Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) Yönetim Kurulu'nun, Esed rejimine karşı savaşan direnişçi grupların ve yerel temsilcilerin arasındaki 2 günlük koordinasyon toplantısı sona erdi.
Halid Hoca Başkanlığındaki SMDK Heyeti, direnişçi güçler ve yerel meclis temsilcilerinin İstanbul toplantısında Suriye'deki askeri ve siyasi durum görüşülürken, silahlı muhalif güçlerin ülkenin güney ve kuzeyinde kazandığı başarılar üzerinde duruldu.
Geniş bir katılımla gerçekleşen toplantıda, Ahraru'ş Şam İslami Hareketi, Ceyş'ul İslam (İslam Ordusu), Şam Kolordusu, Şam Direnişçileri Taburları, Humus Kolordusu, Yermuk Ordusu, Ensar'ul İslam Cephesi, Ebabil Ordusu, Fe İstakim Kema Umirt (Emrolunduğun Gibi Dosdoğru Ol) grupları, 24. Yaya Birliği, Habib Mustafa Tugayları, 96. Bölük, Hür Yargı Meclisi, İdlib Kent Meclisi, Halep Kent Meclisi, Şam Kırsalı Meclisi, Hama Meclisi, Bedr askerleri Grubu 313. Tugayı, Amud Huran Bölüğü, Mutez Billah Tugayı, Humus Kent Meclisi, Birinci Kolordu, Güney Tugayları Birliği, Hak Süvarileri Tugayı, 111'inci Bölük temsilcileri yer aldı.
Toplantı sonrası yayınlanan SMDK açıklamasında, "Fetih Ordusu'nun son günlerde kaydettiği ilerlemenin Esed rejiminin tüm temsilcileriyle ortadan kaldırılıncaya kadar mücadelenin süreceği anlamına geldiğini, nihayetinde Suriye halkının kendi kararlarını alabileceği, özgürce görüşünü dile getirebileceği bir düzen kurulmasını önünün açıldığını" ifade edildi.
Tahran ve Moskova'nın rejime verdiği sınırsız desteğe rağmen rejimin asla hedeflerine ulaşamayacağı belirtilen toplantıda, rejimin kurumlarının sarsıldığı, askeri gücünün zayıfladığı, ekonomisinin çöktüğüne vurgu yapıldı. Rejimin artık kendi canını korumak için getirdiği, paralı askerlerin, İranlı, Iraklı milislerin, Hizbullah militanlarının dış güçlerin iradesiyle hareket ettiği ifade edildi.
Toplantıda ayrıca, Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın "Cenevre daveti" konusu da gündem maddeleri arasında yer aldı.
Taraflar uzlaştı
Beş maddelik bir plan üzerine anlaşmaya varan taraflar, ilk olarak Esed rejimi, temsilcileri ve güvenlik biriminin alaşağı edilmeden siyasi hiç bir çözüme ulaşılamayacağı vurgusu yaptı. Açıklamada, Rejimin hiçbir şekilde Suriye'nin ne geçiş sürecinde ne de geleceğinde rolü olmayacağı belirtildi.
Direnişçiler arasında gerek siyasi gerekse askeri en üst düzeyde uyum ve koordinasyonun sağlanması için çaba sarf edilmesinin öngörüldüğü planda, bağımsız ulusal kararlar doğrultusunda devrimin müttefikleri ve dostlarıyla ilişkilerin sürdürüleceği yer aldı.
Ayrıca tüm Suriyeli tarafların ülkedeki kanın durması ve yıkımın sona ermesi için çaba harcamasını istenerek, ülkenin bölünmesinin önünde durmanın, şiddete fırsat vermemenin ve ülkenin yeniden üretebilen bir noktaya taşınmasının herkesin görevi olduğu vurgusu yapıldı.
Planda, Suriye adına varılacak söz konusu çözümün ise eksiksiz ve kapsamlı olmasını gerekliliğine vurgu yapılarak, çözüm önerilerini ve ortak çabaları değerlendirmek ve takip etmek üzere ortak bir komisyon kurulması noktasında anlaşmaya varıldığı belirtildi.
Ahraru'ş Şam İslami Hareketi, İslam Ordusu, Şam el İslam, Nusra Cephesi, Türkmenistan Muhacirleri grubu ve Suriye Türkmenlerinin kurduğu birliklerinden oluşan Fetih Ordusu Nisan ayı içerisinde ülkenin kuzeyindeki İdlib'i ve Cisr eş-Şuğur kent merkezi ve kırsalını düzenlediği operasyonlarla ele geçirmişti.
Dera'da "Güney Cephesi" adıyla birleşen gruplar da Dera'ya bağlı tarihi Busra eş-Şam kasabası ile Suriye-Ürdün sınırındaki Nasib Sınır Kapısı'nı kontrolü altına almıştı.
AA