıraktı, Esenyurt’ta Kadimun Suriye Okulu'na kaydoldu. Artık haftanın yedi günü sabah erken kalkmak, çalışmak zorunda değil. Yani artık yorulmuyor. Tıpkı yaşıtları gibi okula gidiyor, ders çalışıyor, arkadaşları ile vakit geçiriyor.

Muhammed ile birlikte maddî imkânsızlıklar nedeniyle okula gidemeyen toplamda 40 öğrenci daha yardımseverlerin desteği ile okula yazdırıldı.

Sadakataşı ve Savaid Dernekleri Proje Geliştiriyor

Onların okula gitmesine vesile olanlar ise maddî imkânsızlıklardan dolayı okula gidemeyen Suriyeli çocukları İstanbul’da ilçe ilçe dolaşarak tespit eden Savaid Derneği’nden Suriyeli Hiba ve arkadaşı Dua Fettuh. Dua Fettuh, Muhammed'in haberinin yayınlanmasının ardından çok sayıda yardımseverin kendilerine ulaştığını söylüyor:

“Haber yayınlandıktan sonra Muhammed’e yardım etmek isteyen çok kişi bize ulaştı. Sadakataşı Derneği de bizimle bu konuda çalışmak istediğini söyledi. Şimdi birlikte bir proje geliştiriyoruz. Sadakataşı Derneği ile yaptığımız iş birliği çerçevesinde ilk etapta 40 çocuktan oluşan bir grubu okula kaydettik. O çocuklar şimdi yoğunlaştırılmış kurslara katılıyorlar ki okula gidemedikleri zamanı telâfi edebilsinler, diğer çocuklarla kaynaşabilsinler. Çünkü bu çocuklar uzun süredir okuldan uzaklardı. Bu çalışmamız aileler tarafından büyük bir mutlulukla karşılandı. İnşaallah Savaid ile Sadakataşı dernekleri arasındaki bu çalışmamız devam eder ve daha çok yetim çocuğa yardımcı oluruz.”.

“Çocukları Okula Yazdırmak Yetmiyor”

Ailesi hâlâ Suriye’de olduğu için soyadını vermek istemeyen Hiba ise çocukların okula yazdırılmasının çok önemli ve iyi bir gelişme olduğunu ancak yeterli olmadığına vurgu yapıyor:

“Bu çocukların çoğu yetim. Bir evde 8-10 kişi hatta bazen daha kalabalık nüfusla yaşıyorlar. Bu yüzden çocuklar da çalışıp eve para getirmek zorunda kalıyor. Yetim olmayanların babaları da çok az maaşa çalışıyorlar, ev geçindirmekte zorlanıyorlar. Yine çocuklar da çalışmak zorunda kalıyor. Çocukları işten alıp okula gönderdiğimiz zaman ailelere de maddî destek sağlamak zorundayız.”.

Okula gidemeyen Suriyeli çocuklar için proje başlatan Sadakataşı Derneği Başkanı Kemal Özdal da projeyi şöyle anlatıyor:

“Muhammed’in haberini izledikten sonra Hiba hanımlarla bir proje başlatmak istedik. Türkiye’de okula gidemeyen 400 bin Suriyeli çocuk var. Biz sadece 40 çocuğu okula yazdırdık. Daha ulaşmamız, okula göndermemiz gereken çok çocuk var. Bu yüzden proje geliştiriyoruz. Projemizin üç amacı var. Birincisi savaştan kaçıp Türkiye’ye geldikten sonra hiç okula gitmemiş çocuklara yoğunlaştırılmış bir eğitim vererek telâfi programı yapmak, sonra onları okullara yazdırmak. İkincisi, çalışan çocukları iş yerlerinden alıp okullara yazdırmak. Üçüncü olarak da, bu çocuklar maddî imkânsızlıklardan dolayı okula gidemediği için bu çocukların ailelerine maddî destek sağlamak. Buna kefâlet diyoruz. Yani yardımseverler bize ulaşıp bir aileye kefil olacak, onun masraflarını karşılayacak ve çocuklar okula gidecek.”.

Proje çerçevesinde Hiba yine ilçe ilçe gezerek maddî imkânsızlıklardan dolayı okula gidemeyen ve çalışan çocukları tespit etmeye, listelemeye devam edecek. Daha sonra bu çocuklar yardımseverlerden gelen yardımlarla okula yazdırılacak, ailelerine de destek sağlanacak. Aynı zamanda Hiba her ay bu ailelerin ve çocukların durumlarını takip edecek ve Sadakataşı Derneği vasıtasıyla çocukların kefaletini üslenen hayırseverlerle paylaşılacak.

İlgili Haber İçin Tıklayın:

"Çalışmak Değil, Okumak İstiyorum"

Kaynak: Al Jazeera

Haber Haberleri

Davutoğlu: “Emperyal güçlerin karşısında diyalog ve dayanışmamızın devam etmesi zaruridir”
Yunus Emre Vakfı yolsuzluk soruşturmasında 11 gözaltı
Belçika Dışişleri Bakanı Quintin, Ankara'da Suriye'nin yeniden imarına destek mesajı verdi
Kurtuluş vesilesi: Üç aylar bugün başlıyor
"Bu eşsiz vakitleri en güzel şekilde ihya edelim"